2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Ameliyatina Nasil Hazırlanmalı? Burun Operasyonu Öncesi Neler Yapmalı?
MAKALE #3911 © Yazan Op.Dr.Cemil TUGAY | Yayın Kasım 2009 | 21,907 Okuyucu
Burun ameliyatı olmaya karar verdiniz. Doktorunuzu seçtiniz ve kısa bir zaman sonra ameliyat olacaksınız. Size ameliyata hazırlanırken yapmanız gerekenler hakkında bazı ipuçları vermek istiyorum.
1) Acil bir ameliyat olmadıkça ameliyat olacak bir kimse kendisini fizyolojik ve psikolojik açıdan ameliyata çok iyi hazırlamalıdır. Aceleye getirilmiş yeterince bilgilenme sağlanmamış bir ameliyat sizin için ameliyat sonrası sürprizlerle dolu olacaktır ve muhtemelen beklediğinizden daha fazla sıkıntı verecektir. Ameliyat oncesi iyi bilgilenmiş ve iyi hazırlanmış kişilerin daha az sıkıntı çektiği ve daha çabuk iyileştiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir.
2) Fizyolojik hazırlık bedeninizi ve ameliyat olacak organınızı ameliyata hazırlamayı amaçlar. Eğer burun ameliyatı olacaksanız burnunuzun hiçbir kısmında ameliyat öncesi bir hastalık veya akut travma olmamalıdır. Bu çerçevede uçuk ,sivilce gibi cilt problemleri, nezle gibi burun enfeksiyonları, veya güneş yanığı gibi akut bir travma olmamalıdır. Yani eğer ameliyattan önce burnunuzla ilgili bu tür sorunlardan herhangi birisi varsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirin ve benim tavsiyem ameliyatınızı erteleyin.
3) Vücudunuzu ameliyat sürecine iyi hazırlamak için kendinize 1 haftalik bir detoks programi uygulayın. Sigara ve alkol içmeyin. Iyi beslenin uykunuzu iyi uyuyun. Her gün 1 saat kadar yürüyüş yapın. Açık havada bir dost ile sohbet ederek yapılan bir yürüyüşün insana vereceği faydaları çok az şey verebilir. Bu basit egzersiz kan dolaşımınızı ve vücut şekerinizi ayarlar. Damarlarınızı açar vücudunuzda iyileme sağlayacak hücreleri aktifleştirir.
4) Ameliyat oncesi asla zayıflama amaçlı diyet yapmayın. Ama size kilo aldıracak bir beslenme tarzından da uzak durun. Et süt ve yumurta zengin protein kaynakları olarak ve taze meyve, sebze vitamin kaynakları olarak yemeklerinizde yer alsın. Saglıklı beslenme icin sık sık ve az miktarda yemek gerektiğini unutmayın. Hiç bir besin türünde aşırıya kaçmayın. Bazı gıdalar sürpriz sorunlara yol açabilir. Mesela kiraz; ameliyattan önce kiraz yerseniz aspirin içmiş gibi olursunuz. Yani kan pıhtılaşmanız bozulur ve ameliyattan sonra çok şişlik ve morluğunuz olur.
5) Günümüzde kullanılan tekniklerle ameliyat sonrası fazla şişlik ve morluk görülmemektedir. Ancak bazı durumlarda bu olasılık artar. Aspirin ve benzeri bazı ilaçlar- özellikle ağrı kesiciler - kan pıhtılaşmasını bozarlar. Bu tur ilaçları ameliyattan önce almamalısınız. Eger almışsanız mutlaka doktorunuzu uyarın. O ilacın etki süresi dolana kadar beklemeniz gerekir yoksa ciddi sorunlar yasayabilirsiniz. Kiraz domates badem gibi bazi besinler içerdikleri aspirin benzeri bazı maddeler nedeniyle yine ameliyat sonrası kanamalara şişlik ve morluklara yol açabilmektedir.
6) Kadinlarda ameliyatlar adet (regl) döneminde yapılmamalıdır. Bu dönem vücudun hormonlar nedeniyle genel olarak ödemli ve hassas oldugu kanamaların daha fazla olduğu ve psikolojik açıdan da kadinlarin kendini iyi hissetmediği bir dönemdir. En iyi dönem adetin bitimini takip eden dönemdir. Mümkünse ameliyatınızı adet sonrası döneme denk getirin. Bazı hastalar adet geciktirici ilaçlar kullanıyorlar ancak ben bunu doğru bulmuyorum. Vücut fizyolojisini normal seyrinde bırakmak daha doğru bence.
7) Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası bazı homeopathic ilaçlar kullanabilirsiniz. Batı avrupada çok kullanılan fakat ülkemizde çok yaygın bilinmeyen bu tür ilaçlar ameliyattan sonra iyileşmeyi hızlandırmaktadırlar.
8) Ameliyat oncesi vitaminler alabilirsiniz ancak yüksek doz vitamin almanız yarar değil zarar verir. Ozellikle A, C ve E vitaminleri yuksek dozda alındığında iyileşmenizi kötü yönde etkileyebilir. Ancak günlük ihtiyaç dozlarında almak yararlıdır. Buna karşın özellikle çinko ve selenyum yara iyilesmesini hizlandirici etkiye sahiptir normalden daha yüksek dozlarda alınmaları yararlı olabilir.
8) Ameliyattan 1 gün önce tüm vücudunuzu rahatlatacak bir sauna ve masaj seansı toksinleri atmanız ve gevşemeniz için size yardımcı olacaktır, tavsiye ederim.
9) Ameliyat öncesi gece insanları genellikle uyku tutmaz ve bu da bitkin ve yorgun bir sekilde ameliyata girmelerine neden olur. Aksam yürüyüş yapın sosyal bir aktiviteye katılın ve gece yatmadan bir sakinleştirici ilaç alin. Bu tür bir ilacı doktorunuzdan isteyebilirsiniz veya kendiniz eczaneden alabilirsiniz.
10) Ameliyattan sonra yanınızda kalacak kişiyi önceden mutlaka belirleyin ve onunla herşeyi paylaşın. En iyi refakatçiler kızkardeşler ve kanka arkadaşlar içinden çıkıyor; bunu tecrübelerime dayanarak söylüyorum.
11) Ameliyat hakkında aklınızda takılı kalmış bir soru, bir şüphe varsa bunu doktorunuzla mutlaka paylaşın. Doktor bu durumu farketmemiş olabilir ama farketmesini sağlarsanız size mutlaka yardımcı olacaktır
12) Ameliyatınız ve doktorunuz hakkında karar verirken eminim cok ince düşündünüz ve çok ayrıntıntılı bir araştırma yaptınız. Doktorunuz da sizinle iyi bir iletişim içinde. Bu durumda kimsenin aklınızı karıştırmasına izin vermeyin. Özellikle sadece kulaktan dolma bilgi sahibi olduğu halde yarım yamalak bilgisini iyi laf yapan ağzıyla herkese aktarmayı kendine görev edinmiş kişilerden kendinizi uzak tutun. Mutlaka ilave bilgiye ihtiyacınız varsa uzman kişilerden yardım isteyin. Unutmayın iletişim çağındayız insanlar size bir telefon veya bilgisayar ekranı mesafesinde.

Eger benim burada belirtmeyi unuttugum bir tavsiye varsa ve ekleme yapmak isterseniz lütfen bana yazın, yazdıklarınızı buraya eklemekten çok memnuniyet duyarim. Ameliyat olacak herkese iyilikler diliyorum.

Op.Dr. Cemil Tugay
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Ameliyatina Nasil Hazırlanmalı? Burun Operasyonu Öncesi Neler Yapmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Cemil TUGAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Cemil TUGAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cemil TUGAY Fotoğraf
Op.Dr.Cemil TUGAY
İzmir
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Cemil TUGAY'ın Makaleleri
► Rhinoplasty Estetik Burun Operasyonu Op.Dr.Arsın ULUÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Burun Ameliyatina Nasil Hazırlanmalı? Burun Operasyonu Öncesi Neler Yapmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:37
Top