2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Down Sendromu
YAZI #6987 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Mayıs 2021
Down Sendromu hastalık değil genetik bir farklılıktır. Bolluca Özel Eğitim ve Rehabilitasyon ailesi olarak; uzmanlarımız, öğretmenlerimiz, psikologlarımız ile birlikte sizler için Down Sendromunda en sık karşılacağınız soruları derledik ve ailelerimize rehber olması için paylaşıyoruz.

Down Sendromu Nedir?
Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Dolayısıyla Down Sendromu yaşam boyu gelişimi etkileyen genetik bir farklılıktır.

Down Sendromu Tipleri Nelerdir?
3 tipte görülebilmektedir; mozaik tip, translokasyon ve trizomi 21

Down Sendromu Özel Eğitim Yöntemleri Nelerdir?
Ülkemizde tüm bireylerin ve Down sendromlu bireylerin de ayrım gözetmeksizin eğitim hakkı bulunmaktadır. Bu eğitim hakkı kaynağını uluslararası sözleşme ilke ve standartlar yanında iç hukukta Anayasa ve diğer mevzuat hükümlerinden alır. En önemli düzenleme MEB Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’dir.

Özel Eğitim Yöntemleri ise alanında uzman eğitimcilerimiz, psikologlarımız ve özel eğitim öğretmenlerimiz tarafından sağlanmaktadır. Özel gereksinimli bir çocuğun en güzel talihi ise daha küçükken iyi bir öğretmene ve ortama rastlamasıdır.

Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?
-Küçük eller ve ayaklar

-Yaşıtlara oranla daha kısa boy

-Zayıf kas tonu

-Avuç içlerinde tek bir enine çizgi

-Ayakta 1’inci ve 2’nci parmaklar arasındaki mesafe ise normalden fazla olması

-Yüz yapısında farklılık

Down Sendromu Neden Olur?
Ortalama her 800 doğumda bir görülmektedir en büyük risk faktörü ileri anne yaşıdır. Yani 35 yaş üstü gebelik, down sendromu riskini 50’de bir oranda arttırmaktadır. Ancak son yapılan çalışmalarda genç annelerin de down sendromlu bebek doğurma riski artmıştır ve bu oran %75-80 civarında bulunmuştur.

Down sendromunun %95’i Trizomi 21‘dir. Trizomi 21’in % 88’i de yumurta hücresindeki bölünme bozukluğundan kaynaklanır

Türkiye Down Sendromu Farkındalık Günü
21.kromoza dikkat çekmek için 21 Mart’ta toplumumuzda down sendromu konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü
Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler farkındalık günü olarak ilan edilmiştir.

Down Sendromlu Bir Bebeğe/Çocuğa Sahip Olmak
Down Sendromlu bir bebeğe veya çocuğa sahip olmak belirli tedavi protokollerini ve yaşam boyu gelişimi desteklemek için özel eğitim desteğini gerektirir. Tatlı ve masum bakışları düşünüldüğünde ise biz eğitimciler ve aileler olarak ömrümüzde böyle down sendromlu çocukların çehrelerine yayılan tebessüm kadar bir sıcaklık ve samimiyet tatmadık.

Down Sendromunda Sık Gözlenen Hastalıklar
-İşitme problemleri

-Göz bozuklukları

-Kalp sorunları

-Uyku Apnesi

-Bağırsak ve Mide Sorunları (Kabızlık, reflü ve çölyak hastalığı gibi)

-Enfeksiyonlara daha yatkın olma

-Tiroid sorunları

-Bilişsel güçlükler

-İleriki yaşlarda alzheimer riski

Down Sendromlu Gençlerin İstihdamı
Down sendromlu çocuklarımız büyüyüp birer yetişkin olduklarında bir işte çalışıp kendi paralarını kazansınlar ve minimum destekle olabildiğince bağımsız yaşayabilsinler diye sivil toplum kuruluşlarımız, kamusal kuruluşlarımız ve özel teşebbüsler girişimlerde bulunmaktadır.

Down Sendromu Bilgi Rehberi
Down Sendromlu çocukların erken yaşta evin dışında fiziksel aktivitelere katılmalarının teşvik edilmesi, özellikle ergenlik ve sonrası artan obezite açısından da koruyucu rol oynar.

Down Sendromlu çocuklarda duygusal problemler görülebilir. Onun duygusal sağlığını desteklemenin en iyi yolu; onu evdeki, okuldaki ve toplum içindeki aktivitelerin mümkün olduğunca içinde tutmaktan geçer.

Bolluca ailesi olarak çocuklarımızın bu durumlarını biliyor ve ailelerimize, çocuklarımıza rehberlik sağlıyoruz.

Down Sendromu ve Fizyoterapi
Down sendromlu çocuklarda merkezi sinir sistemindeki sorunlar dışında motor gelişimi etkileyen iki önemli belirti vardır. Biz de bir grup eğitim gönüllüsü olarak fizyoterapi hizmetlerimiz ile bu iki önemli faktörü destekliyoruz.

-Düşük kas tonusu (kasların istirahat gerilimleri düşüktür, yumuşak hissedilir.)
-Eklem bağlarındaki gevşeklik (hipermobilite, eklem hareketi normal sınırının ötesine geçer.)

Down Sendromu Özel Eğitim Programımız
-Konuşma ve Dil Terapisi

-Fizyoterapi Desteği

-Özel Eğitim Desteği olmak üzere üç alanda çocuklarımızı değerlendiriyor ve eğitim programlarımızı ailelerimiz ile paylaşıyoruz.

Down Sendromu Sıkça Sorulan Sorular
Dünyada ve Türkiye’deki down sendromu ile ilgili güncel gelişmeleri çok yakından takip eden, down sendromunu duyurmak, toplumsal farkındalığı yükseltmek için sürekli çalışan, ülke genelinde aile ve uzmanlara destek verebilen kuruluş olma yolunda ilerliyoruz.

Down Sendromunda Bolluca Rehabilitasyon Seninle… Down Sendromu fark edersen bir fazlayız, birlikte güçlüyüz..
Tüm sorularınıza cevap vermeye hazırız. Sen varsan, biz varız…

“İyi Eğitim Almak Her Çocuğun Hakkı”

www.bollucaozelegitim.com.tr
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Makaleleri
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
► 2 Yaş Sendromu Var Mı, Yok mu? Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Down Sendromu Psk.Esra AYVALI ÇETİN
► 2 Yaş Sendromu Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► 2 Yaş Sendromu Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Down Sendromu Hanife TETİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Down Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kum Terapisi Süreci Nedir? Haziran 2017
► Aile Oyun Terapisi Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:17
Top