2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetikli Burun Nasıl Anlaşılır?
MAKALE #13777 © Yazan Op.Dr.Mustafa KARACA | Yayın Aralık 2014 | 9,425 Okuyucu
Burun estetiği yaptırmak isteyen insanların en büyük çekincelerinden biri, ileride ameliyat olduklarının anlaşılması korkusudur. Bu konuda çok haklıdırlar. Peki estetik ameliyat geçirdiği belli olan burunlarda sıkça gördüğümüz kusurlar neler? Eğer bunları tam olarak tanımlayabilirsek, bu sorunlardan kaçınma yollarını da bulabiliriz. Bu kusurları oluşturan hatalardan kaçınıp, yüze uygun tasarlanan ve özenle yapılmış bir burun ameliyatıyla sağlıklı, yüze yakışan ve ameliyat olduğu belli olmayan burun estetiği sonuçlarına ulaşabiliyoruz.

Pinch deformitesi: Burun ucunun mandalla sıkılmış gibi görünmesidir.
Estetik burun ameliyatlarında genellikle burun ucu kibarlaştırılıp belirginleştirilmek istenir. Ama bunu yapmaya çalışılırken pinch deformitesi oluşturulmuş burunlardan etrafımızda çok var. Bunun 2 sebebi vardır. Önceki tekniklerde burun uç ve kanat kıkırdakları olabildiğince daraltılıyor, burun ucunu oluşturan kıkırdak açılarına atılan dikişlerle de burun ucu sivriltiliyordu. Erken dönemde güzel görünse de ödemlerin geçtiği geç dönemde burun ucunca mandalla sıkılmış gibi bir görüntü oluşuyordu. Kanatlarda içe doğru olan çökmeler aynı zamanda hava yolunu da daraltıp kişinin nefes almasını da bozabiliyordu.
Burun ucunun belirginleşmesi ve zarif hale getirilmesi için artık bu kıkırdaklardan çok az alıyoruz. Uç kıkırdaklarının tamamen farklı bir anatomik noktasına attığımız dikişler sayesinde hem kıkırdakların tepe noktaları belirginleşiyor, hem kıkırdaklar hava yolunu daha da açacak şekilde pozisyon alıyor, hem de bu pozisyon sayesinde çökme engellenip mandalla sıkılmış burun ucu görüntüsünden kaçılıyor.
Çünkü güzel burun iyi nefes alır!

Ters V deformitesi: Özellikle flaş ile çekilen fotoğraflarda burun sırtında ters V şeklinde bir gölge oluşmasıdır.
Ameliyatlı burunlarda sıklıkla görülebilir. 2 sebebi vardır. Birincisi burnumuzda kemiğin bitip kıkırdağın başladığı yerde kıkırdak dokunun eksik olmasıdır. Bu kıkırdağın fazla alınmasından yada gerekli desteğin konmamasından kaynaklanabilir. İkinci sebep ise burun kemeri alındıktan sonra açılan kemik çatının yeterince kapatılamamasıdır.
Ters V deformitesini engellemek için burun kemiklerinin çatıyı kapatacak şekilde şekillendirildiğinden emin oluyoruz. Ayrıca, burun sırtında septum kıkırdağının her iki yanına kiriş şeklinde uzun kıkırdak destekler koyuyoruz. Böylece hem doğal genişlikte bir burun sırtı oluşuyor, hem de kemik – kıkırdak geçiş hattı yumuşayarak gölge oluşması engelleniyor. Bu destek kıkırdakları aynı zamanda internal nazal valv dediğimiz açıyı arttırarak hava yolunun açıklığına da katkıda bulunuyor.
Ne demiştik: Güzel burun iyi nefes alır!

Semer burun: Yandan bakıldığında burun sırtının çökmüş olması demektir.
2 sebepten olur. Birincisi aşırı kavisli burun yapılmaya çalışılmasıdır. Zaten artık aşırı kavisli burun çok az kişi tarafından isteniyor. Son yıllarda daha doğal, dengeli yükseklikte ve daha düz burunlar yapıyoruz. İkinci sebep ise septum (burun içinde ortada bulunan, kemik ve kıkırdaktan oluşan, burnun temel destek yapısı) eğriliklerinin tedavisi sırasında septuma çok agresif cerrahi uygulamak yada septumun tamamına yakın kısmının çıkarılmasıdır.
Septumun burnun temel desteği olduğunu biliyoruz. Artık septuma uyguladığımız cerrahi işlemler sırasında minimalist yaklaşımlar sergiliyoruz. Septumun destek fonksiyonunu bozmuyoruz. Sadece eğri olan kısmını düzeltiyoruz. Ama mutlaka septum eğriliklerini düzeltiyoruz. Çünkü ortada olmayan bir septum hem nefes almaya engel olur, hem de burnun dışarıdan eğri gözükmesine neden olur.
Evet bildiniz: Güzel burun iyi nefes alır!

Dorsum düzensizlikleri: Burun sırtında özellikle yandan görülen girinti ve çıkıntılardır. Özellikle ödemlerin geçtiği geç dönemlerde ortaya çıkabilir.
Bu olmasın diye çok ince ve hassas tekniklerle burun sırtını törpü, keski, bistüri ve makaslarla şekillendiriyoruz. Defalarca kontrol yapıyoruz. Ben bunun üzerine bir de kemik ve kıkırdak tozlarından hazırladığım bir macunu da burun sırtı pürüzlerini gidermek için kullanıyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetikli Burun Nasıl Anlaşılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mustafa KARACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mustafa KARACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa KARACA Fotoğraf
Op.Dr.Mustafa KARACA
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi54 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mustafa KARACA'nın Makaleleri
► En İyi Burun Estetiği Nasıl Anlaşılır? Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Estetikli Burun Nasıl Anlaşılır?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:29
Top