2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Verememenin Sebepleri : Eyvah ! Kilo Veremiyorum …
MAKALE #1828 © Yazan Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN | Yayın Kasım 2008 | 27,170 Okuyucu
Tiroit yetmezliği metabolizmayı yavaşlatan ve bu nedenle kişilerde önceki kilolarına göre %15-30 oranında kilo artışına neden olan bir hastalık durumu Bu nedenle tiroit bezi yetmezliği tedavi edilmeden kilo vermek çok zor. Hele birde başarısızlıklar karşısında ümidini çabuk kaybeden biriyseniz zayıflama programını sonlandırmanız an meselesi.
Tiroit hormon ilaçları ile hastaların çoğunda tedaviyle birlikte kilo verme oluşursa da hastaların % 17’si kilo veremiyor Özellikle menopozdaki kadınlarda bu durum daha zor. Hem menopoz hem de tiroit yetmezliği kilo vermeyi ne kadar çabalasak ta engelliyor.
Tiroit bezi yetmezliği olmadığı halde kilo vermeye çalışan kişilerde belirli bir kilo verdikten sonra kilo kaybının azaldığı veya durduğu bir dönem oluşur. Bu durum vücudun kendini koruma mekanizması olarak bilinir. Vücudumuz daha fazla kilo verilmesine direnç göstermeye başlar. Bu direnç tiroit hormonlarının azalmasıyla olabildiği gibi bazı başka hormonların salınmasının artması ile de oluşuyor. Bu gibi durumlarda Omega-3 alımını artırmak kilo vermede faydalı olabiliyor. Omega-3 yağ asitleri tiroit hormonlarının hücrelerdeki etkisini artırmaktadır. omega-3 için ise en iyi kaynak balık ve ceviz.
Kalori alımı azaldıkça yani az yemek yedikçe vücudumuzdaki yağ hücrelerinden salgılanan Leptin isimli hormon kanda azalır. Azalan leptin hormonu ise beyindeki iştah merkezini uyararak iştahı artırır ve gıda alınmasını sağlar. Bu durum kişinin hızlı kilo kaybı istemesi sonucu gelişiyor şöyle ki kişi önerilen kalorinin daha azını alıyor hızlı kilo verme amacı ile, bu durum karşısında mevcut kilonun % 10 unundan daha aşağıya inmek neredeyse imkansız hale geliyor sizsiz olun uzman kontrolünde bir zayıflama programı yürütün ve önerilen besinleri hiç eksiltmeden tüketmeye çalışın aksi halde tedaviniz uzun ve yorucu oluyor.

Kilo vermeyi engelleyen hormonlardan birisi de Ghrelin hormonu. Bu hormon mideden salgılanmakta ve kana karışarak beyine ulaşıp yemek yemeyi artırmakta. Kilo vermek için diyet yaparken bu hormon kanda artmakta ve daha fazla kilo verilmesini engellemektedir. Siz de öğünden sonraki 1 saat içinde müthiş mide kazınması ile birlikte açlık hissediyorsanız Ghrelin hormonunuz yüksek olabilir.

Bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri de kilo vermeyi engelliyor.

Selenyum,krom,çinko,kalsiyum ve magnezyum bunlardan bir kaçı. Uğraşlar sonucu kilo verememiş kişiler de eksiklikleri düşünülebilir. Zayıflamayı az yemek olarak düşünen kişiler yukarıda saydığım vitamin ve minerallerden yoksun kalacaklardır inanın. Dengesiz beslenmek veya tek gıdaya dayanan zayıflama diyetleri de yukarıda sayılan vitamin ve mineralleri barındıramayabilir.

Kanda insülin hormonu yüksek ise kilo vermede sıkıntılar oluşur. İnsülin yüksekliğini azaltmanın önemli bir yolu şeker yükü yüksek olan karbonhidratları yememektir. Beyaz ekmek, şeker, makarna, patates, kek, tatlı, çikolata gibi şeker yükü fazla gıdalar insülin hormonunu kanda iyice artırarak kilo vermemizi önlüyor. Bu gıdalar yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek (köylü ekmeği gibi), kepekli makarna, nohut, kuru fasulye, mercimek, bezelye, sebze ve meyvelerle beslenmek en akıllıcası.

Tiroit yetmezliği olan hastalarda metabolizma yavaşladığından, alınan karbonhidratların (unlu, şekerli gıdaların) sindirilmesi veya parçalanması ve kandaki şekerin hücrelere girmesi zorlaşıyor. Bu nedenle vücut daha fazla insülin salgılayarak kan şekerini düşürmeye çalışıyor. İnsülin arttıkça da iştahta artma ve kilo alma oluşuyor. İnsülin hormonundaki yükselmeler gün içinde kan şekerinde düşme yaptığı için de yorgunluk, baş dönmesi, bitkinlik, öfkelenme, birden sinirlenme, bağırma ve açlık hissi oluşturuyor. Sizde bu belirtiler varsa kan şekerinizde düşmeler oluyor demektir. Bunu anlamak için 3-4 saatlik şeker yükleme testi yaptırmanız önerilir.

Stresli kişilerde stres hormonu dediğimiz kortizol artmaya başlar ve artan kortizol hormonu da kan şekerini yükseltir. Bu durumda bize zayıflama programı yürüten kişilerin ruhen rahat bir dönemi tercih etmelerinin gerekliliğini gösteriyor.

İyi beslenmenize ve egzersiz yapmamıza rağmen zayıflayamıyorsanız doktorunuz size bazı ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar zayıflamanıza yardımcı olur.

Yukarıdaki önlemlere rağmen kilo veremeyen kişilerde altta yatan diğer nedenleri araştırmak gerekir. Bunlar depresyon, stres, uyku bozuklukları, bazı mineral ve vitamin eksikleri ve gıda alerjileri olabilir. Özellikle selenyum, çinko ve demir eksikliği varsa bunların tedavisi kilo vermeniz açısından çok önemli ve genellikle dengeli bir diyet bu vitamin eksikliklerinden uzaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Verememenin Sebepleri : Eyvah ! Kilo Veremiyorum …" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'ın Yazıları
► Neden Kilo Veremiyorum? Dyt.Hatice İLKHAN
► Kilo Almanızın Olası Sebepleri Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Kilo Alma Dyt.Sinan YILDIZ
► Kilo Vermek Çok mu Zor? Dyt.Makbule ERÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kilo Verememenin Sebepleri : Eyvah ! Kilo Veremiyorum …' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Diyetler Ağustos 2009
► Vitamin ve Mineraller Şubat 2009
► Sporla Kilo Vermenin Püf Noktaları ÇOK OKUNUYOR Şubat 2009
► Kilo Koruma Programı ÇOK OKUNUYOR Ocak 2009
► Yavaş Yemenin Yolları Kasım 2008
◊ Vitamin ve Mineraller Şubat 2009
◊ Sarı Kantaron Kasım 2008
◊ Kivi Kasım 2008
◊ Brokoli Kasım 2008
◊ Yeşil Çay Kasım 2008
◊ Kalori Nedir ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:11
Top