2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayatın Anlamı, Amaçlarımız, Varoluşsal Boşluk ve Farkındalık
MAKALE #10588 © Yazan Psk.İlker KÜÇÜK | Yayın Mart 2013 | 14,583 Okuyucu
HAYATIN ANLAMI, AMAÇLARIMIZ, VAROLUŞSAL BOŞLUK VE FARKINDALIK

İnsan biyolojik, sosyolojik ve psikolojik bir varlıktır. Biyolojik olarak; maddesel bir yapıya sahip, dik duruşa, gelişmiş bir beyine, dil kullanarak konuşma kabiliyetine sahiptir. Sosyolojik olarak; bir ailede ve toplumda doğar, o toplum ve ailenin içinde büyür gelişir, o aile ve toplumun din, dil ve kültür gibi öğelerini öğrenir, yaşamını şekillendirir. Son olarak insan psikolojik bir varlıktır. Duygu, düşünce ve davranış gibi psikolojik süreçleri yaşar, bu süreçler birbirini etkileyerek gelişim ve değişim sağlar. Genel olarak bakıldığında insan bu üç özelliğiyle (biyolojik, sosyolojik, psikolojik) varoluş kazanır.

İnsan dünyadaki birtakım şeylere anlam verebilen, anlam üretebilen tek canlıdır. İnsan rasyonelliği ve zekası sayesinde, canlıları, nesneleri ve olayları anlamlandırmış, sınıflandırmış ve kendisi için yararlı şekilde kullanmıştır. Bu yüklediğimiz anlamlar bizim bilincimizin ürünüdür. İnsan yalnız kendisinin dışındaki şeylere anlam vermez kendi varoluşuna da anlam verir. Eğer herşey anlamsız geliyorsa kendi varoluşuda anlamsızlaşacaktır.

İnsan kendisine ve diğer şeylere anlam verdiği ölçüde amaçlar geliştirecektir. Bu bakımdan anlam ve amaç birbirinden bağımsız değildir. Hayatımınızı ne kadar anlamlı ve zengin kılarsak amaçlarımızda o doğrultuda zenginleşecektir.

Kendi varoluşuna ve diğer şeylere anlam veremeyen ve kendine göre amaçlar edinemeyen insanlar boşluk duygusu yaşarlar. Varoluşsal boşluk anlamlı bulduğumuz amaçlara yönelemediğimizde kendisini gösterir. Hemen her insan zaman zaman varoluşsal boşluk içine düşebilir. Bu zamanlarda kendileri için anlamlı olan bir takım amaçlar bulduklarında boşluk duygusundan kurtulabilirler. İnsan, kendisi ile varoluşu arasında kendine anlamlı gelen bir bağ kurması ve amaçlarına doğru istekle yürümesi önemlidir.

Ayrıca insan, etrafında ve kendi içinde olup bitenlerin farkındadır. Fark etme, bir bilinçlilik halidir. Farklı fark etme düzeyleri vardır, gerçek farkındalık bu düzeylerin ayırdında olmakla sağlanır. Bu düzeyler; dış dünyayı fark etme, iç dünyayı fark etme, diğer insanların iç dünyalarını fark etme ve evrendeki bütünlüğü fark etmedir.

Ne istiyoruz, gerçekten ne istiyoruz, en önemli farkındalık kazanmamız gereken soruların başında geliyor. Nihai olarak en önemli var oluşsal amacımız kişinin kendisini bulmasıdır. Kişinin kendisini bulması için; düşünmesi, araştırması, incelemesi, denemesi, sorgulaması, yorumlaması, öğrenmesi ve anlaması gerekmektedir.

SIKÇA SORULAN SORULAR:

SORU 1: İnsan nedir?

CEVAP 1: İnsan biyolojik, sosyolojik ve psikolojik bir varlıktır. Biyolojik olarak; maddesel bir yapıya sahip, dik duruşa, gelişmiş bir beyine, dil kullanarak konuşma kabiliyetine sahiptir. Sosyolojik olarak; bir ailede ve toplumda doğar, o toplum ve ailenin içinde büyür gelişir, o aile ve toplumun din, dil ve kültür gibi öğelerini öğrenir, yaşamını şekillendirir. Son olarak insan psikolojik bir varlıktır. Duygu, düşünce ve davranış gibi psikolojik süreçleri yaşar, bu süreçler birbirini etkileyerek gelişim ve değişim sağlar. Genel olarak bakıldığında insan bu üç özelliğiyle (biyolojik, sosyolojik, psikolojik) varoluş kazanır.

SORU 2: İnsanı diğer şeylerden ayıran en temel özellikleri nelerdir?

CEVAP 2: İnsan dünyadaki birtakım şeylere anlam verebilen, anlam üretebilen tek canlıdır. İnsan rasyonelliği ve zekası sayesinde, canlıları, nesneleri ve olayları anlamlandırmış, sınıflandırmış ve kendisi için yararlı şekilde kullanmıştır. Bu yüklediğimiz anlamlar bizim bilincimizin ürünüdür. İnsan yalnız kendisinin dışındaki şeylere anlam vermez kendi varoluşuna da anlam verir. Eğer herşey anlamsız geliyorsa kendi varoluşuda anlamsızlaşacaktır.

SORU 3: Anlam ve Amaç ilişkisini karşılaştırır mısınız ?

CEVAP 3: İnsan kendisine ve diğer şeylere anlam verdiği ölçüde amaçlar geliştirecektir. Bu bakımdan anlam ve amaç birbirinden bağımsız değildir. Hayatımınızı ne kadar anlamlı ve zengin kılarsak amaçlarımızda o doğrultuda zenginleşecektir.

SORU 4: Varoluşsal boşluk nedir, varoluşsal boşluk nasıl doldurulur?

CEVAP 4: Kendi varoluşuna ve diğer şeylere anlam veremeyen ve kendine göre amaçlar edinemeyen insanlar boşluk duygusu yaşarlar. Varoluşsal boşluk anlamlı bulduğumuz amaçlara yönelemediğimizde kendisini gösterir. Hemen her insan zaman zaman varoluşsal boşluk içine düşebilir. Bu zamanlarda kendileri için anlamlı olan bir takım amaçlar bulduklarında boşluk duygusundan kurtulabilirler. İnsan, kendisi ile varoluşu arasında kendine anlamlı gelen bir bağ kurması ve amaçlarına doğru istekle yürümesi önemlidir.

SORU 5: Farkındalık nedir ?

CEVAP 5: İnsan, etrafında ve kendi içinde olup bitenlerin farkındadır. Fark etme, bir bilinçlilik halidir. Farklı fark etme düzeyleri vardır, gerçek farkındalık bu düzeylerin ayırdında olmakla sağlanır. Bu düzeyler; dış dünyayı fark etme, iç dünyayı fark etmedir.

SORU 6: İnsanın nihai amacı nedir ?

CEVAP 6: Nihai olarak en önemli var oluşsal amacımız kişinin kendisini bulmasıdır. Kişinin kendisini bulması için; düşünmesi, araştırması, incelemesi, denemesi, sorgulaması, yorumlaması, öğrenmesi ve anlaması gerekmektedir.

İlker KÜÇÜK
Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayatın Anlamı, Amaçlarımız, Varoluşsal Boşluk ve Farkındalık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlker KÜÇÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlker KÜÇÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlker KÜÇÜK Fotoğraf
Psk.İlker KÜÇÜK
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlker KÜÇÜK'ün Yazıları
► Hayatın Anlamı Psk.Beria Bilge ŞENER
► Acılar ve Hayatın Anlamı Psk.Bengisu Nehir AYDIN
► Hayatın Anlamı Nedir? Psk.Nur GEZEK
► Annem ve Ben Yada Hayatın Anlamı Psk.Sinem MALKOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hayatın Anlamı, Amaçlarımız, Varoluşsal Boşluk ve Farkındalık' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk Ruhsal Bozuklukları Ağustos 2009
◊ Otizm Ekim 2017
◊ Zeka ve Zeka Testleri Ekim 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:22
Top