2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Guinea Pigler ve Çocuklar
MAKALE #10314 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Ocak 2013 | 22,591 Okuyucu
Çocuklar ve guinea pigler mükemmel arkadaş olabilirler. Ama kendinize sormanız gereken soru, çocuğunuz guinea pigi doğru tutmayı öğrenebilecek kadar büyük mü ve ona saygılı davranacak mı? Bunlar küçük hayvanlar ve kolayca incinebilirler. Çok küçük çocukların guinea pigleri doğru bir şekilde tutulması gerektiğini ve yetişkin birinin gözetiminde olmadan eline almaması gerektiğini anlamalarını bekleyemeyiz. Sorumluluk sahibi daha büyük çocuklarsa guinea pig bakımında daha fazla rol üstlenebilirler. Ama guinea pig in sorumluluğu hala sizdedir, çocuğunuzun alırken ne söz verdiği önemli değildir. Yaşam süresi yedi yıl olan guinea piglere, çok çok iyi niyetli olduğunu düşünsek de, bir çocuğun gerektiği kadar dikkatli yaklaşması beklenmemelidir. Gerçi bir ebeveyn, çocuğunun evcil bir hayvanın tüm sorumluluğunu üstlenmesini beklememelidir ki guinea pigin günlük işleriyle ilgilenmek hayvanın hayatında ailenin tüm fertlerinin bir yere sahip olmasının bir yoludur. Çocuğunuzun olgunluğunu göz önünde bulundurarak, ona bazı görevler belirleyin. Her ne kadar guinea pigler çocuklar için uygun evcil
hayvanlar olarak görülsede, her yaştaki çocuk gine pigin bakımı için gerekli sorumluluğu alamaz. Küçük bir çocuk gine pige her gün birkaç sefer bazı ikramlar verebilirken (meyve ve sebze gibi), daha büyük bir çocuk gine pigin yemlerini koyup tatlı su kabının dolu olup olmadığını kontrol edebilir.

Guinea piginizi sadece izlemek bile çok eğlenceli olabilir. Çocuğunuzun sorumluluğu ne olursa olsun, bitirdiği iş için onu övün. Guinea pigi çocuğunuzun sakınacağı bir nesneye dönüştürmek istemezsiniz. Ve şunu unutmayın, guinea pigin iyi olduğunu gözlemlemek için sürekli orada olmalısınız. Hiçbir çocuğa yetişkin gözetimi olmadan bir hayvanın sorumluluğu verilmemelidir. Çocukların guinea pigte olabilecek hastalıkları tanımlaması ya da guinea pigin iyi olup olmadığını muhakeme etmesi beklenemez. Bir yetişkin evcil hayvanın sürekli bakımını üstlenmeli, eğer çocuk görevlerini unutursa, onun yerine bunları yapmalıdır.

Aksi durumda, çocuğunuza sorumluluk öğreteyim derken çaresiz guinea piginize acı çektirirsiniz.

Guinea pigin bakımına yardım etmenin yanında, çocuklar bu hayvanlarla eğlenebilirde. Çocuğunuz boş tuvalet kağıdı rulolarını, kağıt kutuları diğer güvenli nesneleri kullanarak guinea piginiz için oyuncaklar yapabilirler. Bırakın çocuklarınız hayal gücünü kullansın
Diğer bir guinea pig eğlencesiyse sadece onları gözlemlemektir.

Çocuğunuzun Arkadaşları

Çocuğunuz guinea pigle dikkatli ve kibar bir şekilde ilgilenebilecek kadar olgun olsa da, arkadaşlarının da olacağından emin olun . Çocuğunuz evcil hayvanını arkadaşlarına göstermek istediğinde, onlara genel hayvan ve belirli kemirgen davranışlarını öğrenmesi için anlatmak ve göstermek için orada olun.

Bu çocuğunuzun öğrenmesi ve sorumluk almasının güzel bir yoludur. Çocuğunuzun evcil hayvanıyla ilgilenmesi için diğer bir yolsa bir Guinea Pig Bakım Programına katılmasıdır. Bu programın bir Veteriner Hekim Tarafından verilmesi daha doğru ve uygundur.
Çok küçük çocuklar da guinea pigle müthiş eğlenceli zaman geçirebilir, tabi ki bir büyüğün gözetimi altında olmalılar. Bir guinea pig, çocuklara diğer canlılara saygı göstermeyi öğretmek için en mükemmel bir yoldur. Evcil hayvanları guinea piglerine nasıl nazik olacaklarını gösterin. Bırakın guinea piglerini yerde sevsinler, ama onu ellerine almalarına müsaade etmeyin. Küçük çocuklar ürkebilir ya da sabırsızlanabilir veya sadece guinea pigi doğru tutmayı beceremez. Bunun sonucunda guinea pig düşüp yaralanabilir. Bunun yerine guinea pigi siz tutabilir ve çocuğunuzun böylece sevmesini sağlayabilirsiniz

Ayrıca çocuklarınızın bulunduğu ev ortamınızda endişe duyabileceğiniz bir konu olabileceği için değinmek istedim; Guinea piginizin tüylerinden hastalık olur mu ?

Zaten köpek kedi kılını da yuttuğunuzda da ameliyat olmak zorunda kalmazsınız. Kedi ve köpeklerin tüylerinden hasta olma konusunda en çok düşünülen konuda halk arasında ''tüyden kist olma hastalığı'' diye adlandırılan kistidatik, echinecoc tenyasının neden olduğu bir hastalıktır. Asla kedi ve köpek tüyünden kist olmaz. Kisti yapan köpeğin tüylerine bulaşan bu tenyanın yumurtasının bir şekilde ağız yolu ile alınmasıdır. Bu yumurtalar son derece dayanıklıdır. Ve bu hastalığa yakalanmak için ille de kedi köpek beslemeniz gerekmez. Bu hastalığı bulaştıran tenyaların köpeğinizde yaşamaması ve sizde hastalık(Kist) oluşturacak olan yumurtalarını saçmaması için düzenli olarak Veteriner Hekiminize giderek uygun enjeksiyonlarla bu tenyanın kedi ve köpeğinizde olmasını engellemelisiniz. Bu tenya Guinea piginizde olmaz. Guinea pigler bizimle bu tenyanın konakçıları olarak bizimle ve diğer otçul hayvanlarla aynı zincirdedirler. Köpek ve kedilerin yeşillik ve sebzelere bulaşabilen yumurtalarını biz veya guinea pig yutarsa o zaman kistler oluşabilir. O yüzden parazit kontrolleri yapılmayan köpeklerin dışkılarını gördüğünüz yerlerden ya ot vb toplamayın ya da topladığınız otları yıkayıp kurutup kullanın.

Kemirgen ailesinin aykırı üyesini çocuğunuzla tanıştırmalısınız.

Eğer hayvanları seviyorsanız mutlaka çocuğunuzu bu değişik hayvanla tanıştırmalısınız.
Guinea pig, diğer isimleri ile Kobay veya Cavy dediğimiz bu hayvan kemirgenler ailesinden bir türdür. Tavşan, hamster, gonzales, sincap vb diğer bir çok kemirgen evcil hayvanı hepiniz tanıyorsunuz. Ama bu çok özel hayvanla tanışmalı ve beslemelisiniz.

Nedir bu hayvanı özel yapan:

Tüm kemirgenlerde görülen negatif ve beslenmesini zorlaştıran özellikler bu hayvanda görülmez.
İdrarı ve dışkısı kokmaz.
Kemirgen ailesinde olmasına rağmen kemirme huyu yoktur.
Bulunduğu barınağının üzerini kapatmasanız bile asla kaçmaya çalışmaz.
Ne yaparsanız yapın, ne çocuklarınızı ne de sizi asla ısırmaz. Sadece havuç ve elma gibi çok sevdiği bazı besinleri elinizle verirken parmağınızı havuç niyetine ısırır gibi yapabilir. Ama fark ettiği anda hemen vazgeçer, utangaç geri çekilir.

Ayrıca bu tatlı hayvanın başka güzel bir özelliği de uzun ömürlü olmasıdır. Köpekler gibi 12 yıla kadar yaşayabilir. Bu sayededir ki aranızda sağlam ve güzel bir dostluk doğar.
Sizi tanır, alışınca kulaklarının arkasını okşamanızdan ve kaşımanızdan çok hoşlanır.
Kendilerine özel kuş gibi bir ötme sesi ile memnuniyetlerini belli ederler.

Beslenmesi de çok keyiflidir. Saman, kuru yonca ve pelet yemi ihmal etmemek şartı ile tüm meyve sebzelerinizi bu küçük tombul hayvancıkla paylaşabilirsiniz .

Guinea pigleri kendimize alıştırmak

İnsanla çok kolay dostluk kuran ve çok çabuk alışan Guinea pigleri kendinize alıştırmak için size birkaç basit tavsiyede bulunacağım. Bu alıştırmaları çocuğunuzla birlikte kolayca yapabilirsiniz.

Öncelikle guinea piginizin karnı açken sevdiği maydanoz, elma, havuç gibi yiyecekleri elinizden yedirebilirsiniz. Bu hareket sizin ona yaklaşmanız ile besin arasında bir bağlantı kurmasına neden olacaktır.

Kafesi içindeki guinea pigi çok yavaş ve acele etmeden tutmalısınız. Tutarken hemen her zaman göğüs bölgesinden, koltuk altından kavrayarak tutmalısınız. Tabi fazla sıkmadan ama elinizden de düşürmeden dikkatli kavramalısınız.

Elinize aldığınız guinea pigi TV izlerken göğsünüzün üzerine koyarsanız ve kulakların çevresini okşarsanız size alışması yolunda büyük mesafe alabilirsiniz.

Guinea piginizin bulunduğu odada ışığı aniden açmak, ani ve yüksek ses çıkarmak çok fazla paniklemelerine ve alışmasında kat ettiğiniz aşamada gerilemeye neden olabilir.

Çocuğunuza Guinea pigten bir hastalık geçecek diye korkmayın

Öncelikle guinea pig kılından halk arasında kist denen hastalık oluşmaz. Ayrıca köpek kedi kılını da yuttuğunuzda da kist oluşmaz. Kedi ve köpeklerin tüylerinden hasta olma konusunda en çok düşünülen konuda halk arasında ''tüyden kist olma hastalığı'' diye adlandırılan kistidatik, echinecoc tenyasının neden olduğu bir hastalıktır. Asla kedi ve köpek tüyünden kist olmaz. Kisti yapan köpeğin tüylerine bulaşan bu tenyanın yumurtasının bir şekilde ağız yolu ile alınmasıdır. Bu yumurtalar son derece dayanıklıdır. Ve bu hastalığa yakalanmak için ille de kedi köpek beslemeniz gerekmez. Bu hastalığı bulaştıran tenyaların köpeğinizde yaşamaması ve sizde hastalık(Kist) oluşturacak olan yumurtalarını saçmaması için düzenli olarak Veteriner Hekiminize giderek uygun enjeksiyonlarla bu tenyanın kedi ve köpeğinizde olmasını engellemelisiniz.

Bu tenya Guinea piginizde olmaz. Guinea pigler bizimle bu tenyanın konakçıları olarak bizimle ve diğer otçul hayvanlarla aynı zincirdedirler. Köpek ve kedilerin yeşillik ve sebzelere bulaşabilen yumurtalarını biz veya guinea pig yutarsa o zaman kistler oluşabilir. O yüzden parazit kontrolleri yapılmayan köpeklerin dışkılarını gördüğünüz yerlerden ya ot vb toplamayın ya da topladığınız otları yıkayıp kurutup kullanın.
Guinea pigten Echinecoc tenyası bulaşmaz ama diğer iç ve dış parazitler için mutlaka mümkünse guinea piglerle ilgili tecrübesi ve bilgisi olan veteriner hekimlerden düzenli periyodik iç ve dış parazit uygulaması sistemi kurmasını isteyiniz.

Bu arada Lütfen Dikkat! ; Guinea piglerde hastalıklar çok ani ve hızlı gelişir
Guinea piglerde hastalıklar aniden ve hızlı gelişebilir. Özellikle en çok rastlanan rahatsızlıklar olan, ishal, idrar yolu enfeksiyonları çok ciddiye alınmalıdır. Kliniğimize gelen hasta guinea pigler eğer geç getirildiyse tedavi şansları çok az olmaktadır. Özellikle ishallerde sevdiğiniz dostunuzu bazen bir gün içinde bile kaybedebilirsiniz. Lütfen problem yaşamamak için beslenme kurallarına dikkat ediniz ve herhangi şüpheli durumda acil veteriner hekime başvurunuz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Guinea Pigler ve Çocuklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Guinea Piglerde Coccidiosis Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Guinea Piglerde C Vitamini İhtiyacı Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Guinea Piglerde Beslenme ve Sindirim Sistemi Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Evlerde Evcil Hayvan Beslenmesi ve Guinea Pig Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Guinea Pigler ve Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:37
Top