2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilgisayar Oyunlarında Bağımlılık ve Çözüm Yolları
MAKALE #18794 © Yazan Psk.İlker KÜÇÜK | Yayın Eylül 2017 | 3,052 Okuyucu
Bağımlılık, bir maddenin, durumun ve ya eylemin psikolojik ve ya fiziksel sağlığı kötü yönde etkilemesine rağmen buna devam edilmesidir. Burada irade devreye girmektedir. İrade, bir şey yapma ve ya yapmama konusunda tercih yaparak karar verme gücüdür. Bağımlılıklarda, iradenin kontrol edilememesi durumu söz konusudur. Bu durumda bağımlılıklarda genel tablo, kişinin düşünce ve davranışlarını kontrol edemediği, bağımlılık geliştirdiği madde ve ya etkinliğin kişiyi yönettiği şeklindedir.

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerle birlikte, cep telefonları, bilgisayar ve internet teknolojileri hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bu teknolojik aletler, dilediğimiz zaman kolaylıkla kullanabildiğinden ve anında bilgiye ulaşabilme imkanı verdiğinden kullanımı çok yaygındır, bir bilgi ve iletişim kaynağı olmanın çok ötesinde artık bazı kişiler açısından bağımlılığa dönüşmüştür.

Bilgisayar oyunu bağımlılığı birçok insan için gerçek bir sorundur. Son araştırmalar, bilgisayar oyunlarını oynayanların yüzde 6 ile 15'inin bağımlılık olarak nitelendirilebilecek davranışlar sergilediğini ortaya koyuyor.

Bu bozukluk, önemli, sorunlara yol açmasına rağmen belirtileri fark etmek ve tanımlamak bazen çok zor olabiliyor.


Bilgisayar Oyun Bağımlılıklarının Çeşitleri Var mıdır?

Bilgisayar oyun bağımlılığını iki çeşit olarak değerlendirebiliriz. Standart olan bilgisayar oyunları, tek bir oyuncu tarafından oynanan net bir hedef ve amaç içeren oyunlardır. Bu oyunlardaki bağımlılık genellikle görevin tamamlanmasıyla ve ya yüksek puanı kazanmakla ilgilidir. Diğer bilgisayar oyunu bağımlılığı, çevrimiçi çok oyunculu oyunlardır. Bu oyunlar başkalarıyla online oynanır ve özellikle bağımlılık yapıcıdır. Bu bağımlı oyunculardan geçici olarak çevrimiçi bir karakter oluşturması ve keyfini çıkararak haz alması beklenir. Gerçek hayattan kaçmak için sıklıkla diğer çevrimiçi oyuncularla ilişki kurulur. Bazıları için bu sanal ortam en çok kabul gördükleri yer olabilir.

Bilgisayar Oyunları Neden Bağımlılık Yapmaktadır?

Birçok bilgisayar oyunu bağımlılık yapabilmektedir. Bu oyunların bu kadar bağımlılık yapmasının temel nedeni bağımlılık yapacak şekilde tasarlanmış olmasıdır. Bilgisayar oyunu tasarımcıları, daha fazla kişinin oyun oynamasını sağlamak için öncelikle oyuncuların oyundan vazgeçmesini önlüyorlar, bunu da oyunu zorlaştırarak daha üst seviyelere ulaşmasını engelleyerek başarmaktalar, böylece yetersizlik hisseden oyuncu başarabilmek için daha fazla oyun oynama ihtiyacı hissetmektedir. Bu durum kumar bağımlılığına çok benzemektedir.

Bilgisayar Oyun Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

Diğer bağımlılıklardaki belirtilere benzer belirtiler bilgisayar oyun bağımlılığında da görülmektedir. Bu belirtiler duygusal ve fiziksel belirtiler olabilmektedir.

Bilgisayar Oyun Bağımlılığının Duygusal Belirtileri;
• Oynayamadığında huzursuzluk ve ya sinirlilik hali
• Önceki çevrimiçi oyunlarla ilgili düşünceler veya bir sonraki çevrimiçi oyunla ilgili beklentiyle meşgul olma
• Oyun oynamak için harcanan süre açısından çevreye yalan söylenme
• Daha fazla oyuna zaman harcamak için başkalarından uzaklaşma

Bilgisayar Oyun Bağımlılığının Fiziksel Belirtileri;
• Yorgunluk
• Uzun süre yoğunlaşma ve ya göz yorgunluğuna bağlı migren
• Bilgisayar donanımlarının aşırı kullanımı nedeniyle karpal tünel sendromu
• Yetersiz kişisel bakım ve hijyen sorunları

Bilgisayar Oyun Bağımlılığının Kısa ve Uzun Süreli Etkileri

Bilgisayar oyun bağımlılığı ciddi olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Belirtilerin çoğu kısa süreli etkiler olsa da, önem verilmediğinde daha ciddi kalıcı etkilere neden olabilmektedir. Mesela, bağımlı olan birisi oyun oynamak için uykudan kaçınır ve yeterli beslenmeyi bırakır. Bu durum, kısa sürede açlık ve yorgunluk oluşturur, sonrasında ise uyku bozukluğu ve beslenme bozukluğuna neden olabilir.
Bilgisayar oyunu oynayabilmek için ailesinden ve başkalarından kaçınan bağımlılar, kendilerini yalnızlaştırabilirler. Aynı zamanda, uzun dönemde ekonomik, akademik ve iş sorunlarıyla karşılaşırlar, bağımlılar bu oyunlar için çok para harcayabilmekte, okullarına ve mesleklerine odaklanamayabilmektedirler.

Bilgisayar Oyun Bağımlılığına Nasıl Yardım Edebiliriz?

Bilgisayar oyun bağımlılığından kurtulmak zor olabilir ancak çok başarılı sonuçlar elde etmekte mümkündür. Bağımlılıktan kurtulmanın ilk adımı bağımlılığın farkına varmaktır. Kendiniz ve ya bir yakınınız yukarıdaki belirtilerden bir ve ya birkaçını gösteriyorsa uzman desteği almaktan çekinmeyiniz. Bilgisayar oyunları, boş zamanlarınızda yalnız ve arkadaşlarınızla birlikte eğlenebileceğiniz aktivitelerden sadece bir tanesidir. Boş zamanlarda eğlence amaçlı oynamak zararsızdır, hatta bazı oyunlar karar verme becerilerini geliştirmek gibi farklı yararları da bulunabilmektedir. Maalesef bu oyunların çoğu gerçeklikten uzaklaştırmakta ve bağımlılık yapabilmektedir, bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır.

Psikolog İlker KÜÇÜK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bilgisayar Oyunlarında Bağımlılık ve Çözüm Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlker KÜÇÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlker KÜÇÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlker KÜÇÜK Fotoğraf
Psk.İlker KÜÇÜK
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlker KÜÇÜK'ün Yazıları
► Çatışma ve Çözüm Yolları Psk.H. Fatih DANE
► Okul Korkusu ve Çözüm Yolları Psk.Gizem HÜNERLİ
► Depresyon Nedeni ve Çözüm Yolları. Psk.İbrahim ERDOĞAN
► İlişki Sorunları ve Çözüm Yolları: Psk.Dnş.Perihan SAYIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bilgisayar Oyunlarında Bağımlılık ve Çözüm Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk Ruhsal Bozuklukları Ağustos 2009
◊ Otizm Ekim 2017
◊ Zeka ve Zeka Testleri Ekim 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:12
Top