2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtaj
MAKALE #10900 © Yazan Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR | Yayın Mayıs 2013 | 7,367 Okuyucu
KÜRTAJ NEDİR ?

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması işlemi yıllarca kadınların korkulu rüyası haline gelmiştir. Kürtaj genel kullanılan adı ile rahim içinden bir doku almak anlamına gelir. Bu, rahim içindeki gebeliğin özel bir yöntemle sonlandırılması amacıyla yapılabildiği gibi, tanı amaçlı biyopsi, rahim içinden polip gibi şüpheli kitlelerin çıkarılması, doğum sonu kanamaları, parça kalması durumunda ve durdurulamayan kanamaların kontrolünde de tedavi amaçlı olarak yapılan bir işlemdir. Bu işlem tıp dilinde D&C (dilatasyon ve küretaj) olarak ifade edilir.

KÜRTAJ YASASI:

İsteğe bağlı gebelik sonlandırılması:

- Gebeliğin 10 haftanın altında olması
- Gebenin 18 yaştan büyük olması
- Gebe 18 yaş altı ve 16 yaş üstü ise ebeveynlerden birinin gözetimi ve onayı
- Kadın evli ise eşinin rızası
- Kadın bekar ise kendi rızası yeterlidir.

TIBBİ GEREKÇELERLE GEBELİK SONLANDIRILMASI:

-Anne hayatını tehdit eden durumlardan durdurulamayan kanama, tamamlanmamış düşük,

-Annenin mevcut hastalıkları ile birlikte gebeliğin devam etmesinin sakıncalı olduğu haller söz konusu olabilir.

-Anomalili ve bebekte yaşamla bağdaşmayan hastalıkların tespit edilmiş olma durumunda en az 2 uzman doktorun onayı ile (eğitim hastaneleri veya üniversite hastaneleri) verilmiş tahliye raporları gerekmektedir. Eğer bebekte herhangi bir sakatlık varsa veya herhangi bir hastalıktan dolayı gebeliğin sonlandırılması gerekiyorsa 26. haftaya kadar bu işlemin bitirilmesi gereklidir. Bu durumda mutlaka Devlet Hastanelerinde veya Üniversite Hastanelerinde özel kurul kararları gerekmektedir. Eğer amniyosentez sonucunda kromozom anomalisi tespit edilmişse kurul kararı gerekmeden yapılabilir.

-Tecavüz gebelikleri, anne adayının zihinsel engelli oluşu ve adli durumların da karıştığı vakalarda doktor onayı yanı sıra, durumun savcılığa da haber verilerek adli işlemler başlatılmalıdır.

KÜRTAJ NE ZAMAN YAPILIR ?

Her ne kadar kürtaj için en uygun hafta demek itici gelse de isteğe bağlı kürtaj için en uygun haftalar 5-6. haftalardır. Yasal sınır olan 10. haftaya yaklaştıkça kürtajın risklerinin artacağı unutulmamalı ve istenmeyen gebelik durumlarında doktora başvurmakta geç kalınmamalıdır. Özellikle adet düzensizlikleri olan kadınlarda oluşabilecek hesap hataları sebebi ile mevcut gebelik haftasının bir uzman tarafından ultrason teyidi ile tespiti önemlidir.

İstenmeyen bir gebeliğe sahipseniz lütfen 10. haftaya kadar beklemeyiniz.

KÜRTAJ ÖNCESİ HAZIRLIK

Ultrasonografi ve vajinal muayene yapılır.
Öz geçmişindeki hastalıkları, geçirdiği ameliyatlar, son dönemde kullandığı ilaçlar, ilaç allerjileri sorgulanır. Özellikle kan sulandırıcılar varsa doktoruna danışarak müdahaleden yaklaşık 1 hafta öncesinden kesilmesi veya ilaç değişimi yapılması istenir.
Kan grubu sorgulanır. Kan uyuşmazlığı varsa müdahaleden sonra koruyucu iğne yapılması gerekebilir.
Hasta anestezi alacaksa, işlemden en az 4 saat öncesinden aç kalması istenir.
Kürtajın isteğe bağlı yapıldığına dair ve işlemin risklerini anlatan onam formu imzalatılır.
Hasta, evli ise eş imzası alınır.
Kürtaj sonrası dikkat edileceklerle ilgili bilgi verilir.
Korunma yöntemlerine değinilmelidir.

KÜRTAJ TEKNİKLERİ

Karman Kanül ile Aspirasyon:
En sık kullanılan ve komplikasyon oranı en düşük olan metottur. Negatif basınç sağlanarak, Karman Aspirasyon enjektörünün ucuna yerleştirilen plastik kanüller vasıtası ile rahim ağzından geçilerek rahim tahliyesi gerçekleştirilir.

Dilatasyon ve Küretaj :
Rahim ağzı metal çubuklarla genişletilir. Küret denen metal aletler kullanılarak tahliye gerçekleştirilir. Günümüzde çok tercih edilmez. Daha büyük ve sağlıksız gebeliklerde, ihtiyaç halinde başvurulur.

Vakum Aspirasyon :
Elektrikli vakum aleti kullanılarak işlem gerçekleştirilir. Yaygın değildir.

KÜRTAJIN RİSKLERİ

-Rahim delinmesi( Perforasyon ):Nadir de olsa yumuşak olan gebe rahminin ters veya büyük gebelik olması hallerinde risk daha fazladır.Genellikle yakın takip ile veya kanama şüphesi durumunda Laparoskopi ile rahim gözlemlenir ve gerekli halde ufak bir müdahale ile delinen kısımda kanama kontrolü sağlanır.

-Rahmin ağzında yırtık oluşması:Plastik kanüllerin kullanıldığı yöntemde nadiren ihtiyaç duyulan, metal çubuklarla rahim ağzının genişletilmesi işleminde, hekimin de farkına varması mümkün olmayan rahim ağzı kaslarında zedelenme oluşmasıdır. İstenen bir gebelik durumunda erken doğumlara sebebiyet verebilir.
-Enfeksiyon:Steril olmayan müdahale sonrası, kürtaj sonrası erken cinsel ilişki, dolu banyo, havuza girme, antibiyotik kullanmama gibi nedenlerle işlemden 3-4 gün sonra enfeksiyon gelişebilir. Ağrı, kokulu akıntı, hassasiyet ve uzun süren, artmış kanama görülür. Enfeksiyona bağlı rahim içinde yapışıklıklar düşüklere, kısırlığa, veya dış gebeliğe neden olabilirler.

-Gebeliğin devam etmesi:Çok erken gebelik haftalarında veya rahmin yapısal bozukluklarında nadir de olsa gebeliğin alınmaması söz konusu olabilir. Bu riski kürtaj öncesi ve hemen sonrasında yapılacak ultrason ile sıfıra yakın indirgemek mümkün olabilir.
-Rahim İçi Kan Birikmesi( Hematometra ):Bazen rahim kaslarının gevşekliği, rahim ağzının kapanması veya rahim damarlarından kanamanın beklenenden fazla olması nedeni ile müdahale sonrası içeride kanama birikebilir. Bu, kendini kramp tarzı ağrı ve ara ara kanamalarla belli eder. İlaç desteği ile kanamayı atması sağlanabilir veya rahim ağzını genişletmek sorunu çözebilir.
-Kürtajın Yapılamaması:Nadir de olsa rahim ağzı veya rahmin kendinden kaynaklı sebeplerle gebeliğe ulaşmak mümkün olmayabilir. Rahim delinmesi riskine karşı rahim ağzını genişletip, yumuşatacak ilave ilaç kullanımı ile ön hazırlık sonrası müdahale tekrarı gerekebilir.
-Parça kalması ( Rest Plasenta):Gebeliğe ait parça kalması küçük gebeliklerde sık rastlanılan bir durum değildir. Müdahaleden hemen sonra yapılacak ultrason ve 1 hafta sonraki ücretsiz kontrol ile bu tarz risklerin erken fark edilmesi amaçlanır.
-Yapışıklık Olması (Ashermann Sendromu):Rahim içinin aşırı kazınması veya müdahale sonrası enfeksiyon kapması, rahim içinde yapışıklıklara sebep olabilir. Adetlerde azalma, kısırlık ve düşüklere sebep olabilir. Bu da sonrasında sıkıntılı bir tedavi sürecini gerektirir.

KÜRTAJ SONRASI BAKIM

Müdahale sonrası hasta en az 30 dk. gözlemde tutulur. Ağrı ve kanama kontrolü yapılır.
Anestezi aldı ise işlem sonrası 2 saat kadar bir şey yiyip içmemelidir.
Ağrı kesici ve antibiyotik kullanımı önerilir.
İlk hafta, az vajınal kanama olabilir. Genellikle adet kanamasını geçmez. İlk günlerdeki lekelenme dışında hiç kanama olmayabilir. Tampon kullanılmaması hatırlatılır.
Ertesi gün işine gidebilir. Ağır kaldırmaktan sakınmalıdır.
İlk adetini, işlemden 1 ay sonra göreceği ancak kürtaj sonrası ayda da yumurtlama olabileceği ve bu sebeple tekrar gebe kalabileceği konusunda uyarılmalıdır.
1 hafta sonra kontrole çağrılır.
Kürtaj bir aile planlama yöntemi değildir. Her hastaya uygun bir aile planlama yöntemi tanıtılarak önerilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtaj" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aynur ŞENDEMİR Fotoğraf
Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
Bursa
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR'in Makaleleri
► Kürtaj Hakkında Bilgiler ve Soru/Cevaplarla Kürtaj ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Kürtaj Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Kürtaj Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Kürtaj Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kürtaj (Küretaj) Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
► Kimyasal Gebelik ve Kürtaj Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Kürtaj Nedir Ne Değildir Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Kürtaj Nasıl Yapılır? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kürtaj' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kızlık Zarı ve Dikimi Mayıs 2013
► Genital Estetik Mayıs 2013
► Suda Doğum Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:59
Top