2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğal Estetik
MAKALE #10994 © Yazan Op.Dr.Murat TEZCAN | Yayın Mayıs 2013 | 3,833 Okuyucu
Sosyokültürel gelişmeyle birlikte, dış görünüme verilen önemin artması, insanların bedenlerindeki estetik kusurlara karşı daha hassas olmalarına yol açıyor. Estetik cerrahinin bu noktadaki işlevi, insanların yaşama pozitif enerjiyle bakmalarını sağlayacak değişiklikleri, aklın ve bilimin kuralları ışığında gerçekleştirmektir.
Güzelliğin en basit ve geçerli olan tanımı; uyum, orantı ve duruluğun bileşimi olmasıdır. Bunun yanı sıra estetik cerrahi, kişiyi mutsuz eden fiziksel özelliklerinin, gerekli operasyonlar sonucunda değiştirilerek, kendisiyle barışmasını sağlayacak görünümü elde etme sanatıdır.

Estetik ameliyatlarda kişinin vücut yapısı kalıcı olarak değişmektedir. Bu durumda vücutta yapılacak değişikliğe kim karar veriyor?


Bu konu sadece hastanın talebi ile mi yoksa sadece doktorun yönlendirmesi ile mi oluyor? Aslında bu konuda hastadan daha bilgili olan kişi kuşkusuz ki Plastik Cerrah'tır. Ancak hastanın vücudundaki değişikliğe doktorun tek başına karar vermesini beklemek hasta için insafsızlık olacaktır. Üstelik farklı cerrahların farklı bakış açıları ve beğenileri olabileceğini düşünürsek bu durum, bizi içinden çıkılmaz bir noktaya götürür.


Bu durumda hasta ve doktor için en iyi çare, estetiğin ve güzelliğin yüzyıllar boyunca üzerinde hemfikir olunmuş kriterlerini dayanak olarak almalarıdır.


Güzellik kavramı yüzyıllar içinde modaya göre değişiklikler gösterse de, yukarıda bahsedilen 3 temel öğe (
uyum, orantı ve duruluk) asla değişmemiştir.
Etrafımızda veya medyada gördüğümüz abartılı estetik ameliyatı sonuçları, kimi kişide estetik ameliyatlara karşı olumsuz bir yargı oluştururken kimi kişide ise estetik ameliyatların sonucunun böyle olması gerektiği şeklinde yanlış bir izlenim oluşturmaktadır. Estetik bir ameliyat düşünen bir kişi, bu abartılı sonuçlara bakarak tüm sonuçların böyle olduğunu düşünmemelidir. Zira etrafımızda estetik ameliyat olmuş ama sizin farketmediğiniz çok sayıda insan vardır. Kötü örnekler dikkat çektiği için estetik ameliyatların sonuçlarının hep bu şekilde olduğunu düşünmek bizi yanlış noktalara götürecektir.

Estetik bir ameliyatın sonucuna karar verirken hastanın beklentileri göz önüne alınarak, estetik kriterleri eşliğinde vücuda veya yüze en uygun olabilecek sonuç planlanmalıdır. Bir Plastik Cerrah sizin yüzünüze veya vücudunuza en uygun estetik sonuçları konusunda sizi bilgilendirecek ve sizin beklentilerinizi de göz önüne alarak en uygun ameliyat sonucunu size önerecektir. Hatta bazı durumlarda bilgisayar yardımı ile olası ameliyat sonucu simüle edilerek, hastanın ameliyat sonunda alacağı görünüm gösterilmektedir. Bu durum beklentileri ve alınacak sonucu daha realize ettiği için doktorun ve hastanın işini de kolaylaştırmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, bu tip ameliyat simülasyonları bir taahhüt değil sadece size bir fikir vermesi için yapılmaktadır. Yine de deneyimli bir Plastik Cerrah bu simülasyonda size yapabileceği sonuçları gösterecek ve ameliyattan sonra da bu simülasyonun aynısı veya sizi hayal kırıklığına uğratmayacak düzeyde ona yakın bir sonucu elde edecektir.


Estetik Cerrahinin ülkemizde yaygınlaşmaya başladığı yıllarda hastalardan gelen abartılı talepleri karşılamaya çalıştık. Aşırı kalkık burunlar, gereğinden fazla dolgun dudaklar vb.
Günümüzde ise, hem biz Plastik Cerrahlar hem de hastalar daha doğal ve belli olmayan sonuçlar istemektedir. Unutmayın;

''en iyi estetik ameliyat, güzel görünen ama yapıldığı belli olmayandır.''
Op Dr Murat Tezcan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğal Estetik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat TEZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat TEZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat TEZCAN Fotoğraf
Op.Dr.Murat TEZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat TEZCAN'ın Yazıları
► Estetik Cerrahide Yeni Trendler ve Yaz Öncesi Estetik Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik, Sanat ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Esra ÇELİK
► Doğal ve Hipnoz ile Doğum Dr.Belgin HARZADIN
► Doğal Yollar ile Meme Büyütme Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Lamaze Yöntemi ile Doğal Doğum Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doğal Estetik' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Eylül 2015
► Botoks Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:12
Top