2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cayenne (Arnavut) Biber’in Sağlığı Etkileyici Faydaları
MAKALE #18459 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Mayıs 2017 | 3,068 Okuyucu
Birçok kişi, biberlerin şifalı otların kralı olduğunu düşünüyor. Aslında, bu biber birçok sağlık sorununun tedavisine yardımcı olmak için binlerce yıldır kullanılmaktadır. Sadece tıbbi özelliklere sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda yemek için de mükemmeldir ve çeşitli faydalı besinler içerir.

Arnavut Biberi Nedir?

Arnavut biberi, çiçekli bitkilerden oluşan itüzümü ailesine aittir ve biber, jalepon ve kırmızı biber ile yakından ilişkilidir. Başlangıçta Orta ve Güney Amerika’da yetiştirildi, ancak 15. yüzyılda Christopher Columbus tarafından Avrupa’ya getirildi. Arnavut biberi, birçok farklı bölgesel yemek stilinde kullanılan popüler bir baharat türüdür ve binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılmıştır. Bu biber, sağlığınız için faydalı olan çeşitli antioksidanlar içeren etkileyici bir beslenme profili sunar.

Bir çorba kaşığı (5 gram) Arnavut biberi aşağıdakileri içerir (1):

Kalori: 17

Yağ: 1 gram

Karbonhidratlar: 3 gram

Lif: 1,4 gram

Protein: 0,6 gram

A vitamini: RDI’nin% 44’ü

E Vitamini: RDI’nin% 8’i

C vitamini: RDI’nin% 7’si

B6 vitamini: RDI’nin% 6’sı

K vitamini: RDI’nin% 5’i

Manganez: RDI’nin% 5’i

Potasyum: RDI’nin% 3’ü

Riboflavin: RDI’nin% 3’ü

Arnavut biberindeki aktif madde olan kapsasin, onlara tıbbi özelliklerini veren şeydir. Aynı zamanda onlara acı tadı da verir. Aslında, Arnavut biberin acılığı onun capsaisin içeriğine bağlıdır. Ne kadar çok capsaisin varsa, o kadar acıdır.

İşte biberin 8 bilimsel yararı:

Metabolizmanızı Hızlandırır
Dört Arnavut Biberi

Arnavut biberinde bulunan kapsaisin, metabolizma hızlandırıcı özelliğe sahiptir.

Vücudunuzun ürettiği ısı miktarını artırarak günlük kalori yakımını arttırmaya yardımcı olur (2). Bunu metabolizmanızda artışa neden olan, diyetle indüklenen termogenez adı verilen bir süreçle yapar.

Bir çalışmada, kapsaisin ve orta zincirli trigliserit yağı içeren kahvaltı yiyenler, bu kahvaltıyı yemeyenlere kıyasla % 51 daha fazla kalori yaktılar (3). Ancak, kapsaisin metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcı olurken genel etki azdır.

Başka bir çalışmada, 1 gram Arnavut biberini yiyen insanlar yemeyenlere kıyasla yalnızca dört-dört buçuk saatte 10 kalori daha fazla yaktılar(4)

Ayrıca düzenli olarak Arnavut biberi gibi besleyici baharat tüketen insanların bedenleri etkilere adapte olduğu için zamanla kendilerinden elde ettikleri aynı yararları sağlamaya devam edemeyebilir (4).

Özet: Arnavut biberinde bulunan kapsaisin metabolizmanızı artırmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, etkisi azdır ve bir süre sonra etkisini kaybedebilir.

Açlık Hissini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

İlginçtir ki biber açlığınızı azaltabilir, size daha az yemek yemenizi ve daha uzun süre doygunluk hissetmenizi sağlayabilir.

Çoğu araştırma, Arnavut biberinde bulunan kapsaisin’in açlık hissinin azalmasına yardımcı olduğunu gösteriyor (5, 6, 7, 8). Nasıl yapıldığı tam olarak anlaşılamasada, bir çalışmada açlık hormonu ghrelin’in üretimini azalttığı görüldü (9).

Bir araştırma, kapsaisin kullanan kişilerin, almayanlarınkinden daha az yiyecek yediğini gösterdi. Spesifik olarak, kapsaisin içeren bir içecek içenler % 16 daha az yemiş (10), kapsaisin takviyeleri alanlar % 10 daha az yemiş. Aynı çalışmadaki insanlar aynı zamanda daha az kalori yemesine rağmen doygunluk hissettiklerini bildirdiler (10).

Özet: Arnavut biberinde bulunan kapsaisin, açlığınızı azaltarak gün boyunca daha az yemenize yardımcı olabilir.

Düşük Kan Basıncına Sahip Olun
1 Çay kaşığı Arnavut biber’in gücü

Yüksek tansiyon, dünya çapında büyük bir sağlık riski taşır. Aslında, 25 yaş üstü yetişkinlerin % 40’ından fazlası, yüksek tansiyona sahiptir (11).

İlginçtir hayvan çalışmaları, Arnavut biberinde bulunan kapsaisin’in yüksek tansiyonu düşürebileceğini göstermiştir.

Yüksek tansiyonlu farelerde yapılan bir araştırmada, kapsaisin içeren besleyici baharatların uzun süreli tüketilmesinin kan basıncını düşürmede yardımcı olduğunu gösterdi (12).

Bir başka çalışma kapsaisin, domuzlarda kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olduğunu ve daha düşük kan basıncına yol açtığını gösterdi (13).

Yukarıdaki bulguların hayvanlara dayandığını ve kapsaisin’in insanlardaki etkilerinin farklı olabileceğini belirtmek önemlidir.

Özet: Kapsaisin, hayvan çalışmalarında kan basıncını düşürdüğü görüldü. İnsanlar üzerindeki etkisi için çalışmalar gereklidir.

Hazmı Kolaylaştırıcı Etkisi
Diyet baharatları ve bunların aktif bileşenleri mideniz için bir çok fayda sağlayabilir.

Örneğin, savunma sistemini etkinleştiren enfeksiyonlara karşı midenin savunmasını artırmaya, sindirim sıvısının üretimini arttırmaya ve mideye enzimlerin verilişini sağlayarak sindirime yardımcı olabilir (14). Bunu yaralanmaya karşı korunma sinyali veren midede sinirleri uyararak yapar (15). Bazıları baharatlı yiyeceklerin mide ülserlerine neden olabileceğine inanıyor olunsa da, Arnavut biberinde bulunan kapsaisinin mide ülseri riskini azalttığı görülmüş (15).

Özet: Cayenne biberi hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir ve mide ülseri riskinizi azaltabilir.

Acı Azaltmaya Yardım edebilir
Krem Tüp

Kapsaisin, içeren bir krem deriye uygulandığında güçlü ağrı giderici özelliklere sahiptir.

Bunun nedeni kapsaisin, ağrı sinyali vermek için beyne giden vücut tarafından üretilen bir hormon olan P maddesinin miktarını azaltmaya yardımcı olmasıdır (16). Daha az P üretildiğinde, ağrı sinyalleri artık beyne ulaşamaz ve ağrı duyguları azalır (17).

Kapsaisin içerikli cilt kremleri genellikle aşağıdaki koşullar için önerilir (18, 19):

Eklem ve kas ağrısı

Bel ağrısı

Ameliyat sonrası ağrı

Zona gibi sinir koşullarındaki ağrı

Ayrıca, kapsaisin kreminin açık bir yaraya veya kırık bir cilde uygulanmamasına dikkat edilmelidir.

Özet: Kapsaisin güçlü ağrı kesici özelliklere sahiptir. Vücudunuzun ürettiği P maddesinin miktarını azaltarak ağrıyı hafifletir.

Sedef hastalığını iyileştirebilir
Otoimmün hastalıklar, vücudun kendine saldırdığı koşullardır.

Sedef hastalığı, kırmızı, kaşıntılı ve pullu cilt lekeleri olarak görülen bir otoimmün hastalık örneğidir.

Şu anda, sedef hastalığı için herhangi bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, kapsaisinli kremler kaşıntıyı gidermeye ve sedef hastalığından etkilenen alanların görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir (20, 21).

Sedefli hastalarda yapılan Bir çalışmada, kapsaisin kremi ile tedavi edilen sedef hastalarının, plasebo kremi alan hastalara göre, pullanma boyutları, kızarıklık ve hastalık derecelerini anlamlı ölçüde azalttığı gösterilmiştir (22).

P maddesinin sedef hastalığında rol oynadığına inanılıyor. Daha önce de belirtildiği gibi, kapsaisin, vücudunuz tarafından üretilen P maddesinin miktarını azaltmaya yardımcı olur (23).

Özet: Kapsaisin kremleri, vücudunuz tarafından üretilen madde P miktarını azaltarak sedef semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Kanser Riskini Azaltır
Arnavut Biberinin Gücü

Kanser, kontrol edilemeyen hücre büyümesi ile karakterize bir hastalıktır.

Arnavut biberinde bulunan kapsaisin, kanser riskini azaltmayı vaat ediyor. Bunu, kanser hücresinin büyüme sürecinde birçok farklı yolla saldırarak yapabilir (24, 25).

Aslında çalışmalar, kapsaisin’in kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığını ve hatta prostat, pankreas ve deri kanseri dahil olmak üzere birçok farklı kanser türü için hücre ölümü yapabileceğini göstermiştir (26).

Kapsaisin’in kanser hücreleri üzerindeki etkileri umut vericiyse de, mevcut bulguların laboratuar ve hayvan çalışmalarına dayandığını belirtmek önemlidir.

İnsanlarda kapsaisin’in kanser üzerindeki etkileri henüz incelenmemiştir, bu nedenle bu bilgiyi bilimsel olarak tamamen kabullenmek akıllıca olmayacaktır.

Özet: Kapsaisin, kanser araştırmalarında umut vaat etmiştir, ancak herhangi bir sonuç alınmadan önce insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

Diyete Ekleniş Kolaylığı
Arnavut biberinin diyete dahil edilmesi kolaydır. Bütün bir yiyecek, baharat ve takviye olmak üzere farklı biçimlerde kullanılabilir.

Yumurta, ev yapımı kızartmalar ve hatta marine gibi en sevdiğiniz yiyeceklerin bir çoğuna Arnavut biberini baharat olarak ekleyebilirsiniz. Alternatif olarak, bütün biberleri dilimleyip salatalara ekleyebilirsiniz.

Daha önce acı biber yemediyseniz, acıyı tolere edip edemeyeceğinizi görmek için lezzet testi yapın, çünkü çok yoğundur.

Özet: Arnavut biberini diyetinize dahil etmek kolaydır. Favori yemeklerinize bir tutam eklemeyi deneyin.

Riskler ve Önlemler

Biber ve Çatlaklar

Arnavut biberi genellikle yemek için güvenli olarak kabul edilir (27).

Bununla birlikte, bir oturuşta çok fazla biber yemek size mide ağrısı verebilir ve sizi rahatsız hissettirir (28).

ACE inhibitörleri gibi yüksek tansiyon için ilaç kullanıyorsanız, kapsaisin krem ​​denemeden önce doktorunuza danışın, öksürüğe de neden olabilir (29).

Ayrıca, eğer varfarin gibi bir kan tensörü alırsanız, kanama riskinizi artırabileceğinden, biberi denemeden önce doktorunuza danışın (30).

Son olarak, kapsaisin kremini cildinize uygularken açık yaraya veya çatlak cilde uygulamayın.

Özet: Arnavut biberi genellikle yemek için güvenlidir. Bununla birlikte, kan sulandırıcıları veya kan basıncı ilaçları kullanıyorsanız, arnavut biberi veya kapsaisinli kremi denemeden önce doktorunuza danışın.

Son Dokunuş

Arnavut biberler, aktif maddeleri olan kapsaisin’in bir sonucu olarak birçok sağlığa yararlı olabilir.

Diğer faydaları arasında iştahınızı azaltabilir ve kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilirler.

Arnavut biberlerinin mevcut ilaçla etkileşimde bulunabileceğinden endişeleniyorsanız, doktorunuzla konuşmanız en iyisidir.

Çoğu birey için, Arnavut biberini diyetlerine bir tutam eklemek iyi bir tercihtir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cayenne (Arnavut) Biber’in Sağlığı Etkileyici Faydaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Domates ve Faydaları Dyt.Aysun SARIN
► Yaban Mersininin Faydaları Dyt.Serpil TARMAN
► Düzenli Egzersizin Faydaları Dyt.Özge KARAARSLAN
► Bitki Çaylarının Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
► Keçi Sütünün Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
► Beyaz Çayın Faydaları Dyt.Fatih SERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cayenne (Arnavut) Biber’in Sağlığı Etkileyici Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:54
Top