2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



“bir Şeyin Yok” Denilen Hastalık: Fibromiyalji
MAKALE #20447 © Yazan Dr.Mehmet PORTAKAL | Yayın Mart 2019 | 3,262 Okuyucu
Yeterince uyumanıza rağmen sabah yorgun uyanıyor ve sürekli yorgunluk hissinden dolayı çalışma isteği duymuyorsanız, sebebi kas romatizması/fibromiyalji olabilir. Kas Romatizması mevsim değişiklikleri, kaynağı tespit edilemeyen ağrılar ve yorgunlukla kendini gösteren, daha çok kadınlarda rastlanan, hayat kalitesinde belirgin bir düşüşe neden olan ve hekimler tarafında da kolayca teşhisi koyulamayan bir rahatsızlıktır.

Sabahları Yorgun Uyanmanız Romatizmaya Bağlı Olabilir
Geceleri yeterince uyunmasına karşın sabah yorgun uyanma ve sürekli yorgunluk hissinden dolayı çalışma isteği duymama gibi yakınmaların görüldüğü yumuşak doku romatizması/fibromiyalji, kişiye günlük yaşantısında büyük sıkıntılar yaşatıyor. Bu romatizma çeşidi, hem kendisinden çok şey beklenen, hem de çevresinden fazlaca beklentileri olan insanların hastalığıdır. Bu kişiler genelde mükemmeliyetçi ve hassas yapıdaki insanlardır. Modern yaşam koşullarının bu yüzden kas romatizması olarak da bilinen bu rahatsızlığın sayısını artırdığını görmekteyiz.

Belirtileri Nelerdir?
Günlük yaşamda büyük sıkıntılara neden olan yumuşak doku romatizmasına, pek çok faktör etkili olabiliyor. İnsanların dış görünüşünü hiçbir zaman değiştirmez, sakat bırakmaz ancak tedavisi uzun sürebilir ve yaşam kalitesini bozabilir. Özellikle soğuk, rutubetli, kasvetli havalarda, stres ve aşırı aktivite durumlarında artış gösteren fibromiyalji, işyerindeki gergin ortamdan tutun, telefonla konuşmaya ve araba kullanmaya dek pek çok nedenden etkileniyor. Sıcak uygulamalarda, kendisini mutlu eden şeylerle uğraştığında ve tatilde bu ağrılar azalır.
En sık 20-50 yaş grubu arasındaki kadınlarda görülmesine rağmen her yaş ve cinste ortaya çıkabilir. Aile öyküsü olanlarda, yumuşak doku romatizması görülme sıklığı daha fazladır. Bu hastalığın belirtilerinin başında "yorgunluk" gelir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde özellikle sabahları daha belirgin olan yorgunluk akşama doğru normale döner. Bu kişilerde sabah tutukluğu sık görülür. Kas kaynaklı olan bu tutukluk, yorgunluk gibi gün içinde uzun süre devam eder. Bu tutukluğu iltihaplı eklem hastalarındaki eklem tutukluklarıyla karıştırmamak gerekir.


Yatağından hiç dinlenmemiş gibi zor kalkan bu kişiler, sabahları gece yattıkları zamana göre daha yorgun gibidirler. Uyku laboratuarlarında derin uykuya geçememeleri, uykuda diş gıcırdatmaları ve istemsiz bazı hareketler yapmaları çok tipiktir. Bu hastalarda baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir. Ayrıca uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi ve işitme kayıpları, iştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilir.

Tedavide Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?



Kas Romatizması’nın tek bir standart tedavisi yoktur. Bu sendromun tedavisi için multidisipliner bir program düzenlenmelidir. Bu program içinde ilaç tedavisinin yanı sıra egzersiz, masaj, fizik tedavi, ozon-oksijen tedavisi, hacamat-kupa tedavisi, kuru iğneleme, akupunktur, lokal enjeksiyonlar, lazer, gtos gibi tedaviler ile diyetin düzenlenmesi yer alır. Düzenli su içilmesi, egzersiz ve fitness çalışmaları, özellikle yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Hastaya, gerektiğinde, psikiyatrik destek verilmelidir. Tedavide; ağrıyı ve yorgunluğu azaltmak, depresif semptomları gidermek ve diğer semptomları en aza indirmek amacı ile "azalmış fiziksel aktivite ve artmış ağrı" kısır döngüsünü kırmak amaçlanır. Kişi, hastalık hakkında bilgilendirilmeli, tedavi sürecine aile fertleri de dahil edilmelidir.


Kendinize ve sağlığınıza daha fazla zaman ayırmanın yanı sıra yoğun çalışma sırasında verilen molalar da bu hastalığın tedavisinde etkili bir yöntemdir. Hastalığın zamanında tespit edilip tedavisinin doğru şekilde düzenlenmesi yaşam kalitenizi yükseltecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"“bir Şeyin Yok” Denilen Hastalık: Fibromiyalji" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet PORTAKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet PORTAKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet PORTAKAL Fotoğraf
Dr.Mehmet PORTAKAL
Konya
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet PORTAKAL'ın Makaleleri
► Fibromiyalji Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Fibromiyalji ve Fizyoterapi Fzt.Ahmet DOĞAN
► Romatizma ve Fibromiyalji Dr.Mehmet PORTAKAL
► Fibromiyalji Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür? Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '“bir Şeyin Yok” Denilen Hastalık: Fibromiyalji' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ozon Tedavisi Şubat 2016
► Obezite Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:22
Top