2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şiddet Gücün Değil, Acizliğin Göstergesidir!
MAKALE #15982 © Yazan Psk.Emine ÖZDEMİR | Yayın Aralık 2015 | 3,350 Okuyucu
Şiddet Vikipedi'de şu şekilde tanımlanmaktadır:
Şiddet : Uygulayıcısı tarafından bilinçli olarak karşıdaki kişiye ya da kişilere, kurum ya da kuruluşlara hatta canlı diğer varlıklara ( bitki örtüsü,hayvanlar, yaşam kaynakları vb.) çeşitli amaçlar adına çıkar elde etmek, onlara karşı üstünlük ya da hakimiyet kurmak, istenilen hal ve hareketlerin elde edilmesini sağlamak, imtiyaz ya da ayrıcalık sağlamak, saygınlık ya da sevgi kazanmak, kısacası maddi ve manevi çıkar ve menfaatlerin elde edilmesini sağlamak amacı ile fiziksel, sözlü, psikolojik ya da işaretler yardımı ile uygulanan kişi ya da kişilerin, kurum ya da kuruluşların hatta canlı diğer varlıkların ( bitki örtüsü,hayvanlar, yaşam kaynakları vb.) yaşam, özgürlük, irade, istek, hak ve sağlıklarına zarar verici, bu hakları ortadan kaldıran ya da geçici süre ile bunların ortadan kaldırılmasını sağlayan hal ve hareketlerin tümüne şiddet denilebilir.

Son yıllarda artan şiddetin en vahim ve geri dönülmez olanı kadın cinayetleridir. Bu sorun her geçen gün büyümekte, kronik bir hal almaktadır. Uzman kişilerden oluşan bir müdahale ve önleme ekibinin oluşturulması, gerekli müdahalenin yapılması, sorunun çözümü adına zorunlu hale gelmektedir.

Şiddet ölümle sonuçlanmasa da kırıklar, beyin zedelenmeleri, yaralanmalar, strese bağlı baş ve sırt ağrıları, mide ve sindirim sorunları gibi pek çok fiziksel rahatsızlığa yol açmaktadır.

Şiddetin kadın üzerindeki psikolojik etkileri ise çok daha kronik ve uzun sürelidir. Güven duygusunun zedelenmesi, çaresizlik, umutsuzluk, kendini suçlama ve düşük özsaygı bunlardan birkaçıdır. Uzun süreli şiddette ise depresyon, kaygı, travma sonrası stres bozukluğu ve psikosomatik hastalıklar gibi birçok ruhsal sorun ortaya çıkmaktadır.

Şiddete yönelen kişilerin en önemli özelliği şiddete maruz kalarak büyümeleridir. Böyle yetişen çocuğun bilinçaltına şiddet kazınmakta ve çevresiyle kurduğu iletişimde şiddetin yansımalarını görmektedir.

Şiddetin bir diğer nedeni erkek egemen toplumlarda şiddetin bir güç gösterisi olarak değerlendirilmesidir. Oysa şiddet düşünüldüğü gibi gücü değil acizliği gösterir. Çünkü şiddet uygulayan kişi; şiddet uygulayarak, şiddet uyguladığı kişiye: ‘Aslında seni ikna etmenin, seninle uzlaşmanın ve iletişim kurmanın daha iyi yöntemleri var ama bu yöntemleri bilmiyorum. Bu yüzden seni döverek seni ikna etmeye çalışıyorum’ mesajı verir.

Kadınları şiddetten korunmaya yönelik alınan tedbirler oldukça yetersizdir. Devlet korumasındayken öldürülen onlarca kadın bu gerçeğin en somut göstergesidir. En bilinen üzücü hadiselerden olan Özgecan ASLAN’ın çantasında taşıdığı biber gazı onu korumaya yetmemiştir. Bu yüzden daha rasyonel çözümlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Özgecan’ları korumanın en etkili yolunun yeni İhsan’ların yetişmesinin önlemektir...

Özellikle erkek çocuğu olan ebeveynlere seslenmek istiyorum: “ Çocuğunuzu severek, değer vererek, onu dinleyerek, saygı duyarak, hata yaptığında suçlayarak değil, yol göstererek eğitin ve en önemlisi model olmaya çalışın ki büyüyünce suç makinesine dönüşmesinler.

Çocuklarınızın fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını zamanında karşılayın, kendini ifade etmesine, duygu ve düşüncelerini uygun bir şekilde açıklamasına fırsat verin ki öfkenin esiri olmasınlar. Çünkü giderilemeyen ihtiyaçlar, ifade edilmeyen, bastırılan, içe atılan duygu ve düşünceler birikerek kişinin gergin ve öfkeli olmasına, öfke patlamaları yaşamasına sebep olur. Kendini ifade edebilen, rahatsızlıklarını içine atmadan üslubuna dikkat ederek söyleyebilen, iletişim kurabilen, sevgi ve saygı görerek büyüyen çocuklar şiddete yönelmezler.

Son olarak şunu ifade etmek istiyorum. Yaşanan olaylar, toplum olarak terapiye duyduğumuz ihtiyacı gözler önüne sermiştir. Her ailenin mutlaka bir Aile Danışmanının olması, risk grubundaki ailelerin tespit edilerek acilen müdahale edilmesi şiddeti önleme ve kadınlarımızı koruma adına oldukça büyük öneme sahiptir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şiddet Gücün Değil, Acizliğin Göstergesidir!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emine ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emine ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ÖZDEMİR Fotoğraf
Psk.Emine ÖZDEMİR
Osmaniye (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emine ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Şiddet Nedir? Aile İçi Şiddet Psk.Dilara KAZANCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Şiddet Gücün Değil, Acizliğin Göstergesidir!' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Birinden Bir Şey İstemek Neden Bu Kadar Zor? ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Kendini Bilmek Temmuz 2023
► Neden Tahammül Edemiyoruz? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:54
Top