2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Oyun Terapisi
MAKALE #18491 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Haziran 2017 | 3,159 Okuyucu
Aile terapistleri çocuğun ifade gücünü ve katılımını kolaylaştırmak için seanslara oyuncak ve resim araçlarının getirilmesinin önemini fark etmelidir. Dokuz yaşın altındaki çocukların aile görüşmelerinde etkili katılım için sözel yeteneğin gerekliliğini çocuklar kavrayamazlar. Oyun aracının katılımı olmadan çoğu aile terapi seanslarında ilk olarak çocukla yetişkin arasında sözel etkileşim oluşur, bunu bazen izleyici rolünde bazen de oda da amaçsız bir şekilde gerçekten dolaşarak veya düşüncesinde dolaşarak başarır.

Ebeveynlerin çocukları hakkında sıklıkla başvurduğu sözel ifadeler aşağıdaki gibidir:

o Benim çocuğum evi sürekli dağıtıyor.

o Oğlum kendisinden küçük kız kardeşini dövüyor.

o Anne olarak çocuğuma 'oyuncaklarını topla' diyorum, babası 'toplamasın' diyor. Sonra çocuğum beni dövmeye çalışıyor.

o Eşim kendi akrabalarının tesiri altında davranıyor.

Yukarıda ebeveynlerin bahsettiği sözel ifade örnekleri çoğaltılabilir. Uyumlu ve uyumsuz çocukların arasındaki fark gösterdikleri negatif tutumların şeklinde değil bu tür tutumların miktar ve yoğunluğunda gizlidir. Uyumsuz çocuklarımız için çocuk odaklı ebeveyn terapisini öneriyorum. Oyun terapisi çocuğu ve ebeveynleri merkez alan bir yaklaşımdır. Ebeveynlerin çocukları hakkında sıklıkla başvurduğu süreçler bilerek yapılan bir süreç değildir. İyi niyetli olmak doğru yapıldığı anlamını da taşımaz. Bireylerin çocuklara yaklaşım biçimi, kendi çocukluklarından izler taşır. Etkili iletişim oyun vasıtası ile gerçekleşir. Çocuklarınızla aktiviteler düzenleyip bu aktiviteleri çoğaltabilirsiniz. Bir oyun terapistinden destek alabilirsiniz. Çocuk belki hiç oyuncakları ile ilgilenmiyor olabilir. Evin içindeki eşyalar ile oynuyor olabilir. Tüm bu süreçleri gözlemleyip, çocuğu grup aktivitelerine zorlamadan katılmasını sağlayabilirsiniz. Buradan verilen tavsiyeler sınırlı olacaktır. Tutum değiştirmek ebeveynlerin kendini anlaması ve anlamlandırması dolayısı ile fark etmesi sonucu gerçekleşir. Ne çocukların oynadığı oyuncaklar ne de çocuğun oyuncakla oynadığı yol duygusal problemin mutlak belirtisidir. Çevresel faktörler ve son olaylar çocuğu yapılandırıyor olabilir. Bu durumda kaçmak yerine uzmana sorup, danışma yardımı alabilme seviyesine gelmeliyiz. Ebeveynler olarak birbirinizi suçlamadan neler yapılabileceği hususunda konuşabilmeliyiz. Çünkü biliyoruz ki suçlamak karşı tarafı iter. İtilen bir ilişki de çatışmaya sebep verir, çocuklara dolaylı yönlerden yansır. Bunun için danışmanlık almaya ihtiyacımız var. Bu zaman zarfında çocuğunuz veya çocuklarınızla ortak aktiviteler düzenlemek onların dünyayı anlamasına ve kendilerini fark etmelerine yardımcı olur. Oyun Terapisi bunların hepsini hedef alır. Hedef; çocuğun bağımsız bir birey olarak hayatı anlamasına yardımcı olmaktır. Uyumsuz çocuklar sık sık oyunu bozma, oyunu karıştırma, kendini kapatma, agresif davranma gibi bir çok tutum sergileyecektir. Çocuğun eline oyuncak bebeği verip, evde neler oluyor diye sormak herhangi bir şeyi anlatmasını istemekten daha etkilidir. Bazı zamanlarda da ailenin hepsini oyuna katmak, diğer tüm katılımlardan daha kolay ve teröpatik olabilir. Ebeveynlerden oyun kurma konusunda çocuklarına yardımcı olmaları istendiğinde gelecekte aile içi etkileşimlerinde yardımcı olacak problem çözme metotlarını öğrenirler.

Aile oyun terapisi; terapiste aileleriyle etkileşiminde kolaylaştırıcı, model, katılımcı, öğretmen, eğitimci gibi farklı roller üstlenmesini sağlar. İşte bu nokta da bizim çocuk aile eksenli yapılandırmamız; onun kendini anlamlandırmasına, dürtülerini anlamasında, nasıl iletişim kuracağı konusunda yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eyüp TUNAHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eyüp TUNAHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kum Terapisi Süreci Nedir? Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
◊ Fizik Tedavi Mayıs 2021
◊ Down Sendromu Mayıs 2021
◊ Otizm Mayıs 2021
◊ Öğrenme Güçlüğü Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:22
Top