2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gençleri Bekleyen Sanal Tehlikeler ve Korunma Yolları
MAKALE #20600 © Yazan Uzm.Psk.E.Cem ENGİN | Yayın Haziran 2019 | 1,859 Okuyucu
Merhaba sevgili okurlar,

Bu yazımda sizlere gündemdeki bir konu olan,çocuk ve ergenlerin ruhsal sağlığını tehdit eden ‘Momo’ ve ‘Mavi Balina’ tarzı oyunlardan bahsetmek istiyorum.


Günümüz dünyasında teknoloji ile bir önceki nesilden fazlasıyla iç içeyiz.Bu yadsınamaz bir gerçek.Birçok ebeveyn kolay yoldan çocukları oyalamak veya dış dünyanın olası tehditlerine karşı daha güvenli olduğunu düşündükleri için çocuklarının telefon veya tablet oyunları ile ilgilenmesini tercih ediyorlar fakat unutulmaması gerken bir konu var ki sanal dünya da gerçek yaşam kadar denetim gerektiren bir mecra.Son zamanlarda ise 'Momo' veya 'Mavi Balina' tarzı meydan okuma oyunları çocuklarda ve ergenlerde şiddet hatta sonu intihara varan talimatlarla zarar verdiği haberleri yansıdı.Peki bu konuda ebeveynler ne yapabilir? Bu yazımızda biraz bu konuya değinelim..

Bilinmezlik her zaman insanda kaygı yaratmıştır,öncelikle nedir bu tarz oyunlar? bilmekte fayda var diye düşünüyorum.'Mavi Balina' oyunu Whatsapp’tan yayılan
ve kurbanlarına 'Bir gün boyunca kimseyle konuşma,bıçakla koluna mavi balina çiz,anne-babanla kavga et,korku filmleri izle...' gibi antisosyal ve şiddet içerikli talimatlar veren bir meydan okuma oyunu,kurbanlarına bu tarz çeşitli tehlikeli görevler veren en son görev olarak kurbanına intihar etmesi telkininde bulunuyor.’Momo’ adlı içerikte ise çizgi filmde birden ekranda beliren ‘Momo’ adlı ürkünç bir karakter karşısındakine kesici aletle kendisine ve başkasına nasıl zarar verebileceğini tarif ediyor.

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda da medya da çocuklar ve ergenlerin sık oynadığı bir sanal karakter yaratma oyununda uygunsuz diyalogların gerçekleştiği gündeme gelmişti.

İnternet ortamında çocuk dizileri izleme niyetiyle çocuk ve ergenlerin girdiği sitelerde cinsellik,kumar vs gibi uygunsuz reklamların gösterildiğini görmekteyiz.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ‘Momo’ içeriklerine erişimin engellenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) resmi başvuruda bulundu.*Fakat 'Mavi Balina' oyunu Whatsapp'tan yayılan bir oyun olduğu için direk engelleme imkanı maalesef bulunmamaktadır.

Fakat ebeveynlerin kendi alabileceği tedbirler mevcut değil mi? tabi ki mevcut:

-Ebeveynler çocuklarının internet üzerinde hangi sitelerde gezdiğini,kimlerle iletişime geçtiğini denetlemeli.Mümkünse çocuğun kullandığı bilgisayar oturma odasında olmalı.

-Çocuğa doğru ve yanlış diyaloğun neler olduğunu,davranışlarında kendi kararlarını kendisinin vermesi gerektiğini,özel ve kişisel bilgilerini herkesle paylaşmaması gerektiği (kredi kartı,ev adresi vs) uygun bir dille anlatmalı.

-Sanal dünyada veya gerçek yaşamda herhangi bir sorun yaşadığında kendileriyle açık bir şekilde konuşabilecekleri ifade edilmeli.Çocuk ailesine güvenir ise bir sorunla veya istenmeyen bir durumla karşılaştığında rahatça ifade edebilir.

-Sanal dünyadaki bazı karakterlerin korkunç gözükse de (tercih edilmemesine karşın maruz kalınmışsa) bunların hayal ürünü oldukları,gerçeği yansıtmadığı yaşına uygun olarak ifade edilmeli.

-Güvenli internet erişimi sağlayan filtre programları ve site engelleme araçları kullanılabilir.

https://www.turktelekomguvenlik.com/urunler/bireysel/guvenli-internet-hizmeti/kisaca

http://guvenlinet.org/

-Youtube ve Netflix gibi uygulamalarda 'Çocuk' profili kullanılarak daha güvenli bir platform yaratılabilir.

Herkese mutlu günler diliyorum

Kaynak:
*https://www.cnnturk.com/turkiye/momo-nedir-bakanlik-momo-tehlikesine-karsi-harekete-gecti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gençleri Bekleyen Sanal Tehlikeler ve Korunma Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
E.Cem ENGİN Fotoğraf
Uzm.Psk.E.Cem ENGİN
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gençleri Bekleyen Sanal Tehlikeler ve Korunma Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sürantrenman - Sporda Tükenmişlik ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
► Sporda Zihinsel Sağlamlık Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:05
Top