2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkeklerin Cinsel Hayatlarındaki En Büyük Kabus; Erken Boşalma
MAKALE #16143 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Ocak 2016 | 4,539 Okuyucu
Erken boşalma günümüzde oldukça sık olarak görülen bir cinsel işlev bozukluğudur.* Elbette erkeklerin ilk cinsel hayata başladıkları dönemde biraz daha erken boşalmaları beklenebilir bir şey,ve ya yaşamları boyunca bu durumu bir kaç kez yaşamaları.Fakat bu kontrolün düzelmemesi ve bu durumun süreklilik hali,tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelir.Erken boşalma sorunu primer (cinsel birliktelikle tanıştığı andan itibaren),sekonder (daha önceden erken boşalma sorunu yokken, sorunun daha sonradan ortaya çıkması) ,durumsal (partnere,şartlara ve ortama göre yaşanan sorun) ya da atipik (başka bir sebebe bağlanamayan) olarak yaşanılabilir.

Cinsellik söz konusu olduğunda,genellikle akla gelen ilk kelimeler;haz,arzu,üreme,aşk ve tutkudur. Cinsel işlev bozuklukları yaşandığında birçok insanın hayatında sorunlar giderek artabilir,ilişkiler yıpranabilir ve çatışmalar başlayabilir.Kişi gösterdiği cinsellik konusunda tatminsizleşmeye ve performans anksiyetesi gibi birçok olumsuz duygular yaşamaya başlayabilir.Bireyin istek ve arzularını karşılayabilecek doyumlu bir cinsel yaşamı olduğu oranda, psikolojik açıdan ve genel anlamda sağlıklı olmaktadır (Poroy, 2010). Cinsel sağlığın bozulması sadece fiziksel sağlığın bozulması anlamına gelmemektedir aynı zamanda birbirini etkileyerek ruhsal sağlığın, devamında aile sağlığının ve sosyal sağlığın da bozulması anlamına gelir (İncesu, 2006).

Cinsel işlev bozukluğunun görülme sıklığına ilişkin yapılan araştırmalara göre, kadınların %30-%60'ı, erkeklerin ise %40’ı yaşamları boyunca en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşamaktadır. Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozuklukları ‘cinsel istek bozukluğu ve uyarılma bozuklukları’ iken erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğu ise ‘erken boşalmadır (İncesu, 2007).

Erken boşalma (kontrolsüz-denetimsiz boşalma), çok az bir cinsel uyarıyla bile kişinin istem dışı boşalması, yani boşalmasını denetleyememesi, ya da istediği kadar erteleyememesidir.

Yani penis ve vajina ilişkisinden hemen önce ve hemen sonrasında kişinin boşalma reflexini kontrol edemeyip istemsiz bir şekilde ejaküle olmasıdır:Bu bozukluk belirgin bir sıkıntıya ya da kişiler arası ilişkilerde zorluklara neden olur. Erken boşalma oranı, yapılan araştırmalarda %20-30 arasında çıkmaktadır. Her 4-5 erkekten birinde erken boşalma sorunu vardır. Bütün toplumlarda, erkeklerde sık rastlanan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaplan'ın belirttiğine göre Erken boşalan erkek o kadar çabuk orgazm olur ki sevişmek genellikle karşılıklı olarak eşleri hayal kırıklığına uğratır. Erken boşalmanın nedeni ise erkeğin boşalma refleksi üzerinde yeterince istemli kontrol sağlayamamasıdır. Kimi refleksler, istemli kontrole bağlıyken, kimileri değildir. Erkeklerde ereksiyon, karşı cinste ise vazokonjesyon, istemli olarak kontrol altına alınamazken, boşalma ve orgazm ise alınabilir. Sorun yaşamayan birey orgazmı istediğinde erteleyip, istediğinde de 'serbest bırakabilir' fakat erken boşalma sorunu yaşayan erkek bunu yapamaz. Uyarılmanın kritik bir eşiğine geldiğinde kontrolsüz ve refleksif bir şekilde boşalmaktadır.

Erkekler bu sorunu yaşadıklarını farkettiklerinde özgüvenleri zedelenebilir ve kendilerini cinsel anlamda başarısız görebilirler.

Cinsel işlev bozukluklarının neden oluştuğu üzerinde son kırk yıl içinde dünyada geniş araştırmalar yapılmaktadır. Bir takım nedenlere ulaşılsa da, kişide neden bu problemin birdenbire oluştuğunun kesin bir cevabı verilememektedir. Bazen evlilikte partnerlerin birinin olumsuz ve farkında olmadan yaptığı bir yorum birdenbire kendisinde veya eşinde bir işlevsel cinsel bozukluğun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Çoğu zaman partnerler böyle bir durumun farkında değildirler (Poroy, 2010).

Erken boşalma oluşumunun altında organik ve ya psikolojik nedenler yatar. Bozukluk ilk başta sadece organik olsa bile ya da ilaç kullanımı gibi çeşitli organik nedenlerle ortaya çıksa bile, zamanla psikolojik faktörler de tabloya eklenebilmekte ve durumu kötü bir hale getirebilmektedir.

Cinsel işlev bozukluklarının nedenleri genellikle karmaşık ve çok yönlü bir etkileşim sürecinin sonucunda olmaktadır. Bu sorunların ortaya çıkmasında hazırlayıcı, başlatıcı ve sürdürücü etkenler bulunmaktadır.

Poroy'a (2010) göre çoğu zaman birçok etken değişik oranlarda cinsel işlev sorununu yaratabilmektedir.En önemli nedenler arasında fizyolojik, bilgisizlik, eğitimsizlik, ruhsal nedenler, performans anksiyetesi,kişilik ve şahsiyet çatışmaları ve cinsellik ile ilgili iletişim kuramama gibi etkenler sıralanabilir (Poroy, 2010).

Bireylerin yetiştiği ve içinde yaşadığı aile, yakın çevre, alt kültür ve toplumsal yapı, gelenekler ile dini inanç ve ahlaki tutumlar da cinsel tutum ve davranışları belirleyen faktörlerdir. Pek çok olguda, sadece sosyokültürel nedenler cinsel işlev bozukluğunun ortaya çıkmasında başlıca rolü oynayabilmektedir (İncesu, 2005; Vural ve Temel, 2010). Zilbergeld (1992) toplumların kültürlerine ek olarak, cinsiyete özel cinsel kültürden söz etmiş ve toplumda cinsellikle ilgili yerleşik mitlerin cinsel işlev bozukluğunun oluşumunda ve devamında çok önemli bir yeri olduğunu ifade etmiştir (Vural ve Temel,2010).

Peki 'erken boşalma' nedenleri nelerdir?
Bu sorunu yaşamanızın atltında yatabilecek psikojenik kökenli noktalar hangileridir?


1)Partnerinizle cinsel yönde uyumlu olmamanız(istekleriniz,beklentileriniz..)
2)Partnerinize karşı duyduğunuz isteksizlik
3)Hamile bırakma korkusu
4)Travmatik cinsel yaşantılar
5)Yorgunluk,stres,heycan gibi faktörler
6)Cinsel ilişkinin bir ritüel haline gelmesi ya da rutinleşmesi
7)Yetiştirilme tarzı
8)Olumsuz beden imajı ve özgüven eksikliği
9)Cinselliği değersizleştiren aile yapısı
10)Duygu ve davranışları üzerindeki kontolü yitime korkusu
11)Performans anksiyetesi
12)Abartılmış cinsel beklentiler içerisinde olma
13)Duygudurum Bozuklukları (Depresyon,Panik Boz.,OKB....)
14)Yetersiz ya da yanlış cinsel bilgilendirme
15)Cinsel işlev bozukluğu yan etkisi bulunan ilaç ya da madde kullanımı
..............

Yukarıda sayılan ve benzeri gibi birçok psikojenik kökenli nedenler bu sorunu yaşamanıza yol açabilir.


Erken boşalmanın çözümü nedir?

Erken boşalmanın tedavisi için ilk yapılması gereken bir üroloji uzmanı tarafından 'ürolojik değerlendirme' olmalıdır. Bu değerlendirme sırasında hem muayene yapılacak hem de bazı testler istenecektir. Bu şekilde sorunun fiziksel kaynaklı olup olmadığı gözden geçirilir.

Fiziksel bir sebep olmayan,psikojenik kökenli durumlarda uzman bir cinsel terapist tarafından uygulanacak cinsel terapilerle erken boşalma sorunu kısa sürede çözüme kavuşturulabilir.

Erken boşalma sorununda tedaviye uyum göstermeniz takdirde ,nedenlerine ve ilişkisel öyküye göre ortalama 12-14 Seans arasında tedavi sağlanabilmektedir.

Unutulmamalıdır ki tedaviye partneriniz/eşiniz ile birlikte katılmanız süreci hızlandıracaktır.

Uzm.Psikolog Damla KANKAYA
Bireysel Psikoterapist
Aile ve Çift Terapisti
Cinsel Terapist


Kaynak: Alkan, 2008; Boyacıoğlu, 1999; Bozdemir ve Özcan, 201; Çavaş, 2008; Çeri ve ark., 2009; Erbek ve ark., 2005; İncesu, 2007; Kaplan, 2010; Kütmeç, 2009; Poroy, 2010; Sungur, 1998; Şahin, Batıgün ve Pazvatoğlu, 2012; Turan, 2008; Vural ve Temel,2010; Weeks ve Hof, 1987
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkeklerin Cinsel Hayatlarındaki En Büyük Kabus; Erken Boşalma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Damla KANKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Yazıları
► Evlilikte Cinsel Problemler: Erken Boşalma Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Erken Boşalma(Cinsel İşlev Bozuklukları) Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Erkeklerin Cinsel Hayatlarındaki En Büyük Kabus; Erken Boşalma' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
◊ YENİAsperger Sendromu Nisan 2024
◊ Dijital Çağda İnsan İlişkileri ÇOK OKUNUYOR Ekim 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:50
Top