2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlık Zarı ve Dikimi
MAKALE #10899 © Yazan Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR | Yayın Mayıs 2013 | 8,024 Okuyucu
KIZLIK ZARI (Hymen-Himen)

Kızlık zarı ile ilgili bir sürü şeyler yazılır. Gerçekten doğru olan nedir size aktaralım.
Kızlık zarı hemen vajen giriminin arkasında vajen duvarını saran, yumuşak, esneyebilen bir cilt kalıntısıdır. Doğal bir açıklığı vardır ve ergenlik döneminde rahim ağzı ve vajinadan gelen akıntının ve adet kanamasının akmasına izin verir.

Kızlık zarı ilk ilişkide esnekliğinin sınırında gerilir ve bir yerden yırtılır. Bu yüzden ilk ilişkide çoğunlukla bir kanama, lekelenme gözlenir. Ama bu olmak zorunda değildir. Önemli olan partnerin penisini zor kullanmadan ve anlayış ile vajen içine itmesidir. Bu sayede ilk ilişkilerde yırtık, aşırı kanama ve ağrıların önüne geçilebilir.
İlk ilişkide kanama olmaması daha önceden ilişkisi olduğu anlamına gelmez. Oranlar kesin olmasa da %10’ a kadar varan oranlarda esnek kızlık zarı denilen tipte yırtılmayan kızlık zarları vardır. Muayenede bu tip kızlık zarlarının ilişki olmuş olsa da bütünlüğünü koruduğu gözlenir.

Bilinmesi gereken; Bir kızın cinsel ilişkisi olmuş bile olsa bir doktor muayenesi ile bu kesin bir dille söylenemeyebilir.

Kızlık zarı normalde dudak katlantılarının altında vajen girimindedir ve bunlar tarafından korunur ve örtülür. Ergenlikte hormonların etkisi ile oluşan akıntı sebebi ile kızlık zarının doğal açıklığı yumuşak ve esnektir. Bu, kızlık zarı görüntüsüne ait herhangi bir örnektir. Her bir kızlık zarının görüntüsü herkeste farklı ve kendine hasdır. En sık %80 oranında görülen halka şeklindeki kızlık zarı tipidir. Eğer ortadaki açıklık daha geniş çaplı olursa kızlık zarı oldukça incelir ve duhule müsait denen kızlık zarı tipi oluşur ve bu tipte ilk ilişkide kanama olmaz.

Nadir görülen özellikler:

Bazen doğuştan kızlık zarının üzerinde birçok delik vardır veya vajen bir köprü ile ikiye bölünmüştür. Böyle durumlarda ilişki önünde bir engel vardır ve ilişki gerçekleşemez. Ufak bir doktor müdahalesi ile bu giderilebilir.

Genç kızlıkta sürekli olarak birkaç haftada bir karın ağrıları yaşanıyor ve adet hala görülmemişse doktora görünmek için bir sebep var demektir. Bu nadir görülen ve kızlık zarında normalde olması gereken açıklığın olmaması durumudur (Himen imperforatus). Eğer öyle ise adet kanının akacağı delik olmadığından içerde birikir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu yine Jinekolog tarafından basit bir operasyonla giderilebilir. Dolayısı ile düzenli aralıklarla tekrarlayan karın ağrısı ve adet görmeme bir sorunun göstergesidir.

Bilinmesi gereken doğanın size verdiği kızlık zarı görüntüsünü seçme şansınız yok. Hala ülkemizde ve kapalı toplumlarda kız olmak temizliğin ve saflığın göstergesi olmuştur.

Birçok kişi kızlık muayenesi ile kişinin kız olup olmadığını muayene ettirmek istemektedir. Bu ince zarın büyük anlamı vardır. Ama birçok genç ve erişkin bu konuda çok bilgi sahibi değildir. Bu nedenle birçok genç kız ve erkekler bu konuda korkarlar. Birçok soru sorulur. Spor kızlık zarını bozabilir mi? Mastürbasyon sırasında bozulabilir mi? Tampon kullanılabilir mi? İlk ilişkide kanama aşırı mı olur? gibi…

Kızlık zarının nadir görülebilen özellikleri:

Nadiren bazı genç kızlarda kızlık zarı alışılmışın dışında oluşur. Bunlar müdahale ile çözüme ulaştırılabilecek problemlere yol açabilir.

Mesela doğal bir cilt köprüsü ile 2 ye ayrılmış olabilir. İlk ilişkide ağrı oluşması muhtemeldir. Basit bir cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.

Bazen kızlık zarında tek bir açıklık olması gerekirken birçok küçük açıklıklar mevcuttur. İlişki mümkün değildir. Bunda da yine cerrahi müdahale ile sorun çözülür.

Bazen vajenin açıklığı yoktur. Bu özellikteki kızlık zarlarının ilişkinin gerçekleşebilmesi ve vajen içeriğinin akabilmesi için müdahale ile açılması gerekir.

Kızlık zarı ne kadar hassas?

Doğal açıklık ve elastikiyeti sebebi ile kızlık zarı çok esneklik gösterir. Tampon kızlık zarı bozulmadan sorunsuz olarak kullanılabilir. Ancak kızlık zarının bozulması açısından bir kazaya sebebiyet vermemek için kullanım önerilmemektedir.

Spor, darbe veya mastürbasyon sonrası zedelenme kesin değildir. Kızlık zarları görüntüsü çok değişkenlik gösterebilir. Bu değişikliğin sebepleri tam olarak bilinememektedir. Kızlık zarı bozulmamışsa ilişki olup olmadığı veya mastürbasyon yapıp yapmadığı anlaşılamaz.

İlk ilişkide her zaman ağrı ve kanama olur mu?

Kızlık zarının kıvamı bebeklikten ergenliğe doğru hormon etkisi ile değişim gösterir. Ergenlikte yumuşak ve esnek olur. Bazen kızlık zarı etli dediğimiz tipte olabilir ve kalınlığı fazla olduğu için de yırtılma esnasında biraz fazla ağrı ve kanama olabilir.
%20 kadında doğal çentik denilen zarın tabanına kadar inmeyen çentikler mevcuttur. Bunlar bekâret raporu esnasında önem taşır ve doğuştan olduğu rapor edilir.
İlk ilişkilerde genellikle acele edilmez ve zor kullanılmazsa ağrı oluşmaz. Genellikle hafif bir kanama olabilir. Ama olmak zorunda da değildir. Çarşafta kan lekesi göstermek zorunda olup kızlığını ispat etmek zorunda olanlar bazen kanama olmadığında zor durumda kalabilirler. Türkiye’de de yaygın olarak böyle bir beklenti vardır. Oysaki bugün her kızlık zarının kanamadığı bilinmektedir. Genç kız için zor bir süreç olup, daha evliliğin ilk gününde genç kızların özgüvenleri zedelenmektedir. Daha evliliğin başlangıcında yaşanan bu güvensizlik ortamı çok zaman boşanmalarla sonuçlanmaktadır. Böyle bir durumda bir Kadın Doğum Uzmanından yardım istenip durum değerlendirmesinin yararı olabilmektedir. Ya da aileler bu duruma anlayış gösterebilecek yapıda iseler açıklama yapılabilir.

İlk ilişkiden sonra kanama durmazsa ne yapılmalıdır?

İlk ilişkiden sonra fazla ve uzun süren kanama olursa mutlaka doktora gidilmelidir. Doktor oluşan yırtığın derecesine göre lokal veya genel anestezi ile gerekli müdahaleyi yapar. Bu müdahaleden sonra yaklaşık bir hafta-on gün yara yeri iyileşinceye kadar cinsel ilişkiye girmemek uygundur. Yara yeri iyileştikten sonra genellikle tekrar kanama olmaz. Fakat kızlık zarı sert ve damarlı ise sonraki ilişkilerde de kısa süreli kanamalar olabilir. Kanama miktarı fazla değilse endişelenilecek bir durum yoktur.

Kızlık zarında yırtılmanın zamanı tespit edilebilir mi?

İlk cinsel birleşmenin üzerinden 7-10 günden fazla zaman geçerse kızlık zarında oluşan yırtıkların zamanı tespit edilemez. İlk haftaya kadar olan yırtığın kenarları kırmızı olacak ve taze yırtık diye adlandırılacaktır.

Kızlık zarı bozulmadan gebe kalmak mümkün mü?

Nadiren bakirelerde kızlık zarının önüne boşalma olduğu zaman, himen sağlam iken bile gebelik görülebilir. Spermler hareketli olduğu için kızlık zarını geçerek rahme ve tüplere ulaşabilir ve gebelik gerçekleşebilir. Bunun için kızlık zarının bozulması şart değildir.

Kızlık zarı cinsel ilişki sonrası tekrar eski haline döner mi?

Kızlık zarı çabuk iyileşir ama eskiye hiçbir zaman dönemez. Bu sebepten sosyal zorluk kaynaklı problemlerde kızlık zarı dikimi ile kanama sağlanmaya çalışılır.

Himenoplasti nedir?

Hymen dikilme işlemine ''himenoplasti'' ya da kızlık zarı onarımı denir. Gerçekte bozulmuş olan zarın tam olarak eski haline getirilmesi olanaksızdır. Son derece ince yapısı olan kızlık zarına atılan dikişler kanlanmanın olmaması nedeni ile tutmaz. Operasyonda amaç ilişki sırasında kanayabilecek yeni bir doku oluşturmaktır.

Kızlık zarı onarımı iki şekilde olmaktadır:

Geçici onarım: İlişkiden 3-4 gün, bazı durumlarda 1 hafta öncesinden atılan dikişlerle yırtılma kanaması sağlamaktır.

Fleb tekniği veya kalıcı onarım: Vajinadan doku alınarak yama şeklinde vajen dokusunu birleştirmektir. Başarılı bir ameliyat sonrası ilişkinin ne zaman olacağının bir önemi yoktur.

Kızlık zarı operasyonları ile vajen giriminde darlık yaratılarak penisin birleşme esnasında yırtık oluşturması ve kanamanın sağlanması amaçlanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kızlık Zarı ve Dikimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aynur ŞENDEMİR Fotoğraf
Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
Bursa
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR'in Makaleleri
► Kızlık Zarı Dikimi Dr.Hakan YAZ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Kızlık Zarı Dikimi Ameliyatları Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
► Kızlık Zarı Dikimi Nasıldır? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Kızlık Zarı Dikimi ve Tamiri Op.Dr.Firdevs UĞUZ
► Kızlık Zarı Dikimi Hymenoplasti Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kızlık Zarı ve Dikimi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kürtaj Mayıs 2013
► Genital Estetik Mayıs 2013
► Suda Doğum Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:50
Top