2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İştahınız Sizi Değil, Siz Onu Ele Geçirin
MAKALE #1080 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Mayıs 2008 | 8,680 Okuyucu
İŞTAHINIZ SİZİ DEĞİL, SİZ ONU ELE GEÇİRİN

İştah birçok kişinin dönem dönem beslenmesi ile ilgili yaşadığı sıkıntıların başında gelir. İştah uzun dönemde kontrol edilemediğinde bizlere tartıda endişe dolu zamanlar yaşatır ve bir süre sonra görürüz ki artık kıyafetlerimiz ile bedenimiz arasında bir uçurum oluşmuş. İştahı kontrol etmek için iştah ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmak ve iştahı yenebilecek beslenme tüyolarından yararlanmak gerekir. Bu yazıyı okuduktan sonra gereksiz iştahınızın son bulduğunu görecek ve çok şaşıracaksınız.

İŞTAH NEDİR?

İştahı genel olarak 2 açıdan inceleyebiliriz. Birincisi açken yoğun olarak duyduğumuz iştah iken diğeri durup dururken herhangi bir besine karşı duyduğumuz yoğun istektir. Beden yaşamını sürdürebilmek için depoları tükenmeye başladığında açlık sinyalleri gönderir. Açlık sinyallerinin devam etmesi ile yemek yeme ihtiyacı hisseder ve tükettiğimiz besinleri aç olmamız nedeni ile genellikle iştah ile tüketiriz. İkinci çeşit iştahta ise bir ziyafetten sonra bile canımız yemek yemek isteyebilir. Kimi zaman vitrinde gördüğümüz bir pasta dilimi uyandırır iştahımızı, kimi zaman dondurmacıdan gelen vanilya kokusu, kimi zaman ise bir yemek resmi veya birilerinin besinlerden bahsetmesi. Kısacası ikinci çeşit iştahımız yani tehlikeli iştah her an uyarılmaya ve uyanmaya hazır bekler.
İştah mekanizması bedende beyinde dahil olmak üzere birçok organ ve hormon tarafından kontrol edilir. İştahın vücudumuzda çalışma stili o kadar farklıdır ki, mekanizması hala tam olarak çözülememiştir ve bu konu ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar hala sürmektedir.
Bu durum sizi endişelendirmesin çünkü beslenme tarzımızda yapacağımız ufak değişiklikler ile iştahımıza söz geçirmemiz ve ona teslim olmamamız mümkün.


İŞTAHINIZA SÖZ GEÇİRMENİZİ SAĞLAYACAK BESLENME TÜYOLARI

Birinci kural- AZ VE SIK: İştah düşen kan şekeri ile birlikte artar. Bu nedenle iştahı azaltmanın en kolay yolu kan şekerini dengede tutmaktır. Az ve sık beslenerek kan şekerinizi dengeleyebilir ve iştahınızı sakinleştirebilirsiniz. Günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmek kan şekerinin dengeli yükselip alçalmasını sağlar.

İkinci kural- ZAMANINDA ÖĞÜN: Öğün atlamak iştahın en sevdiği davranışlardan biridir. Çünkü öğün atlandığında yani uzun süre aç kalındığında düşen kan şekerine bağlı olarak iştahınız özgürlük kazanır. İştahınızı yenmek için öğün saatlerinizin arasını 2–3 saat olacak şekilde ayarlamalı ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamalısınız.

Üçüncü kural- YAVAŞ YEME: Yemeğinizi tadını çıkara çıkara yemelisiniz. Hızlı yemek yemek iştahın tetiklenmesine yol açar. Çünkü tokluk sinyalleri beyine 20.dakikadan sonra ulaşmaya başlar. 5–10 dakikada sofradan kalkmanız iştahınızın bir süre sonra sinsice kabarmasına yol açacaktır. Yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.

Dördüncü kural- DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS: Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızla yükseltir ve kısa zamanda hızla düşürür. Bu durum da iştahınızın birden tatlı çekmesine neden olabilir. İştahınıza dur demek için düşük glisemik indeksli besinleri seçmelisiniz. Beyaz un ve beyaz şekerle yapılan yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçının.

Beşinci kural- POSA KAYNAKLARI: Posalardan yani liflerden fakir bir beslenme tarzı hem tokluk sürenizi kısaltır hem de kan şekerinizin daha kısa sürede düşmesine yol açar. Bu nedenle kuru baklagil, sebze ve meyve gibi posadan zengin besinleri öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz. Posadan zengin bir diğer kaynak ise tam tahıl ürünleridir. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya tam çavdar ekmeği tüketmeniz iştahınızı bastırmanızda size yardımcı olacaktır.

İŞTAHINIZI AZALTMAK İÇİN 4 BASİT HİLE

İştahınızı bastırmak için basit hilelerden yararlanabilirsiniz. İşte en etkili ve basit 4 hile!
Öğün öncesi su içmek, iştahınızın azalmasına yol açar. Bunun nedeni, suyun midede yarattığı basınç nedeni ile tokluk hissi yaratmasıdır. Eğer öğünlerde iştahınızı durduramıyorsanız öğün öncesinde 1 su bardağı su içmeyi deneyebilirsiniz.
Ana öğünlerde tüketilen çorbalarda su ile aynı işlevi görür. Eğer aç karnına su içmek zor geliyorsa, öğüne 1 kâse çorba ile başlayabilirsiniz. Çorba su içeriği nedeni ile midenizde baskı oluşturacak ve iştahınızı yenmenize yardımcı olacaktır.
Gün boyunca salatalarınıza katacağınız sirke asidik yapısı nedeni ile iştahınızı azaltmada etkili olur. Acıktığınızda 1 kâse salatanın üzerine 1 tatlı kaşığı sirke ekleyerek, hem sağlıklı, hem lezzetli hem de düşük kalorili bir öğünle iştahınızı kapatabilirsiniz.
İştahınız özellikle tatlılar için kabardı ise ve siz kendinizi tutamayacak hale geldiyseniz 1 kutu meyveli yoğurt veya 1 adet kuru meyve ile iştahınızı kandırabilirsiniz.

İŞTAHI YENEN 7 SAĞLIKLI BESİN

Yumurta: Kaliteli bir protein kaynağı olması nedeni ile yumurta tokluk süresini uzatarak iştahınızı kandırmanıza yardımcı olur. Kahvaltılarınıza ekleyeceğiniz bir adet haşlanmış yumurta ile günün ilk saatlerinde iştahınızın derin bir uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.
Muz: İçerdiği triptofan isimli protein yapıtaşı ile iştahı bastırma özelliğine sahiptir. İştahınız açıldığında 1 adet muz yiyerek, yüksek kalorili ve kalitesiz yiyeceklerden kendinizi uzak tutabilirsiniz.
Peynir: Peynir hem protein hem de triptofan içeriği ile iştahınızı bastırmanızı sağlayacak bir besindir. Karnınız tok olduğu halde canınız bir şeyler yemek istiyorsa peynirli bir salata en sağlıklı ve iştahınızı bastıracak seçimlerden biri olacaktır.
Fındık, Badem, Ceviz: Vücutta kan şekeri dengesinin sağlanmasında önemli rolü olan kromdan zengin bu kuruyemişler aynı zamanda yağ içerikleri nedeniyle de iştahı bastırır. 10–15 fındık veya 2–3 tam ceviz ile iştahınıza dur diyebilirsiniz.
Bezelye: İçeriğinde yer alan aktif öğelerin seratonin salgılanmasına sebep olduğu bilinir. Seratonin iştahı bastıran bir hormondur. Aynı zamanda kişinin kendini rahat ve mutlu hissetmesini sağlar. İştahınız kontrolsüzce yükseldiğinde bir yemek kaşığı haşlanmış bezelye yiyerek onu kandırabilirsiniz.




NİL ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İştahınız Sizi Değil, Siz Onu Ele Geçirin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Kendinizi Değil, Kilonuzu Kaybedin Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İştahınız Sizi Değil, Siz Onu Ele Geçirin' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:17
Top