2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Egzersiz ve Spor Psikolojisi
MAKALE #20386 © Yazan Uzm.Psk.E.Cem ENGİN | Yayın Şubat 2019 | 7,362 Okuyucu


Spor ve egzersiz bağlamlarında, insanların ve insan davranışlarının bilimsel anlamda çalışılmasına ve edinilen bilginin uygulama alanına geçirilmesine konu eden disipline spor ve egzersiz psikolojisi adı verilir.(Weinberg ve Gould,2015)*
Spor psikolojisinin tarihçesine baktığımızda;1897’de Norman Triplett bisikletçilerin performansının izleyicilerinin varlığından nasıl etkilendiğini araştıran ilk sosyal psikoloji ve spor psikolojisi deneyini yaptı ve spor psikolojisinin temelleri atılmaya başlandı.



1980’de ABD Olimpiyat Komitesi,Spor Psikolojisi Danışman Kurulu’nu kurdu.
1987’de APA 47.Kısım (Spor Psikolojisi) kuruldu.*

Ülkemizde ise spor psikolojisi alanında çalışmalar;
2016 yılında Marmara Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Egzersiz ve Spor Psikolojisi Yüksek Lisans programları açıldı.
2015 ve 2019 yıllarında ise Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Uzmanı adı altında Spor Psikoloğu alımı yaptı.Birçok spor psikoloğu Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi bünyesinde milli sporcularla çalışmaktadır.

Türkiye Futbol Federasyonu Psikolojik Performans Danışmanlığı Kursu açtı

2018 yılında Egzersiz ve Spor Psikolojisi ve Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ortaklığında 4.Uluslararası Egzersiz ve Spor Psikolojisi Kongresi düzenlendi.

egzersizvesporpsikolojisi.org
Son yıllarda pek çok branştan(futbol,basketbol,voleybol..) birçok büyük kulüp bünyesinde spor psikoloğu çalıştırmaya başladı.


Altınordu Spor Kulübü,Spor Psikoloğu Prof.Dr.Birol Doğan ile birlikte,2017****

Spor psikolojisinin amacına bakacak olursak;sporcuların antremanlarda ve müsabakalarda yaşadığı psikolojik etkenlerin fiziksel performansını ne şekilde etkilediğini yordamak ve sporcuyu zihinsel,ruhsal,duygusal ve sosyal yönden geliştirmek ve zihinsel sağlamlığını arttırmaya yönelik çalışmalar yapan bir psikoloji alt dalı olarak tanımlayabiliriz.

runnersworldtr.com
Sporcuların,özellikle olimpiyatlara ve büyük müsabakalara hazırlanan elit sporcuların fiziksel antremanları, fiziki güç ve kondisyonları göz ardı edilemez.Fakat konuya bütüncül baktığımızda herhangi bir sporda performans üç ana unsurun birleşmesiyle belirlenir bunlar;müsabaka için fiziksel kondüsyon,beceri düzeyi ve müsabakaya psikolojik hazırlıktır.**

Nihayetinde ağır ve stresli antreman süreçleri,deplasman baskısı,takım içindeki iletişimsizlik,antrenör ve sporcu arasında yaşanan uyumsuzluk gibi sorunlar sporcuların şampiyonluk yolunda yavaşlamalarına hatta tıkanmalara neden olabilmektedir.Bu gibi durumlarda spor psikologları tarafından belli başlı çalışmalarla bu durumun önüne geçilebilmektedir.


boxingnewsonline.net

Spor Psikologlarının danışmanlık verdiği alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Ø İdeal performans durumu(Gününde Olma)
Ø Zihinsel antreman teknikleri
Ø Hedef belirleme,odaklanma,dikkati sürdürebilme
Ø Günlük yaşam olaylarına karşı sorun çözme becerisi geliştirme
Ø Sporda zihinsel sağlamlığı arttırma
Ø Takım ruhu oluşturma,takım içi doğru iletişim becerileri kazandırma
Ø Sakatlık ve sürantreman gibi durumlarda sporcunun hızlı rehabilite olmasını ve psikolojik sağlamlığına kavuşmasını sağlama
Ø Yetenek belirleme,psikolojik performans ölçümü
Ø Psikolojik performans danışmanlığı***

Egzersiz ve Spor Psikolojisinin ülkemizde ve dünyada gelişmesi ve değer görmesi heyecan vericidir bu durumun katkısıyla olimpiyatlarda daha büyük başarılar elde etmemiz dileğiyle…
“Sporcular antremana yüzde 90 oranında fiziksel,yüzde 10 oranında da zihinsel olarak odaklanmaktadır fakat yarışmaların yüzde 90’ı zihinseldir çünkü elit düzeyde sporcuları fiziksel olarak ayıran çok az bir durum söz konusudur.”

Elka Graham, Avusturyalı efsane yüzücü.*****

KAYNAKÇA:
*Weinberg,S,R ve Gould,D.Spor ve Egzersiz Psikolojisinin Temelleri,Nobel Yayıncılık:Ankara,2015
**Karageorghis,C.I. ve Terry,P.C.,Spor Psikolojisi,Nobel Yayınları:2015
***Prof.Dr.Turgay Biçer,Uygulamalı Egzersiz ve Spor Psikolojisi Eğitimi 2018,Slayt Notları
****https://www.sabah.com.tr/egeli/2017/09/04/altinorduya-spor-psikologu
***** https://tr.pinterest.com/pin/138556126007603752/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Egzersiz ve Spor Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
E.Cem ENGİN Fotoğraf
Uzm.Psk.E.Cem ENGİN
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in Yazıları
► Spor Psikolojisi Psk.Barış Kemal KİRİK
► Spor Psikolojisi Nedir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Spor Psikolojisi ve Kariyer Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Spor ve Fanatizm Psk.Sabahat ERLER
► Sigara Bağımlılığı ve Spor Psk.Sabahat ERLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Egzersiz ve Spor Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sürantrenman - Sporda Tükenmişlik ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
► Sporda Zihinsel Sağlamlık Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:38
Top