2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapist Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
MAKALE #18490 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Haziran 2017 | 3,548 Okuyucu
Pedagojik ve Psikolojik sorunlarınız ile ilgili bir psikolog yardımı almaya karar verdiyseniz göz önünde bulundurmanız gereken hususlar nelerdir sorusundan yola çıkarak bu yazıyı hazırladık. Sorunlarınız için bir psikolog yardımı almaktan çekinmeyiniz. Yardım almadan önce bu hususlara dikkat ediniz.

Gideceğiniz psikoloğun terapi yaptığından emin olmanız gerekir. Psikologların pek azı terapi yapabilir. Psikiyatristlerin ise tamamı terapist değildir.

Gideceğiniz psikoloğun hangi ünvan ile terapi yaptığını sorunuz veya araştırınız.
Ülkemizde terapistleri denetleyecek bir kurum ve bu etik sorumluluğu üstlenecek bir mesleki örgüt bulunmamaktadır.

Klinik Psikolojide değerlendirme; hem kişisel sıkıntının hem de iş ve sosyal hayat işlevsizliğinin yapısını, sebeplerini ve potansiyel sonuçlarını belirlemeyi içerir. Bilinenin aksine Klinik Psikologlar her vakada yeterli değildir. Psikoloji, birçok alt dalı olan bilim dalıdır. Her uzmanın her konuda yeterli olmasını beklemek doğru olmaz.
Her uzman alanında lisansını tamamlamayıp klinik psikoloji veyahut psikoloji biliminin başka bir alanında yüksek lisansını yapmış olabilir. Karşınızdaki uzman bir mühendis veyahut işletme mezunu olabilir. Bu durum bazı özel üniversite ve vakıf üniversitelerin ticari ve ahlaki kaidelerden yoksun olarak yüksek lisans öğrencilerinin branşlarına bakmaksızın öğrenci kabul etmesinden kaynaklanmaktadır.

Psikoloji mezunu olup yüksek lisans yapmayan alanında çok deneyimli ve ne yaptığını bilen uzmanlarda vardır. Size tavsiye edilen böyle bir uzman veya terapist ise çekinmeyiniz. Fakat terapistliğini üç-beş günlük sertifika programlarından kazanmış bir uzmandan uzak durunuz.

Günümüzde uzmanlığı yeterli olmayan birinin "terapötik becerileri geliştirme" adı altında üç-beş günlük bir eğitim düzenleyip ve katılımcıların duvarlarına asılabilecek sertifikalar dağıtmasının önünde hiçbir yasal engel bulunmamaktadır. Alanında nitelikli uzmanlar tarafından verilen ulusal ve uluslar arası geçerliliği olan sertifikasyonlar da mevcuttur. Fakat alana uzak biriyseniz bu eğitimleri ayırt etmeniz imkânsızdır. Eğitimi düzenleyen bazı kurumların isminde "enstitü" ibaresi olması da sizi yanıltmasın.

Sorununuz "sınav kaygısı" ya da "cinsel işlev bozukluğu" gibi tanımlanabilir bir sorunsa o konuda çalışan bir uzman aramanız daha yerinde bir yöntem olacaktır. Tavsiye üzerine birine giderken de dikkat etmeniz gerekir.

Haftalardır terapiye gidiyorsanız ve durumunuzda bir değişiklik veya değişiklik hissetmiyorsanız, size aylar önce ilaçlar yazıldı ama hiçbiri sizde en ufak bir olumlu değişiklik yapmadıysa, psikiyatrik ilaçların etkisini göstermesi uzun zaman alabilir, size bu ilacı yazan kişi bu konuda bir bilgilendirme yapmadıysa psikiyatristinize bunun nedenlerini sorunuz.

Terapistiniz sizi sizden daha iyi tanıyormuş gibi davranıyorsa ve nedenini anlamadığınız ödevler veriyor, sizin katılmadığınız yorumlar yapıyorsa ve bu tavırları sizi rahatsız ediyorsa bunları tartışmaktan ve ifade etmekten çekinmeyiniz.

Mesleki bir deformasyon olarak terapistler danışanlarını ve kişileri psikiyatrik kategoriler üzerinden değerlendirmeye eğilimli olabilirler ve somut bir teşhise sahip olmasanız bile sizin davranışınız ve düşüncenizi sizden daha iyi anlayıp bildiklerini sanabilirler. Bu tür durumlara dikkat etmenizde fayda vardır.

Psikoterapötik bazı uygulamalar dışardan bakılınca anlaşılmaz görülebilir. Örneğin: fobilerinizi, kulağınıza kulaklıktan ses vererek rehabilite eden bir teknik size şüpheli görünebilir. Bunlardan bazıları şüpheli görülse bile etkililiği ve emniyeti kanıtlanmış uygulamalardır. Size yeni bir teknik uygulanmadan önce terapi sürecinin ismini sormanız ve terapi hakkında bilgi edinmeniz sizin yararınızadır.

Bilinenin aksine psikolog ise size ilaç yazamaz ve ilaç tavsiye edemez. Psikolog kullandığınız ilacın dozunu azaltamaz ve arttıramaz. Uzman psikolog ya da psikolog doktorda bunları yapamaz. Farmakoloji konusunda çalışan bir profesörde bunları yapamaz. Tıp fakültesinden mezun olmayan biri asla ilaç yazamaz ve böyle bir yetkisi de yoktur.

Bütün psikologlar ahlakilik konusunda çok duyarlı tablolar çizseler de terapinin kapalı kapılar arkasında iki kişinin arasında geçmesinden faydalanarak ilaç yazanlar ve ilaç önerenler vardır ve bu psikologlardan kaçınınız.

“Sizi anlıyorum ve Çok zor olmalı” gibi cümlelere dikkat etmenizde fayda vardır. Çoğu terapist bu cümleyi empati göstermenin zorunlu bir gereği olarak seansta duydukları her cümleden sonra söylemeyi kendine görev olarak bilirler. Bu durum terapistlerin kategorilendirmeye alışmış çizgisel bir kavrayışa sahip hocaları tarafından alışılagelmiştir. Terapistinizin bunu söylerken sizi gerçekten de anladığını hissediyorsanız sorun yoktur. Terapistinizin anladığını hissedemiyorsanız sizin yıllardır içinde yaşadığınız durumu nasıl olup da 40 dakika içinde anladığını terapistinize sormanızda fayda vardır.

Terapiste kendisi hakkında sorular sorabilirsiniz lakin bunu terapiste gitmeden önce araştırabilirsiniz. Gestalt terapistleri dışında çoğu ekol terapistin kendi hayatı hakkında bilgi vermesine izin vermediği alan taramasında gözlemlenmiştir. Psikanaliz kökenli ekoller, aktarım ve karşıt aktarımı ilişkinin merkezine yerleştirmelerinden dolayı bu konuda çok katıdır. Terapist hakkında bilgi veren ekoller ile çalışan uzmanların kendisiyle ilgili verdiği bilgiler eşi, çocuğu hakkındaki bilgiyi veya dertleşmeyi içermez. Terapistin kendisi ile ilgili verdiği bilgiler hayata ilişkin genel bir bilgelik ve deneyim aktarımı gibi şeylerdir.

Terapiste sorabileceğiniz sorular sizi ve terapi sürecinizi ilgilendiren konuların dışına çıkarsa cevap almayı beklemeyiniz. Terapistinize eğitimini ve deneyimini sorabilirsiniz. Daha önce sizin gibi danışanları olup olmadığını sorabilirsiniz.

Göz önünde bulundurmanız gereken diğer bir husus ise terapinin başarısı sizin istikrarınıza bağlıdır.

Eğer terapi desteği almaya karar verdiyseniz terapi prosedürlerini bilmenizde fayda vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terapist Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eyüp TUNAHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eyüp TUNAHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Terapist Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kum Terapisi Süreci Nedir? Haziran 2017
► Aile Oyun Terapisi Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
◊ Fizik Tedavi Mayıs 2021
◊ Down Sendromu Mayıs 2021
◊ Otizm Mayıs 2021
◊ Öğrenme Güçlüğü Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:13
Top