2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



D Vitamini Kilo Vermenize Yardımcı Olur mu?
MAKALE #18466 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Mayıs 2017 | 3,875 Okuyucu
D vitamini, gelişmiş bağışıklık ve daha güçlü kemikler gibi önemli, sağlığa yararlı bir mikro besleyici maddedir. Ayrıca kilo vermeye yardımcı olabileceğine dair deliller de vardır.

Bu yazı, D vitamininin kilo kaybı üzerine etkilerini derinlemesine incelemektedir.

D Vitamini Nedir?

D vitamini, D vitamini açısından zengin besinler veya ilave maddelerden elde edebilen yağda çözünen bir vitamindir. Vücut bunu güneşe maruz kalma yoluyla da yapabilmektedir. D vitamini, güçlü kemiklerin ve dişlerin bakımı için bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak, kalsiyum ve fosfor emilimini kolaylaştırmak için gereklidir. D vitamini çok fazla gıdada doğal olarak bulunmadığından, çoğu sağlık uzmanı günde en az 5-30 dakika güneşe maruz kalmayı ya da önerilen günlük 600 IU’luk (15 mcg) miktarı karşılamak üzere ek aşılamayı önerir. Bununla birlikte, ekvatora çok uzak yaşayanların güneşe maruz kalma yoluyla kendi gereksinimlerini karşılayamayabileceği düşünülmektedir.

Ne yazık ki, D vitamini eksikliği dünya genelindeki insanların yaklaşık% 50’sini etkilemektedir.

Eksiklikte Riskli gruplar:

Daha yaşlı yetişkinler

Emzirilen bebekler

Koyu tenli bireyler

Sınırlı güneş maruziyeti olanlar

Obezite, eksiklik için bir başka risk faktörüdür.

İlginçtir ki bazı kanıtlar yeterli D vitamini almanın kilo kaybına yardımcı olabileceğini göstermektedir.



Aşırı kilolu insanlar daha düşük D vitamini seviyesine sahip olma eğilimi gösterir

Araştırmalar, vücut kütle indeksi ve vücut yağ yüzdesi daha yüksek olduğunda, D vitamininin daha düşük kan seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Birkaç farklı teori, düşük D vitamini seviyeleri ile obezite arasındaki ilişki üzerine spekülasyon yapmaktadır. Bazıları, obezlerin daha az miktarda D vitamini içeren gıdaları tüketme eğiliminde olduklarını ve dolayısıyla bu şekilde ilişkiyi açıkladığını iddia etmekte. Diğerleri, obez bireylerin daha az güneşe maruz kalma eğiliminde olduğunu ve güneşten fazla miktarda D vitamini çekmediğini belirtmiştir. Farklı olarak, bazı enzimlere D vitaminini aktif hale dönüştürmek için ihtiyaç duyulur ve bu enzim düzeyleri obez ve obez olmayan kişiler arasında farklılık göstermektedir.

Bununla birlikte, 2012 yılında yapılan bir araştırmada, obez bireylerde vitamin D düzeylerinin vücut boyutu için bakıldığında, obez ve obez olmayan bireylerde düzeyler arasında bir fark olmadığı kaydedilmiştir. Bu, D vitamini ihtiyacının vücut boyutuna bağlı olduğunu, yani obez bireylerin aynı kan seviyelerine ulaşmak için fazlasına ihtiyaç duyduğunu gösterir. İlginçtir, kilo vermek D vitamini seviyesini de etkiler. Teorik olarak, vücut boyutundaki bir azalma D vitamini gereksiniminde bir düşüş anlamına gelir. Bununla birlikte, kilo verildiğinde vücuttaki miktarı aynı kaldığından, seviyeler aslında artacaktır. Ve kilo verme derecesi seviyelerin artma derecesini etkilemektedir. Bir çalışma, az miktarda kilo vermenin bile D vitamininin kan düzeylerinde ılımlı bir artışa neden olduğunu bulmuştur. Ayrıca, vücut ağırlığının en az % 15’ini kaybeden katılımcılar, vücut ağırlığının % 5-10’unu kaybeden katılımcılardan yaklaşık üç kat fazla artış kaydetmiştir.

Dahası, kandaki artan D vitamininin vücut yağını azaltabileceğini ve kilo kaybını artırabileceğine dair bazı kanıtlar bulunmaktadır.

D Vitamini Nasıl Zayıflatmaktadır?

Birkaç teori, D vitamininin kilo kaybı üzerine etkilerini açıklamaya çalışmaktadır. Çalışmalar D vitamininin vücutta yeni yağ hücrelerinin oluşumunu potansiyel olarak durdurabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda yağ hücrelerinin depolanmasını önleyebilip, böylece yağ birikimini etkili bir şekilde azaltmaktadır. Ek olarak D vitamini, duygudurumdan uyku düzenine kadar her şeyi etkileyen bir nörotransmitter olan serotoninin seviyesini artırabilmektedir. Serotonin iştahınızı kontrol etmede rol oynayabilmekte ve tokluğu arttırıp, vücut ağırlığını düşürüp kalori alımını azaltabilmektedir.

Yüksek D Vitamini Düzeyleri Kilo Kaybına Yardımcı Olabilmektedir

Bazı araştırmalarda, yeterli miktarda D vitamini almanın kilo kaybını artırabildiği ve vücut yağını azaltabileceği ileri sürülmektedir. En az 20 ng / mL (50 nmol / L) D vitamini düzeyi, güçlü kemikler ve genel iyileştirilmesi için yeterli kan seviyesi olarak önerilmektedir. Bir yıl süreyle 218 aşırı kilolu ve obez kadın arasında yapılan bir çalışmada, bireylerin hepsi ne kalori kısıtlı diyet ve egzersiz rutini konulmuştur. Bireyleri yarısına D vitamini takviyesi yapılmıştır, diğer yarısı plasebo almıştır. Çalışmanın sonunda, D vitamini gereksinimlerini karşılayan kadınların, daha fazla kilo kaybı yaşadıklarını ve yeterli kan seviyesine sahip olmayan kadınlardan ortalama 3.2 kg kaybettiklerini tespit edilmiştir. Bir başka çalışma, 12 hafta boyunca D vitamini takviyesi alan kilolu ve obez kadınlar üzerinde yapılmıştır. Çalışmanın sonunda bu biteylerde herhangi bir kilo kaybı yaşanmamıştır, ancak artan D vitamini seviyelerinin vücut yağını düşürdüğü bulunmuştur.

4.600 yaş üstü kadın üzerinde yapılan bir araştırma, daha yüksek seviyedeki D vitamininin, 4.5 yıllık çalışma süresince gözlemlerde daha az kilo artışı ile bağlantılı olduğu bulunmuştur. Bu çalışmalara dayanarak, D vitamininin kilo ile ilişkilisi, takviyenin kendisinden ziyade kan düzeylerini yükseltmesinden kaynaklanmaktadır. Son olarak, D vitamininin daha yüksek seviyeleri, kilo kaybını tetikleyebilecek yüksek testosteron seviyeleri ile ilişkili olabilmektedir. 2011 yılında yapılan bir araştırmada 165 erkeğe D vitamini takviyesi veya plasebo verildi. Takviye alanların testosteron düzeylerinde kontrol grubuna göre daha fazla artış olduğunu görüldü. Birçok çalışma, yüksek testosteron seviyelerinin vücut yağını azaltabileceğini ve uzun süreli kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Bunu metabolizmayı artırarak, vücudun yemekten sonra daha fazla kalori yakmasını sağlayarak ve vücuttaki yeni yağ hücrelerinin oluşumunu da engelleyerek yapabilmektedir.

Ne kadara ihtiyaç vardır ?

19-70 yaşlarındaki yetişkinlerin günde en az 600 IU (15 mcg) D vitamini alması önerilmektedir . Bununla birlikte, bazı araştırmalar dozajın vücut ağırlığına dayandırılacağına işaret ettiği için, D vitamini takviyesi “tek bir ebat uyumu” yaklaşımında olmamaktadır. Bir çalışma, vücut büyüklüğü için vitamin D düzeylerini ayarlamış ve uygun seviyeleri korumak için 70-80 IU / kg gerektiğini hesaplamıştır. Vücut ağırlığına bağlı olarak, bu miktar günde 4.000 IU’ nun belirlenen üst sınırından önemli derecede yüksek olabilmektedir. Öte yandan, günde 10.000 IU’ ya kadar olan dozların olumsuz etkilere yol açmadığı bildirilmiştir. Yine de, D vitamini takviyeleri, büyük miktarlarda tüketildiğinde toksisiteye neden olabilir. Günlük üst sınır olan 4.000 IU ‘yu aşan değerler için doktorunuza danışmak en iyisidir.

Son Olarak:

D vitamini durumu ile kilo arasında karmaşık bir ilişki olduğu açıktır. Yeterli miktarda D vitamini almak hormon seviyenizi kontrol altında tutabilir ve kilo kaybını arttırmaya ve vücut yağını azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Kilo verme, D vitamini düzeylerini artırabilir ve güçlü kemiklerin korunması ve hastalıklara karşı korunma gibi diğer yararlarından en üst düzeyde yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Güneşe sınırlı maruz kalma veya eksiklik riski altındaysanız, takviye almayı düşünmek iyi bir fikir olacaktır. D vitamini takviyesi, kilonuzu kontrol altında tutmanıza ve genel sağlığınızı optimize etmenize yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"D Vitamini Kilo Vermenize Yardımcı Olur mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Kilo Vermeye Yardımcı Kürler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Zayıflamaya Yardımcı Besinler Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'D Vitamini Kilo Vermenize Yardımcı Olur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:33
Top