2007'den Bugüne 92,702 Tavsiye, 28,300 Uzman ve 20,047 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hindistan Cevizi Yağının 8 Kanıtlanmış Faydası
MAKALE #16830 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Haziran 2016 | 5,895 Okuyucu
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ 8 KANITLANMIŞ FAYDASI

Hindistan cevizi süper besin olarak sınıflandırılır. Sıra dışı yağ asidi dizilişi sayesinde; sağlık kilo kaybından, beyin fonksiyonlarında artışa kadar birçok faydası bulunmaktadır. İşte sizler için derlediğim Hindistan cevizinin yararları:

1 HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞINDAKİ DOYMUŞ YAĞLAR KÖTÜ DEĞİLDİR.

Hindistan cevizi yağı doymuş yağ içerdiğinden dolayı yıllardır kötü olarak yansıtılmıştır. Oysa içeriğindeki yağ asitlerinin %90’ı ile doymuş yağlardan en zengin kaynaklardan biridir. Fakat yeni çalışmalar doymuş yağın kötü olmadığını göstermektedir.

Ayrıca, Hindistan cevizi yağı, peynir veya etteki gibi sıradan bir doymuş yağ içermez. İçerisinde orta zincirli yağ asitler bulunmaktadır.

Diyetler çoğunlukla uzun zincirli yağ asitler içerir. Hindistan cevizi ise orta zincirli yağ asidi içeriğiyle farklı şekilde metabolize edilmektedir.

Hindistan cevizi yağı, sindirim sisteminden direk olarak karaciğere gider. Hızlı olarak keton badi olarak adlandırılan enerji kaynağına dönüşür, böylece epilepsi ve Alzheimer gibi beyin bozuklukları üzerinde tedavi edici etkileri olabilmektedir.

2. HİNDİSTAN CEVİZİNİ KULLANAN TOPLUMLARIN SAĞLIK DURUMU

Hindistan cevizi batı dünyasında, bilinçli ve sağlıklı insanlarca tüketilen egzotik besin türüdür. Fakat dünyanın bazı yerlerinde nesillerce tüketilmektedir. Buna en iyi örnek olan toplum, güney pasifikteki Tokelauans’dır. Onlar aldıkları kalorinin %60’ını Hindistan cevizinden sağlar ve dünyada en fazla doymuş yağ tüketen toplumdur. Bu insanlar mükemmel derecede sağlıklıdırlar ve kalp hastalıklarına dair bir belirtileri yoktur.

Hindistan cevizini çok tüketen başka bir toplum ise Kitavans’dır ve onlar da sağlıklarını mükemmel şekilde sürdürürler.

3.HİNDİSTAN CEVİZİNİN METABOLİZMA HIZINA ETKİSİ

Obezite dünyanın en büyük sağlık problemlerinden biridir. Obezite sadece bir kalori meselesi değildir, kalori kaynakları da önemli rol oynamaktadır. Farklı gıdaların farklı şekillerde bedenimizi ve hormonları etkilediği bir gerçektir. Bu bağlamda bir kalori sadece kalori olmaktan çıkar.

Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli yağlar (MCT), aynı miktarda kaloriye sahip uzun zincirli yağlara göre enerji tüketimini daha fazla artırabilmektedir. Bu durum aynı kaloriye sahip çikolata ve meyvenin metabolizma üzerindeki etkilerinin farklı olmasına benzer.

Bir çalışmada, günde 15-30 gram MCT alımının, enerji tüketimini %5 oranında yani totalde 120 kalori artırdığı gösterilmiştir. Bu da uzun vadede kilo kaybınd; MCT’nin dolayısıyla hindistan cevizinin önemli olduğunu gösterir.

4. HİNDİSTAN CEVİZİNDEKİ YAĞLARIN YAKLAŞIK %50’Sİ 12-C-LAURİK ASİTTİR

Hindistan cevizi enzimatik olarak sindirildiğinde, monolorin adı verilen bir monogliserid oluşturur. Laurik asit ve monolorin; bakteri, virüs, mantar gibi patojenleri öldürebilmektedir.

Örneğin bu maddeler çok tehlikeli bir patojen olan Staphylococcus Aureus bakterisini ve insanlarda maya enfeksiyonlarının ortak kaynağı olan Candida albicans’ı öldürdüğünü gösterir.

5.HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ İŞTAHA ETKİSİ

Hindistan cevizi yağının ilginç bir özelliği, açlığınızı azaltabilir olmasıdır. Bu içindeki yağ asitlerinin metabolize edilmesiyle ilişkilidir. Çünkü keton cisimcikleir iştah azaltıcı bir etkiye sahip olabilmektedirler.

14 sağlıklı erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, kahvaltıda daha çok miktarda MCT yiyenlerin, öğle yemeğinde önemli ölçüde daha az kalorili yedikleri belirtilmiştir. Bu etkinin uzun vadede devam etmesi durumunda, vücut ağırlığı üzerinde belirgin bir etkiye sahip olabilir.



6.HİNDİSTAN CEVİZİNİN KOLESTEROLE ETKİSİ

Hindistan cevizi yağı düşünülenin aksine kan lipid profiline zarar vermeyen doymuş yağ ile doludur.

Doymuş yağlar, iyi kolesterol olan HDL’yi artırır ve LDL kolesterolünü iyi yönde değiştirir.

40 kadın üzerinde yapılan çalışmada, Hindistan cevizi yağı, soya fasülyesi yağı ile karşılaştırıldığında; total ve LDL(kötü) kolesterolü azaltırken, HDL(iyi kolesterolü) artırdığı gözlemlenmilştir.

Fareler üzerindeki çalışmalar gösteriyor ki; Hindistan cevizi yağı trigliseridi, total ve LDL kolesterolü azaltırken; HDL’yi artırır; kan pıhtılaşmasını ve antioksidan durumunu iyileştirir. Bu gelişmeler uzun vadede kalp hastalığı riskini azaltır.

7.HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ CİLDE ETKİSİ

Hindistan cevizi yağı çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Kozmatik olarak; sağlık,cilt ve saç görünümünü iyileştirir.

Kuru ciltli bireylerde yapılan çalışmalar, hindistan cevizinin cildin nem ve lipid içeriğini geliştirdiğini göstermektedir. Hindistan cevizi yağının, saç tahribatına ve güneşe karşı son derece koruyucu etkisi vardır. Güneşin ultraviole ışınlarını %20 engelleyebilmektedir.

Bir başka özelliği ise gargara olarak kullanılabilmesidir. Diş sağlığını geliştirmek için ağızdaki zararlı bakterileri öldürür ve kötü kokuyu azaltır.

8.HİNDİSTAN CEVİZİNİN YAĞ YAKIMINA ETKİSİ

Hindistan cevizi yağı iştahı azaltabilmektedir ve yağ yakımını artırır. Hindistan cevizi yağı, özellikle karın bölgesi yağlanmanın azaltılmasında etkili olmaktadır.

Karın bölgesi yağlı olan 40 obez kadın üzerinde yapılan çalışmada; günlük 30ml hindistan cevizi yağı verilmiş ve 12 haftalık bir süre içinde vücut kitle indeksiyle bel çevresinde önemli oranda azalma görülmüştür.

9.EPİLEPSİ ÇOCUKLARDA HİNDİSTAN CEVİZİ

Artık ketojenik (çok düşük karbonhidrat, yüksek yağ) diyetlerle ilgili çeşitli hastalıkları tedavi etmek için çalışmalar yapılmaktadır. Bu diyetin en iyi bilinen terepatik uygulaması, çocuklarda ilaca dirençli epilepsi tedavisidir.

Bu diyet az miktarda karbonhidrat ve fazla miktarda yağ içerir. Bu durum kanda keton cisim konsantrasyonunun artmasına öncülük eder. Bu diyet birden fazla farklı türde ilacın başarılı olmadığı zamanlarda, dramatik epileptik çocukların nöbet oranını azaltabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hindistan Cevizi Yağının 8 Kanıtlanmış Faydası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Yeşil Çay Özünün 10 Faydası Dyt.Seyit KALAYCI
► Edamam’ın Sağlığa 8 Faydası Dyt.Yunus Emre UZUN
► Beyaz Çayın Şaşırtıcı 10 Faydası Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Niasin’in Bilim Temelli 9 Faydası Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,047 uzman makalesi arasında 'Hindistan Cevizi Yağının 8 Kanıtlanmış Faydası' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:26
Top