2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeme Bozuklukları
YAZI #7457 © Yazan Psk.Cansu Sinem DURSUN | Yayın Temmuz 2022
Yeme bozuklukları; , yeme davranışlarında şiddetli ve kalıcı rahatsızlık ve buna bağlı sıkıntılı düşünce ve duygularla karakterize davranışsal durumlardır. Fiziksel, psikolojik ve sosyal işlevsellik gibi durumları çok ciddi bir şekildeetkileyebilirler..Yeme bozuklukları türleri arasında anoreksiya nervoza, bulimia nervoza, tıkınırcasına yeme bozukluğu, kaçıngan kısıtlayıcı gıda alımı bozukluğu, diğer tanımlanmış beslenme ve yeme bozukluğu, pika ve ruminasyon bozukluğu yer alır. Yeme bozukluklarıçoğunlukla ergenlik ve genç erişkinlik döneminde gelişir. Özellikle anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza kadınlarda daha sık görülür, ancak hepsi her yaşta ortaya çıkabilir ve herhangi bir cinsiyeti etkileyebilir. Yeme bozuklukları genellikle yemek, ağırlık veya şekille veya yemek yemeyle veya belirli yiyecekleri yemenin sonuçlarıyla ilgili endişelerle ilişkilidir. Kısıtlayıcı yeme veya belirli yiyeceklerden kaçınma, aşırı yemek yeme, kusma veya müshil kötüye kullanımı veya zorlayıcı egzersiz yoluyla kusma dahil yeme bozuklukları ile ilişkili davranışlardır. Bu davranışlar, bir bağımlılığa benzer görünen şekillerde yönlendirilebilir. Üç ana yeme bozukluğu türü vardır:
Anoreksiya nervoza,
Bulimiya nervoza ve
Tıkınırcasına yeme bozukluğu.
Yeme bozuklukları sıklıkla diğer psikiyatrik bozukluklarla birlikte ortaya çıkar; en yaygın olarak duygudurum ve anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk ve alkol ve uyuşturucu kullanımı sorunlarıdır. Kanıtlar, genlerin ve kalıtsallığın, bazı insanların yeme bozukluğu için daha yüksek risk altında olmasının nedenlerinde rol oynadığını göstermektedir, ancak bu bozukluklar, aile öyküsü olmayanları da etkileyebilir. Tedavi psikolojik, davranışsal, beslenme ve diğer tıbbi komplikasyonları ele almalıdır. Bunlara ek olarak, yetersiz beslenmenin veya kalp ve gastrointestinal problemlerin yanı sıra diğer potansiyel olarak ölümcül durumları içeren temizleme davranışlarının sonuçlarını içerebilir. Tedaviye karşı kararsızlık, yeme ve kilo ile ilgili bir problemin inkar edilmesi veya yeme alışkanlıklarını değiştirme endişesi nadir değildir. Ancak uygun tıbbi bakım ile yeme bozukluğu olanlar sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürebilir, duygusal ve psikolojik sağlıklarını geri kazanabilirler.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Cansu Sinem DURSUN
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cansu Sinem DURSUN'un Yazıları
► Yeme Tutumu ve Yeme Bozuklukları Psk.Şeyma ALTINEL
► Yeme Bozuklukları Psk.Mehmet ARAS
► Yeme Bozuklukları Psk.M.Enes İMERT
► Yeme Bozuklukları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Yeme Bozuklukları Psk.Tamer Numan DUMAN
► Yeme Bozuklukları Psk.Dnş.Özkan KENARLI
► Yeme Bozuklukları Dr.Psk.Ezgi TUNA
► Yeme Bozuklukları Psk.Seda GENÇ
► Yeme Bozuklukları ve Sebepleri Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yeme Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Psikoterapi Nedir? Temmuz 2022
◊ Şizofreni Hastalığı Temmuz 2022
◊ Anoreksiya Nervoza Temmuz 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:43
Top