2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pedagog Mu, Psikolog Mu, Psikiyatrist mi?
MAKALE #18496 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Haziran 2017 | 8,560 Okuyucu
Pedagog mu, Psikolog mu, Psikiyatrist mi?

Psikolojik ve Pedagojik Danışmanlık almak isteyen danışanlarımız; acaba psikoloğa mı götürsem, veya bir pedagoga mı götürsem ya da en iyisi bir psikiyatriste mi gitmeliyim diye endişelerini dile getirmektedirler. Psikolog mu bize daha iyi yardımcı olur, veya bir psikiyatrist mi, yoksa bir pedagog mu? Şimdi kime başvurulmalı? Bu tezat ilişkiyi; danışanlarımıza, bizden hizmet almak isteyenlere açıklayalım istedim.

Pedagoji; "çocuk bilimi." Çocuklarda davranış bozuklukları ve kökenini araştıran bilim dalıdır. Pedagojinin ilgi sahası, yeni doğan ile yetişkin arasındaki çocuktur. Pedagoji bilimi Batı ülkelerinde uzun yıllar psikoloji bilimi altında devam etmiş ve 19. yüzyıl sonlarında ayrı bir alan haline gelmiştir. Ülkemizde Pedagoji bölümleri 1982 yılında kapatılmıştır. Bu demek oluyor ki o yıllardan itibaren ülkemizdeki üniversitelerde “pedagog” ünvanına sahip uzmanlar mezun olmamaktadır. Ülkemiz dışındaki yüksek öğretim kurulu tarafından uygunluğu kabul edilmiş bazı üniversitelerde "pedagoji veya psikoloji" eğitimi almış kişiler bu ünvanlarını yasal olarak kullanabilmektedirler. Bazı üniversitelerde “pedagojik formasyon” adı altında kurslar açılmaktadır. Bu pedagojik formasyon eğitimlerini tamamlamış olan kişiler; çocukların, ailelerin yaşadığı sorunları çözme konusunda eğitim almamaktadırlar. Bu nedenle televizyon ekranlarında gördüğümüz veya "pedagog, psikolog" gibi ünvanları kullanarak; yaşam koçu, manevi danışman veya mesleki ünvanının başına lisans eğitimi durumuna bakılmaksızın uzmanlık, doktorluk ekleyerek bu alanda kendini "psikolog" veya "pedagog" olarak tanıtanlara sıklıkla rastlanmaktadır. Örneğin: Mühendislik, Fizik, Kimya, Öğretmenlik gibi alanların mezunu olup; lisansüstü, doktora gibi çalışmalarını psikoloji'de yapan kişiler "uzman psikolog" gibi ünvanları kullanabilmektedirler. Oysa bu kişiler psikolog veya uzman psikolog değildirler.

Bir kişinin "psikolog" ünvanı alabilmesi için ilk şart, üniversitelerin 4 yıllık “Psikoloji” bölümünden mezun olması gerekir. Alınmış olan bu 4 yıllık eğitim daha çok kuramsal, teorik bir eğitimdir. Psikologlar gelişim psikolojisi, klinik psikoloji, endüstri psikolojisi, sosyal psikoloji, spor psikolojisi gibi farklı uzmanlık alanlarında kendilerini geliştirebilirler. Üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olan kişiler, bu eğitim süreci sonrasında belirli bir yetkinliğe ulaşmakta, ancak "psikoterapist" ünvanını alamamaktadırlar. Bunun için diploma kadar meslekteki liyakatte esastır. Çocuklar, ergenler, bireyler ve ailelerle yapılan terapi seansları özel uzmanlık gerektirmektedir. Liyakat için yeterlilik, uygunluk, ahlakilik, yetenek esastır ve uzmanlık bunları ihtiva etmelidir. Psikoloji, Pedagoji ve Psikiyatri ile ilgisi olmayanların; tabelasının/adının başına pedagoji ve psikoloji kelimelerini ekleyerek, bu hizmetleri sağlamaları ne kadar doğru ve inandırıcıdır? Diğer yandan dini ve medyayı kendi amaçları için kullanıp insanların inançlarını, problemlerini suistimal eden zihniyetlerin psikiyatrik problemleri tedavi ettiklerini söylemeleri ne kadar ahlaki, kullandıkları yöntem ne kadar bilimsel ve doktor olmadıkları halde tedavi ettiklerini söylemesi ne kadar etiktir? Psikiyatri ve psikolojik problemleri esas alarak histerik kişileri veya toplumumuzu hedef alan bu yapılar/kişiler; kendi emelleri için insanlarla, mesleğini hakkı ile yerine getirenlerle bir nevi alay etmektedirler. Bunu da en kolay dini ve medyayı suistimal ederek gerçekleştirmektedirler.

Yetişkinlerin ve ailelerin zihnini sorgulayan bir diğer soru da psikiyatriste ya da bir psikologa mı, hangisine başvurulmalı sorusudur. Psikolog ve psikiyatrist arasındaki en temel fark, psikiyatristlerin, üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olmuş ve uzmanlıklarını "psikiyatri" alanında yapmış olmalarıdır. Dolayısıyla psikiyatristler uygun gördüklerinde reçete yazabilir, ilaç kullanımı isteyebilirler. Psikologlar ise üniversitelerin ülkemizde fen-edebiyat veya yurtdışındaki üniversitelerin sosyal bilimler ve psikoloji fakültelerinden mezun olmakta; akademik olarak uzmanlaşmak için yüksek lisans ve/veya doktora yapmaktadırlar. Psikolog ve psikiyatristlerin birlikte çalıştığı birçok örnek mevcuttur. Bazı durumlarda psikiyatristler; çocukların ve yetişkinlerin ilaç düzenlemeleri konusunda yardımcı olarak, terapi sürecini psikologlara bırakmaktadır. Psikologlar ise psikiyatrik değerlendirme ihtiyacı olan danışanlarını; psikiyatristlere yönlendirmekte ve terapi sürecini birlikte takip edebilmektedirler.

"Psikolog" Ne Yapmaz?

Psikolog, ilaç yazmaz ve herhangi bir ilaç önermez.
Psikolog, seanslarda konuşulan konuları başkaları ile paylaşmaz, kişiler arasında laf taşımaz.
Psikolog, insanları yargılamaz ve eleştirmez.
Psikolog, insanların düşüncelerini okumaz ve nasıl bir insan olduklarına dair yargılara varmaz.
Psikolog, kişiyi asla kendi istekleri ve düşünceleri doğrultusunda yönlendirmez ve herhangi bir şey yapmaya zorlamaz.
Psikolog, danışanları adına kararlar vermez ya da danışanlarının kararlarını değiştirmeye zorlamaz.
Psikolog, sihirli değnek değmiş gibi sizi iyileştirmeyi garantilemez.
Psikolog, kesinlikle sizi bir araştırmaya girmeye, bir anketi doldurmaya ya da bir uygulamaya zorlamaz.
Psikolog, sizinle terapi seansları dışında görüşmez, arkadaşlık ya da başka bir sosyal ilişki içerisine girmez.
Görüldüğü gibi psikologların ne yaptığı, neler yapmadığı, meslekte yetkin olmak için hangi eğitimlerden geçmeleri gerektiği kesin sınırlarla belirlidir. Elbette her meslekte olduğu gibi, yetkinliği olmayan alanlarda çalışan, ahlaki ilkeleri ihlal eden kişiler vardır. Bu nedenle, psikolog desteği arayan kişilerin, hangi psikoloğu seçeceklerine karar vermeleri için bu makaleyi okumalarında faydalar görmekteyim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pedagog Mu, Psikolog Mu, Psikiyatrist mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eyüp TUNAHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eyüp TUNAHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Yazıları
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Doğru Adres Neresi? Dr.Psk.Dnş.H.Hüseyin DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Pedagog Mu, Psikolog Mu, Psikiyatrist mi?' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kum Terapisi Süreci Nedir? Haziran 2017
► Aile Oyun Terapisi Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
◊ Fizik Tedavi Mayıs 2021
◊ Down Sendromu Mayıs 2021
◊ Otizm Mayıs 2021
◊ Öğrenme Güçlüğü Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:41
Top