2007'den Bugüne 92,764 Tavsiye, 28,307 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Organ Etleri Sağlıklı Mıdır?
MAKALE #18467 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Mayıs 2017 | 3,581 Okuyucu
Organ etleri bir zamanlar kıymetli bir gıda kaynağıydı. Aslında, birçok insan bir hayvanın bu parçalarını hiç yememiş ve bu yüzden oldukça kaygılıdırlar. Bununla birlikte, organ etleri aslında oldukça besleyici niteliktedir.

Organ Eti Nedir?

Bazen “sakatat” olarak adlandırılan organ etleri, insanların yiyecek olarak hazırladıkları ve tükettiği hayvanların organlarıdır. En çok inek, kuzu, keçi, tavuk ve ördek organları tüketilmektedir. Günümüzde çoğu hayvan kas dokuları için doğar ve büyütülür. Organ etleri genellikle göz ardı edilir; çoğu et genellikle biftek veya kıyma gibi öğütülür. Ancak avcı toplayıcılar sadece kas eti yemiyorlardı. Beyin, bağırsak gibi organları da yiyorlardı. Organ etleri çok değerlidir. Organ etleri diyetinize mükemmel bir katkı olabilmektedir. B12 vitamini ve folat gibi besin maddeleri ile doludurlar ve aynı zamanda mükemmel bir demir ve protein kaynağıdırlar.

Farklı Türleri Nelerdir?

Organ etinin en yaygın türleri şunlardır:

Karaciğer: Karaciğer detoks organıdır. Ayrıca organ etlerinin beslenme gücüdür ve bazen “doğanın multivitamini” olarak anılır.

Dil: Dil aslında daha fazla bir kastır. Yüksek yağ içeriğinden dolayı etin hassas ve lezzetli bir kesim bölümüdür.

Kalp: Kalbin rolü vücuda kan pompalamaktır. Yenilebilir görünmeyebilir, ancak aslında lezzetli ve sağlıklıdır.

Böbrekler: Böbreklerin rolü, atıkları ve toksinleri kan dışına filtre etmektir.

Beyin: Beyin birçok kültürde lezzet olarak kabul edilir ve zengin bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır.

Organ Etleri Oldukça Besleyicidir

Organ etinin beslenme profili hayvan kaynaklarına ve organ türüne bağlı olarak biraz değişmektedir. Ancak çoğu organ son derece besleyicidir. Aslında, çoğu kas etinden daha fazla besleyici niteliktedir. Özellikle, vitamin B12 ve folat gibi B vitamini bakımından zengindir. Demir, magnezyum, selenyum ve çinko gibi mineraller açısından zengin ve A, D, E ve K vitaminleri gibi yağda çözünen önemli vitaminler de bulunmaktadır. Dahası, organ etleri mükemmel bir protein kaynağıdır. Hayvansal protein, vücudunuzun etkili bir şekilde çalışması için gereken dokuz gerekli amino asidi sağlar.

100 gramlık pişmiş sığır karaciğerinin besin içeriği:

Kalori: 175 kkal

Protein: 27 gram

Vitamin B12: RDI’nin% 1,386’sı

Bakır: RDI’nin% 730’u

A vitamini: RDI’nin% 522’si

Riboflavin: RDI’nin% 201’i

Niasin: RDI’nin% 87’si

B6 vitamini: RDI’nin% 51’i

Selenyum: RDI’nın% 47’si

Çinko: RDI’nin% 35’i

Demir: RDI’nin% 34’ü

Diyetinize Organ Etinin Katılmasının Faydaları

Organ etlerini yemenin birkaç yararı vardır:

Çok iyi bir demir kaynağıdır: Etler, biyoyararlılığı olan heme demirini içerir, bu nedenle bitkisel kaynaklardaki heme olmayan demirden daha iyi vücuda absorbe olmaktadır.

Sizi daha uzun süre tok tutar: Birçok çalışma, yüksek proteinli diyetlerin iştahı azaltabileceğini ve dolgunluk duygularını arttırdığını göstermiştir. Ayrıca, metabolik hızınızı arttırarak kilo kaybını teşvik edebilmektedir.

Kas kütlesinin korunmasına yardımcı olmaktadır: Organ etleri, kas kütlesinin tutulması için önemli olan yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır.

Yüksek kolin kaynağı: Organ etleri, pek çok insanın yeterince alamadığı beyin, kas ve karaciğer sağlığı için gerekli besin maddesi olan kolin’in en iyi kaynakları arasındadır.

Ucuz kesimler ve atıkların azaltılması: Organ etleri popüler bir et kesimi değildir, bu nedenle ucuz fiyatlarda satın alabilirsiniz. Hayvanın bu kısımlarını yemek artıkların oluşumunu azaltmaktadır.

Organ Etleri Kolesterolü Arttırır Mı?

Organ etleri, hayvan kaynağından bağımsız olarak, kolesterol bakımından zengindir. Böbrek ve karaciğeri sırasıyla% 239 ve% 127 iken sığır beyinlerinin 100 gram RDI’nin% 1,033’ü kolesterol içerir. Bununla birlikte, kolesterol, karaciğeriniz tarafından üretilmektedir. Kolesterol bakımından zengin gıdaları yediğiniz zaman, karaciğeriniz az üreterek tepki verir. Bu nedenle, kolesterol seviyesi yüksek gıdalar, toplam kan kolesterol düzeyleriniz üzerinde çok az etkiye sahiptir. Dahası, gıdalardaki kolesterol miktarı, varsa, kalp rahatsızlığı riskiniz üzerinde küçük bir etkiye sahiptir. Son zamanlarda yapılan bir analizde, diyette kolesterol tüketimi ve sağlık riski üzerine yapılan 40 prospektif çalışmaya bakıldı. Diyet kolesterolünün sağlıklı erişkinlerde kalp hastalığı veya inme ile anlamlı bir bağlantı olmadığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, popülasyonun yaklaşık% 30’u olan, diyetteki kolesterole duyarlı bireylerden oluşan bir alt grup mevcut görünmektedir. Bu insanlar için, tüketilen kolesterol bakımından zengin gıdalar, toplam kolesterolün yükselmesine neden olabilmektedir.

Organ Etlerinin Dezavantajları

Organ etlerini diyetinize dahil etmemek için pek fazla dezavantaj yoktur. Bununla birlikte, bazı insanlar yüksek alıma karşı daha savunmasız olabilir ve tüketimlerini sınırlamaya ihtiyaç duyarlar.

Gut Hastaları Tüketimlerinde Dikkat Etmelidir

Gut artritin benzer bir türüdür. Kandaki yüksek ürik asit seviyeleri sebebiyle eklemlerin şişmesi söz konusudur. Diyetteki purinler vücutta ürik asit oluştururlar. Organ etleri özellikle pürinler açısından yüksektir, bu nedenle gut varsa bu yemekleri sınırlı bir şekilde yemeniz önemlidir.

Hamile Kadınlar Tüketimlerinde Dikkat Etmelidirler

Organ etleri, özellikle karaciğer, zengin A vitamini, kaynaklarıdır. Gebelik sırasında, A vitamini fetal büyümede ve gelişimde önemli bir rol oynamaktadır. Ulusal Sağlık Enstitüleri, aşırı alımlar ciddi doğum kusurları ve anormallikleri ile ilişkili olduğundan günde vitamin A’nın üst alım seviyesini 10.000 IU olarak önermektedir. Doğum kusurları; kalp, omurilik ve sinir tüpü kusurları, gözlerdeki bozukluklar, kulak ve burun ve sindirim sistemi ve böbreklerdeki kusurları içermektedir. Bir çalışma, gıdalardan günde 10.000 IU’dan fazla A vitamini tüketen gebe annelerin doğum kusuru olan bir çocuğa sahip olma riskini % 80 arttırdığını ve günde 5,000 IU veya daha az tüketen annelere kıyasla daha yüksek olduğunu bildirmiştir. Bu nedenle, özellikle vitamin A içeren takviyeleri kullanıyorsanız, gebelik sırasında organ etlerinin tüketimini izlemek önemlidir.

Deli Dana Hastalığı Hakkındaki Endişeler

Resmi olarak sığır süngerimsi ensefalopati (BSE) olarak bilinen hastalığı, sığırların beyin ve omurilik tellerini etkilemektedir. Hastalık insanlara bulaşmış beyinlerde ve omuriliklerde bulunan prion denilen proteinler yoluyla yayılabilmektedir. 1996 yılında bir beslenme yasağı getirildiği için deli dana hastalığı vakalarında önemli miktarda azalma olmuştur. Bu yasak sığır yemine herhangi bir et eklemek yasaklanmıştır. ABD’de, yüksek riskli sığır ve BSE bulguları olan sığırların beyin etinin gıda kaynağına girmesine izin verilmemektedir. Diğer ülkeler de benzer eylemler almışlardır. Çoğu ülkede, enfekte sığırlardan vCJD geliştirme riski çok düşüktür. Bununla birlikte, eğer endişeleniyorsanız, sığırların beynini ve omurilik kordonlarını yemekten kaçınabilirsiniz.

Organ Etlerinin Tadını Geliştirmek

Organ etleri, baskın ve benzersiz tatları nedeniyle kaliteli restoranlarda giderek popüler hale gelmektedir. Organ etleri için bir tat geliştirmek biraz zaman alabileceğinden, dil ve beyin gibi daha yumuşak aromalı organlarla başlamak en iyisi olabilmektedir. Karaciğer ve böbrekleri öğütmeyi ve Bolognese gibi yemeklerde kıyma ile birleştirmeyi de deneyebilirsiniz. Kuzu inciği gibi yavaş pişirilmiş bir yahniye diğer etlerle birlikte de ekleyebilirsiniz. Bu tarz alternatifler, organ etlerinin baskın tadını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Organ Etleri Sağlıklı Mıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Ortoreksiya Bir Hastalık Mıdır? Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Organ Etleri Sağlıklı Mıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:41
Top