2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Günümüzde Sıkça Rastlanılan Cinsel İlişki Problemler
MAKALE #14449 © Yazan Nazlı ÇALIŞKAN | Yayın Mart 2015 | 4,045 Okuyucu
CİNSEL İLİŞKİYE GİREMEME (CİG)

Cinsel ilişkiye girememe çiftlerde genellikle evliliğin ilk yıllarında görülmektedir. Kişi hemen kendisine karşı saldırıya geçmekte neden cinsel ilişkiye giremiyorum ? Sorusunu defalarca kendisine yönelterek kendini yıpratmaktadır. Ama bilmeniz gereken tek bir şey var bu sorunu sadece siz yaşamıyorsunuz çevrenizde ki hatta en yakınınızdaki kişiler dahi yaşamaktadır. Cinsel ilişkiye girememek bir sonuçtur. Eğer sonucu değiştirmeye yönelirsek çözümlerimiz başarılı olmayacaktır. Amacımız sorunu ortaya çıkaran sebepleri bulmak ve sebebe yönelik çözüm üretmektir. İşte bu şekilde çalıştığımızda sorunu ortadan kaldırmayı başardığımız gibi bir daha ortaya çıkmasının da önüne geçmiş oluyoruz.

Cinsel ilişkiye girememek diğer bir adıyla bayanlar da Vajinusmus bir sonuç ise sebep neler olabilir. Sebebin en temeli yanlış bilgilendirmedir. Dolayısıyla toplum tarafından cinsel yaşama dair yanlış bilgilendirildiğimiz zaman o yanlışlarla doğru sağlıklı bir cinsel yaşam yaşamamız imkansızdır. Cinsel yaşama dair bu doğru bilinen yanlışlar nelerdir ? İnanışlar, olumsuz deneyimler, davranışlar, bir takım rivayetler …vb gibi ya da kişinin daha önceki yaşantısına dair korkuları ,taciz durumu, tecavüz edilme gibi durumlarda vajinusmus (CİG) nedenleri arasında karşımıza çıkmaktadır.

Cinsel ilişkiye girememek sadece bayanlara özel bir durum değildir. Erkeklerde de sık rastlanılan cinsel ilişkiye girememe durumları vardır. Erkekleri incelediğimiz de ise erken boşalma ve sertleşememe durumları göze çarpmaktadır. Bunların temelinde ise ; yeterli performansı gösterememe korkusu , cinselliğin bir güç göstergesi gibi toplum tarafından aşılanması, ilk gece kızların bekaretini bozma başarısı empoze edilmektedir. Bu ve benzeri baskılar erkeğin cinsel yaşamını sıkıntıya sokmakta erkeğin penisi cinsel ilişkiye girmek için sertliği yakalayamaz veya yakaladığında bile vajina ile temas ettiğinde sertleşme kısa sürede yok olmaktadır. Diğer bir durumda ise penis vajinaya girmeden cinsel ilişki başladıktan hemen sonra boşalmaktır.

Günümüzde bu ve benzeri sıkıntılar hemen hemen her çiftin karşılaştığı sıkıntılardır. Bu sorunları tek tek daha detaylı ele alacağım ilerleyen zamanlar da ki yazılarımda. Bu sorunlarınızı kendinizin çözmesi oldukça zordur. Bu sorunların çözülemeyeceğine dair başaramayacağınız korkusuna hiçbir zaman kapılmayın sorunlarınızla boğuşmak yerine sağlıklı bir cinsel yaşam yaşamak için bir uzman desteği almaktan çekinmeyiniz. Unutmayın ki evliliği besleyen ana damarlardan birisi de cinsel yaşamdır

VAJİNUSMUS YALNIZCA SENİN SORUNUN DEĞİL

Vajinusmus cinsel birleşme sırasında kadının istemsiz olarak vajen kasları kasması sonucunda meydana gelen cinsel ilişkiye girememe veya zorlu ağrılı bir şekilde cinsel ilişki yaşama sorunudur. Bu durumu altını çizerek belirtmeliyim ki bu sorunu yaşayan bu sorunla mücadele eden kişi yalnızca siz değilsiniz. Özellikle vajinusmus bizim ülkemizde sık rastlanılan bir sorundur. Ülkemiz kadınlarından her 10 kadından 1 veya 2 si bu sorunu yaşamaktadır. Bizim ülkemiz kadınları için vajinusmus bir kadının başına gelebilecek en büyük felakettir. Bir düşünün bakalım genç bir kız yıllarca sevdiği bir erkekle ne mücadeleler vererek, ne zor günler atlatarak evlilik yolunda ilerliyor. Daha sonra bir çok maddi yükümlülüğün altına girerek en güzel düğünü yapabilmek için uğraşıyorlar ve her şey mükemmel bir şekilde ilerliyor. Ve genç kız kendini o düğün gecesi aşık olduğu erkekle elinde olmadan birlikte olamadığında , bakire olduğunu ispat edemediğinde o muhteşem düğünün gecesi genç kızlarımız için bir felaketle sonuçlanmış oluyor. Bu rahatsızlığa yurt dışında rastlamak pek mümkün değildir Türkiye’de sıkça rastlanılan bir durum olmasının tek bir nedeni vardır o da korkudur.
Bu korkuyu kızlarımızın içinde pekiştiren vesveseler nelerdir kısaca bir göz atalım ; ilk sırada bakireliğin evlenmeden önce yapılacak bir hatayla bozulacağına dair korkulardır. Alınacak darbe , çarpma …vb durumlarda yada bisiklete bindiğinde gelebilecek en ufak kazada bakireliğin bozulacağı korkusu kızlarımızın bilinç altına küçük yaştan itibaren empoze edilmektedir. Bu korku ile kızlarımız küçük yaştan itibaren cinsel organını sürekli korumaya yönelik davranış ve tutumlar sergilemektedirler. Diğer korku ise evlenilecek ilk geceye dair anlatılan yanlış bilgilerdir. İlk gece kan gelmeli kan gelmez ise bakire değilsindir kesin daha önce bir ilişki yaşamısındır…vs gibi bilgiler kızlarımızda bir panik yaşatmakta ve eğer kan gelmez ise ben yaparım korkusu sarmaktadır. Diğer bir vesvese ise yüz yıllardır anlatılan korku içerikli hikayelerdir. Çiftlerde kilitlenme olup hastaneye kaldırıldığına dair hikaye veya aşırı kanama olup hastaneye kaldırılacağına dair hikayelerdir çarşafın yatağın kan dolu olacağının anlatılması bu ve benzeri hikayeler anlatıldığı andan itibaren o an hissedilmese dahi kızlarımızın bilinç altına yer etmektedir. Bu şekilde devam eden yanlış anlatımlar ve yanlış tutumlar kızların ilk gece itibariyle cinsel ilişkide istem dışı kasılma yaşamalarına ve cinsel ilişki yaşayamamalarına neden olmaktadır.

Ele aldığımız konular ve benzerleri Türk toplumunda belirgin bir şekilde gözlemlendiğinden ötürü vajinusmus toplumumuzun kaçınılmaz bir sorunu olmuştur. Nasıl ki evlilik öncesi yapılan yanlışlar sonucu vajinusmus sorunu ile karşılaşıyorsak vajinusmus sonrası yapılan hatalarda evliliklerin sonlanması sorununu beraberinde getirmektedir. Vajinusmus sonrası yapılan hatalar nelerdir. İlk yapılan hata sorunumuzun çözümünün zamana bırakılmasıdır. Sorunlarımız zamanla kendi kendine çözülebilseydi eğer diş çürükleri kendi başına zamanla iyileşirdir veya kolumuz mu kesildi bırakalım kendi kendine iyileşsin bunların kendi kendine iyileşmesi nasıl mümkün değilse vajinusmusun da iyileşmesi zamanla geçmesi mümkün değildir. Yapılan bir diğer hata ise sorunumuzu kendimiz çözebilmeyi hedeflemektir. Bugün en iyi aile danışmanı da olsaydınız veya cinsel terapist olsaydınız kendi sorununuzu kendiniz yine çözemezdiniz. Bir diğer hatanın daha üstünü çizmek istiyorum sosyal destek esasında iyi bir şeydir ama bu gibi durumlarda her kafadan bir ses çıkması hastayı daha da yanlışa sürüklemektedir. Çevremizden bir takım çözüm önerileri alındığına sık sık rastlıyorum hastalarımdan bunlar ; bir takım ilaçlar kullanılması veya kas gevşetici içerek ilişkiye girilmesinin tavsiye edilmesi veya narkoz almaları kızlık zarını aldırmaları hatta sarhoş olup öyle ilişkiye girmelerinin dahi tavsiye edildiğine çok şahit oldum maalesef ki bunlar hata hata hatadır.bunların hiçbiri sorununuzu kalıcı olarak çözmeyecek ve sizin bu hastalığı yeneceğinize dair inancınızı zayıflatacaktır. Bu nokta yapmanız gereken sorununuzu zamana bırakmadan bu işi profesyonel yollarla çözen bir uzman desteği almaktır.

Vajinusmus ile karşılaşan çiftler sorunlarını kendileri çözmeye çalışacaklar ve doğru yöntem uygulayamadıkları içinde sonuç alamayacaklardır. Sonuç alınamadıkça kendilerine ve bu hastalığın üstesinden geleceklerine dair güvenlerine kaybetmeye başlayacaklardır. Zamanla kadın kendisini kocasına karşı suçlu hissetmeye başlayacak ve kendini yetersiz buldukça eşiyle arasındaki bağları koparmaya başlayacaktır. Çiftler arasında ki bu uzaklaşmalar artık cinsel ilişkiyi denemeyi bırakmaya kadar gidecek ve bu yaklaşımlar hem kadının hem de erkeğin günlük yaşantısına ve cinsel yaşantısına ciddi anlamda yıpratacaktır.

Siz eşinizle bu sorunlarla boğuşurken çevrenizden gelecek olan baskılar ‘ee hadi artık çocuk düşünmüyor musunuz ?’ veya ‘biz ne zaman dede babaanne olacağız ?’ gibi baskılar sizi iyice strese sokacaktır ve sizi tedavi arayışına yönlendirecektir. Tedavi sürecinde asla hemen pes etmeyin biz uzmanların ellerinde sihirli değnek yok ki tutalım düzelsin bu mümkün değil ama mümkün olan bir şey var doğru zamanda doğru adım atıldıkça sihirli değnek dokunmuşçasına sorunların üstesinden gelindiğine çok kez şahit oldum. Bu noktada eşler birbirine ne kadar çok destek olursa sonuç almak daha da kolaylaşacaktır. Erkekler bu noktada eşlerine daima motivasyonunu sağlamalı , eşine birlikte bu sorunun üstesinden gelebileceklerini anlatmalı sorunun sadece eşinin sorunu olduğunu dile getirip onu suçlamak yerine sorunun ortak bir sorun olduğunu dile getirmeli ve son derece kibar nazik olarak eşini duygusal anlamda beslemelidir.

ERKEKLERDE SERTLEŞEMEME SORUNUN EVLİLİK HAYATINA YANSIMASI

Son yıllarda karşılaştığımız sorunların başında sertleşememe (ereksiyon) problemini görmekteyiz nedir bu sertleşememe (ereksiyon) ; erkekte sürekli veya ara sıra tekrarlayan cinsel ilişki için gerekli olan yeterli sertleşmeye ulaşamaması veya ulaştığı halde kısa sürede sertleşmeyi kaybetmesi koruyamamasıdır. Sertleşememe bireysel bir sorun olarak görünse de eşlerin birbirlerini bu sorundan dolayı ciddi anlamda yıprattığına şahit oluyorum. Sertleşememenin nedenlerine bir göz atacak olursak ; psikolojik (ruhsal) sinirsel ve damarsal hastalıklar hormonal rahatsızlıklar sertleşememe sorunun temelinde göze çarpmaktadır.

Sertleşememe sorununun günümüzde yaşa bağlandığını görmekteyiz bu bir hatadır. Bu işin maalesef ki yaşı yok erkek bedeni sağlıklı olduğu sürece yaşadığı her yaşta cinsel ilişkiyi yaşabilecek potansiyele sahiptir. Yani ‘bu işler artık bizden geçti’ ‘yaş kemale erdi’ gibi ifadeler sorununuzun üstüne örtmek sorununuzdan kaçmaktan başka bir şey olmayacaktır. Çevremize baktığımızda hala insanların 50’li yaşlarda evlenip balayına gittiklerini hata ve hatta çocuk sahibi olduklarını görmekteyiz bu nedenle 40’lı 50’li yaşlarda görülen sertleşememe sorununun da yaşı bahane etmek sadece sorunun çözümünden kaçmak olacaktır

Toplum tarafından yadırganma , cehalet . erkeklik gururu bu sorunu yaşayan erkeklerin psikolojilerine günlük hayatına ciddi zarar vermekte travmalara şahit olmaktayız. Bu sorununun sıkıntısını birçok erkek kimseyle paylaşamaz ve sorunuyla her an her dakika boğuşarak günlerini geçirir. Bu sorununu herkesten saklamayı başaran erkek maalesef ki eşinden saklaması mümkün olmuyor. Eşine karşı yetemediğini düşünmek suçluluk duygusuna kapılmak kadına karşı erkeği daha hırçınlaştırıyor ve evde öfkeli sinirli davranışlar sergilenmeye başlıyor. Görünüşte bireysel bir sorun olan sertleşememe aile kurumuna zarar vermeye başlıyor.

Bu sorunlar dışarıya yansımıyor insanlar evlerinde sorunlarını çözmek üzere bir takım kulaktan duyma fikirleri uygulamaya başlıyorlar. Geçmiş zaman 40’lı yaşlarda bir danışanım sertleşememe probleminden gelmişti seansımızı devam ettirirken çözüm için ne gibi girişimleriniz oldu dediğimde eline ne kadar fındık fıstık cezerye geçtiyse yediğini ve hiçbir sonuç alamadığını söylemişti. Bu ve benzeri çözüm önerilerinden sonuç alamayacağınız kesindir ama bu çözüm önerilerinin şöyle bir olumsuz etkisi olacaktır. Çözüm adına attığınız her adımdan bir umut besleyeceksiniz ve bunun çözüm olmadığını gördükçe bu sorunu aşma inancınız kırılacaktır.

Türkiye’de her 10 erkekten 1 i sertleşememe problemini yaşamaktadır. Bunu Türkiye nüfusunun genel toplamında düşündüğümüz zaman ise sizinle aynı sorunu yaşayan birçok kişi olduğunu göreceksiniz evet birçok kişi yaşıyor çünkü ; sertleşmeyi engelleyen zararlı alışkanlıklar birçok erkekte görülmektedir. Bu alışkanlıklar ise ; spor yapmamak , aşırı kilo artışı, hareketli bir yaşama sahip olmamak, sigara ,alkol kullanımı,uyuşturucu madde kullanımı sertleşmemeyi tetiklemektedir. Bunlar doğrudan sertleşmeyi engellemekte fakat belirtileri varsa ve bu alışkanlıklara sahip isek sertleşmeme sorunu hayatımızda daha belirgin bir yere sahip olacaktır.
Sertleşememe (ereksiyon) probleminin en temel problemlerinden biride psikolojik durumumuzdur. O an ki ruh halimizle sertleşme paralellik gösterebilmektedir. İş hayatında bir şeylerin düzensiz gitmesi, evlilik aile hayatımızda yaşadığımız sıkıntılar, partnerlerimiz tarafından alınan bir takım olumsuz eleştiriler, yorgunluk , stres,öfke durumlarını sık sık yaşamak…vb durumlarda erkeklerde cinsel isteksizliğe neden olmakta ve zamanla sertleşememe problemi ile karşı karşıya gelinmektedir.
Görüldüğü üzere sertleşme probleminin birçok nedeni vardır. Bir başka nedense eğer erkek ilk kez cinsel ilişkiye giriyorsa ‘ya başaramazsam ?’ korkusu bir diğeri ise daha önce bir kez sertleşme problemi yaşadıysa’ ya tekrar başıma gelirse ben ne yaparım ?’korkusundan kaynaklanan tedirginlik performansta azalmaya neden olmaktadır. Bu ve benzeri sorunlarla karşılaştığınızda bir uzman desteği almaktan çekinmeyiniz. Nasıl ki bir organımız rahatsızlanıyor ve vücudumuza ve ruhumuza zarar vermeye başladığında hemen bir uzman desteğine başvuruyorsak aynı durum cinsel hayatımızdaki bütün sıkıntılar için de geçerli olmalıdır. Cinsel yaşam da ki sorunlar kendini bedeninizi ruhunuzu etkilediği gibi aynı şekilde eşinizide etkilemektedir. Cinsel yaşam evliliği besleyen ana damarlardan biridir. Nasıl diğer hastalıkların ayıbı olmuyorsa tıp ta bu rahatsızlığında bir ayıbı söz konusu değildir. Sorunlarınız karşısında kendinizle veya eşinizle boğuşmak yerine uzman desteği almanızı öneriyorum. Sağlıklı mutlu günler diliyorum.

Nazlı Çalışkan
Aile Danışmanı & Cinselterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Günümüzde Sıkça Rastlanılan Cinsel İlişki Problemler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Nazlı ÇALIŞKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Nazlı ÇALIŞKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazlı ÇALIŞKAN Fotoğraf
Nazlı ÇALIŞKAN
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışmanlık Yüksek Lisans Mezunu
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi50 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Nazlı ÇALIŞKAN'ın Yazıları
► Erkeklerde Cinsel Problemler Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Evlilikte Cinsel Problemler: Erken Boşalma Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Günümüzde Sıkça Rastlanılan Cinsel İlişki Problemler' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Boşalma Nisan 2015
► İntihar ve Toplum Etkisi Şubat 2015
◊ Çocuklarla İletişim Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:23
Top