2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Goji Berry’nin Sağlığa 9 Önemli Faydası
MAKALE #18464 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Mayıs 2017 | 3,701 Okuyucu
Goji berry, son yıllarda popülerlik kazanan ve “süper besin” olarak nitelendirilen bir meyve çeşididir. Goji berrynin erken yaşlanmayı önleme, bağışıklık sistemini geliştirme, diyabet, kalp rahatsızlığı ve kansere karşı korunmada yardımcı olduğu düşünülmektedir. Peki goji berry hakkına söylenen bu bilgiler aldatıcı mıdır? Bu makalede goji berrynin sağlığa etkileri açıklanmaktadır.

Goji Berry Nedir?

Bilimsel olarak Lycium barbarum olarak bilinen Goji berry ayrıca wolfberries, fructus lycii ve gougizi olarak bilinmektedir. Bu kurutulmuş kırmızı meyve geleneksel Çin tıbbında 2.000 yıldan fazla süredir kullanılmaktadır. Tatlı bir tadı vardır ve çiğ yenilebilmektedir. Meyve suyu veya bitki çayı olarak tüketilmektedir. Ayrıca ekstrakt, toz ve tablet olarak da alınabilmektedir. Goji berry de dahil olmak üzere koyu mavi veya kırmızı meyvelerin tamamı, vücudu serbest radikallerin hasarlarına karşı koruyabilecek yüksek düzeyde antioksidan içemektedir. Goji berry için özel olan şey, sağlığa birçok fayda sağladığı düşünülen, Lycium barbarum polisakkaritleri olarak adlandırılan belirli antioksidanlar içeriyor olmasıdır. Ek olarak, goji berry, diğer meyvelerden daha fazla, 11 adet esansiyel amino asit içermektedir.

1- Besin Değeri Yüksektir

Goji berrynin besin içeriğinin, tazeliğine ve işleniş şekline bağlı olarak büyük ölçüde değiştiği düşünülmektedir.

¼ bardak (85 gram) kuru goji berrynin besin değerleri yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir.(RDI: Tavsiye edilen günlük alınması gereken miktar);

Kalori: 70
Şeker: 12 gram
Protein: 9 gram
Lif: 6 gram
Yağ: 0 gram
A vitamini: RDI’nin% 150’si
Bakır: RDI’nin% 84’ü
Selenyum: RDI’nin% 75’i
Vitamin B2 (riboflavin): RDI’nin% 63’ü
Demir: RDI’nın% 42’si
C vitamini: RDI’nin% 27’si
Potasyum: RDI’nin% 21’i
Çinko: RDI’nin% 15’i
Tiamin: RDI’nin% 9’u

Buna ek olarak, karotenoidler, likopen, lutein ve polisakaritler de dahil olmak üzere güçlü antioksidanlar içermektedir. Polisakkaritler kurutulmuş goji meyvelerinin% 5-8’ini oluşturmaktadır. Goji Berry taze limon ve portakal kadar C vitamini içermektedir. Goji Berry diğer meyvelere oranla nispeten protein ve liften yüksektir ve daha uzun süre tokluk hissi sağlamaktadır. Goji Berry ayrıca bakır, demir, selenyum ve çinko açısından zengindir. Bu mineraller tüm organların işleyişi için gereklidir, hücreleri koruyup ve metabolizman optimize edilmesine yardımcı olmaktadır.

Mükemmel Antioksidan Kaynağı

Antioksidanlar, hücrelerinize zarar verebilecek zararlı moleküller olan serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır. Goji berrynin 3.290 yüksek oksijen radikal absorbans kapasitesi (ORAC) puanı bulunmaktadır. Bu derece gıdalardaki antioksidan miktarını göstermektedir. Goji meyvelerinin ORAC puanı muz (795) ve elma (2,828) puanlarından çok daha yüksektir, ancak böğürtlen (4.669) ve ahududu (5,065) puanlarından biraz daha düşüktür. ORAC değerlerinin laboratuar çalışmalarında belirlendiği unutulmamalıdır; dolayısıyla bu meyveler insan vücudunda aynı etkilere sahip olmayabilmektedir. Bununla birlikte, Goji berrynin insanlardaki antioksidan seviyelerini artırabileceğine dair kanıtlar da bulunmaktadır. Günde 120 ml konsantre goji berry suyu içen 50 sağlıklı erişkinde, suyu içmeyen bireylerle karşılaştırıldığında, antioksidan belirteçlerde % 8’den fazla artış bulunmuştur. Sağlıklı yaşlı erkek ve kadınlar ile yapılan bir araştırmada, 90 günde bir süt esaslı goji berry içeceği almanın antioksidan zeaksantin düzeylerini% 26 arttırdığı ve genel antioksidan kapasitesini% 57 arttırdığı bulunmuştur. Bu gojy berrynin en önemli özelliğidir çünkü diyet yoluyla tüketilen antioksidanların sağlık için ve kronik hastalıklara karşı korunması için önemli olduğu düşünülmektedir.

Anti-Aging Faydaları Bulunmaktadır

Goji berryde bulunan antioksidanlar, serbest radikallerin derideki kolajene zarar vermesini önleyerek yaşlanmaya karşı mücadeleye yardımcı olmaktadır. Yapılan bazı çalışmalarda goji berry özütünün hücrelerdeki yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olabileceğini de göstermiştir. Farelerle yapılan bir araştırmada, goji berryözütünün glikasyonu inhibe ettiğini, cildi yaşlandıran süreci yavaşlattığı gösterilmiştir. Bir başka çalışmada goji berry özütünün bazı hücrelerde DNA sentezini artırdığı ve DNA hasarının neden olduğu yaşlanmaya karşı koruduğu bulunmuştur. Antioksidanların yüksek gıdaların tüketiminin erken yaşlanmaya karşı korunmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmalar önemli sonuçlar vermiştir fakat insanlar üzerinde de çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Kanser Hücrelerinin Büyümesini Önlemeye Yardımcıdır

Goji berry özütünün hayvan ve insan çalışmalarında anti kanser aktivitesiyle bağlantılı olduğu bulunmuştur. Yapılan çalışmalarda, goji berry özütünün kanser hücrelerinin büyümesini engellediği, yayılmalarını ve hatta yok edilmesini sağladığı gösterilmiştir. Sıçanla üzerinde yapılan bir çalışmada, goji berry içeren düzenli bir diyetin kanserli tümörlerin ilerlemesini engellediği bulunmuştur. Ahududu, çilek, yaban mersini, noni meyve ve açva meyveleri eşit derecede etkili bulunmuştur. Goji çileklerinin potansiyel tümör önleyici etkileri muhtemelen antioksidan düzeylerini yükseltme ve kandaki IL-5 ve IL-8 enflamatuvar sitokin düzeylerini düşürme yeteneklerinden kaynaklanmaktadır. İleri kanserli 79 kişiyle yapılan bir araştırmada, immünoterapi ve konsantre goji berry özü verilen kişilere, tek başına immünoterapi alanlara kıyasla% 25 daha yüksek kanser regresyonu oranına sahip olduklarını ortaya konulmuştur. Bu anti-kanser etki goji berryde bulunan antioksidanlarla bağlantılıdır. Bununla birlikte bu çalışmaların çoğunun, yalnızca goji berry için değil, diğer berrylerin özü çıkarılıp veya konsantre olan kısımlarının kullandığı unutulmamalıdır.

Kan Şekeri Kontrolünü Sağlar

Hayvan ve test çalışmalarında, goji berry özütünün kan şekeri kontrolü üzerinde olumlu etkileri olabileceği gösterilmiştir. Bir çalışmada, dört hafta boyunca tip 2 diyabetli sıçanlara Goji berry polisakarit özütü verilmiştir. Çalışma sonucunda, kan glikoz seviyelerini yaklaşık% 35’inde azalma bulunmuştur. Bir başka çalışmada da aynı sonuca varılmıştır. Goji berry özütünü üç haftalık bir süre boyunca tüketen tip 2 diyabetli sıçanlarda, yedikten sonra kan şekeri düzeylerinde düşüş ve insülin duyarlılığını artış bulunmuştur. Kan şekeri üzerindeki bu olumlu etkiler, goji berryözütünün antioksidan aktivitesiyle güçlü şekilde bağlantılı bulunmuştur. Bu alandaki çalışmalar, goji berry özünün, GLUT4 taşıyıcı molekül aracılığıyla glikozun hücrelere emilimini arttırarak ve pankreasta insülin sekresyonunu artırarak insülin duyarlılığını arttırdığını göstermiştir. Bununla birlikte, çalışmalar hayvanlarla sınırlı olduğundan, insanların aynı olumlu etkileri görüp görmeyeceği netleşmemiştir. İnsanlar üzerinde daha fazla araştırma gerekmektedir.

Vücuda Enerji Verir

Konsantre Goji berry özütü veya suyu tüketmek, vücuda enerji sağlar ve genel olarak sağlığı iyileştirir. Farelere Goji berry özütü verildiğinde, belirli egzersizlere daha çabuk adapte oldukları bulunmuştur. Ayrıca bir egzersiz testi sonrasında iyileştirilmiş performans ve iyileşmeyi göstermişlerdir. Goji berry özütünün, fiziksel aktiviteyi sürdürmeye yardımcı olan glikozun bir depo şekli olan kas ve karaciğerde glikojen oluşumunu artırabileceği düşünülmektedir. Yorucu bir egzersizden sonra vücudun ürettiği bir atık ürün olan kan üre azotunun temizlenmesini de hızlandırabilmektedir. Benzer sonuçlar insan deneylerinde de bulunmuştur. Kontrollü bir çalışmada, 34 sağlıklı kadın ve erkek, 14 gün boyunca 4 gram (120 ml) konsantre goji berry suyu tüketmiştir. Sonuç olarak, meyve suyunu almadan önce enerji artışı, egzersiz performansı ve uyku kalitesinde iyileşme ve azalmış stres ve yorgunluk bildirilmiştir. Ayrıca, katılımcılar daha mutlu hissettiklerini bildirmişlerdir.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

Goji berrynin kilo vermeyi kolaylaştıracak özellikleri bulunmaktadır. Örneğin, lif oranı yüksektir, bu da kan şekeri ve iştahın kontrol edilmesine yardımcı olup daha uzun süre doygunluk hissi verilmesine yardımcı olmaktadır. Goji meyvelerinin glisemik indeksi (GI) düşüktür. Belli bir yiyecek veya içecek için GI değeri, onu yediğinizde kan şekeri düzeyleriniz üzerindeki etkisini göstermektedir. Düşük-GI gıdaların şekeri kan dolaşımına yavaşça serbest bıraktığından doygunluk hissini arttırmaya ve iştahı azaltmaya yardımcı oldukları düşünülmektedir. Goji berry suyunun metabolik hızı arttırarak kilo vermeye yardımcı olabileceğine dair bazı veriler bulunmaktadır. Bir çalışmada, sağlıklı kilolu erkek ve kadınlarda konsantre 120 ml goji berry suyu tüketildiğinde, bir saat sonra kalori yakma hızı, suyu tüketmeyenlerinkinden% 10 daha fazla olduğubulunmuştur Katılımcılar 14 günden fazla goji berry suyu tükettikleri zaman, bel çevresinde, kontrol grubuna kıyasla ortalama 1.9 inç (4.7 cm) oranında azalma görülmüştür. Bununla birlikte, bu çalışmalar yeterli değildir ve goji berry suyu tüketmenin kesin olarak kilo kaybına neden olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Kolesterol Seviyelerini Azaltabilir

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, goji berry özütünün kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu etkileri olabileceği gösterilmiştir. Yüksek kolesterollü ratlara 10 gün boyunca goji berry özütü verildiğinde, toplam kolesterol ve trigliserid düzeylerinde azalma “iyi” HDL kolesterolde artış görülmüştür. Araştırmada, iyileşmiş kolestrol düzeylerinin, goji berry özündeki antioksidan polisakaritler ve vitaminlerin neden olduğu belirtilmiştir. Bir başka çalışmada, diyabetik sıçanlar üç hafta boyunca günde 10 mg goji berry özütü tükettiklerinde, trigliserit seviyelerinde ve kolesterolde azalma sağlanmıştır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Goji berry özütü bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olabilmektedir. 60 sağlıklı yaşlı erişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, 30 gün süreyle günlük 100 ml konsantre goji berry suyu alımının, bağışıklık fonksiyonunun iyileşmesine yol açtığı ortaya konulmuştur. Spesifik olarak, vücudu zararlı bakteri ve virüslerden koruyan lenfositlerin, beyaz kan hücrelerin sayısında artış sağlanmıştır. Bazı hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar bu bulguları desteklemektedir; Goji berry özütünün T-lenfositlerin üretimini arttırdığı gösterilmektedir.

Peki Goji Berry Gerçekten Sağlıklı mı?

Goji berryde birçok vitamin, mineral ve antioksidan bulunmaktadır. Kan şekeri kontrolünü iyileştirmek, kilo vermeye yardımcı olmak, yaşlanmaya karşı mücadele etmek ve kansere karşı koruma dahil olmak üzere sağlığa pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Bununla birlikte, daha fazla insan çalışmaları gerekmektedir. Yararların çoğunun, konsantre meyve suyu veya saflaştırılmış ekstraktlar ile ilişkili olduğu görülmektedir; bunların her ikisi de taze veya kurutulmuş goji berryden elde edildiğinden daha yüksek aktif bileşik düzeylerine sahiptir. Buna ek olarak, goji berry ve ürünleri pahalı olabilmektedir. Genel olarak, diğer meyve ve sebzeleri içeren genel sağlıklı bir diyetin parçası olarak diyete dahil edilmesi mantıklı görülmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Goji Berry’nin Sağlığa 9 Önemli Faydası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Edamam’ın Sağlığa 8 Faydası Dyt.Yunus Emre UZUN
► Yumurta ve Sağlığa Etkileri Dyt.Beste PULAT
► Yeşil Çay Özünün 10 Faydası Dyt.Seyit KALAYCI
► Beyaz Çayın Şaşırtıcı 10 Faydası Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Niasin’in Bilim Temelli 9 Faydası Dyt.Yunus Emre UZUN
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlığa Olası Etkileri Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Goji Berry’nin Sağlığa 9 Önemli Faydası' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:06
Top