2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sporda Zihinsel Sağlamlık
MAKALE #20599 © Yazan Uzm.Psk.E.Cem ENGİN | Yayın Haziran 2019 | 2,866 Okuyucu
Günlük hayatımızda olağan seyrimizde yaşarken önümüze çıkan problemlerle baş etmek için çeşitli yöntemler kullanırız. Bazen savunma mekanizmalarıyla, bazen stres azaltıcı faaliyetlerde bulunarak veya farklı yöntemlerle kaygı yaratan durumun üstesinden gelmek isteriz. Sporcular da aynı şekilde antrenmanları sırasında veya öncesinde/sonrasında yaşadıkları sporcular arasındaki yaşanan olumsuz diyaloglar,aşırı antrenmanın yarattığı yorgunluk,yarışma stresi ve heyacanı,hava durumunun çok sıcak/soğuk olması gibi dış etkenler gibi olumsuz durumlardan etkilenebilmekte ve bu durum performanslarına olumsuz olarak etki etmektedir.

Bu gibi olumsuz durumların sporcunun performansını etkilememesi için fiziksel güçten sonraki en önemli olan konulardan biri;sporcunun zihinsel sağlamlılığının güçlü olmasıdır.

Zihinsel sağlamlılık kavramı,genellikle; esneklik, güven, bağlılık, inanç, konsantrasyon ve baskıyla başa çıkma yeteneği gibi özellikleri yansıtmaktadır. (Dewhurst ve ark., 2012)(akt:Seydaoğulları,2018)

Jones ve arkadaşları (2002) ise zihinsel dayanıklılığı genel olarak sporun sporcuya yüklediği yarışma, antrenman ve hayat tarzından kaynaklanan birçok beklentiye karşılık vermede rakiplerden daha iyi başa çıkma; özel olarak ise kararlı, odaklanmış, kendine güvenen ve baskı altında kontrollü kalmada rakiplere göre daha devamlı ve iyi olmayı sağlayan, doğuştan ya da geliştirilmiş psikolojik üstünlük olarak tanımlamıştır. (akt:Seydaoğulları,2018)

Psikolojik sağlamlığı etkileyen 4 temel bileşen bulunmaktadır.Bu bileşenler İngilizce baş harflerinden oluşan 4C olarak da bilinir:

Kontrol (Control) : Aynı anda birçok çalışmayı kontrol altında tutabilmektir.Duygusal ve yaşam kontrolü olarak iki alt boyuta ayrılır.
Mücadele(Challenge):Yaşanılan zorlukları,sorunları tehdit olarak değil,kendini güçlendirmek için bir fırsat olarak görmektir.
Bağlılık (Commitment): Yaşanan engeller ve güçlükler ne olursa olsun hedefe ulaşmak,görevi başarılı şekilde yürütebilimektir.
Güven (Confidence): İşler ters gitse bile kendine olan inancını sürdürebilmektir.Yeteneklerine güven ve kişiler arası güven olmak üzere iki alt boyuta ayrılır.

Sporda zihinsel sağlamlılığın önemli olduğu durumlara örnek verelim;


Yüzme şampiyonasında yarışan bir yüzücüsünüz,son finale girmek üzeresiniz son hazırlıklar yapılıyor yanınızdaki rakip sporcu size karşı sözel sataşmada bulunup geçen seneki performansınızın çok kötü olduğunu ve bu senede şansınızın olmadığını dile getiriyor. Acaba içselleştirip psikolojik hazırlığımızı bozmamız mı yoksa ilgilenmeyip hatta gülüp geçip,yarışmaya mı odaklanmak yararımıza?


Futbol maçına sahaya çıktınız,deplasmandasınız, şutlar-çalımlar gayet iyi bir şekilde oyunu sürdürmektesiniz.Fakat seyircilere yaklaştığınızda hakkınızda kötü lakap takılarak tezahürat yapıldığını duydunuz? Duymazdan gelip maça devam mı edeceksiniz,yoksa modunuzun düşmesine izin mi vereceksiniz?


Kano yarışçısısınız,yarışmadan önce hava durumunun güzel olacağını varsaydınız fakat yağmurlu ve soğuk bir havada yarışmaya denk geldiniz? Performansınızda bir değişme olur mu?


Bunun gibi birçok örnek verilebilir.Önemli olan nokta ise bu gibi zorlu veya beklenmedik durumlarda bile motivasyonun kaybolmamasını sağlamaktır.Bunun yolu da sporcu ile psikolojik beceri antrenmanları ile zihinsel sağlamlılığın çalışılmasıdır.Fiziksel beceriler nasıl ki antrenmanlar ile zamanla güçleniyorsa,psikolojik beceriler de çalışıldıkça güçlenmektedir.


Kaynaklar:
http://www.sporpsikologu.club/2016/04/psikolojik-saglamlk.html
Sporda Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği Geliştirme Çalışması,Ömer Seydaoğulları,Yüksek Lisans Tezi,2018
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sporda Zihinsel Sağlamlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
E.Cem ENGİN Fotoğraf
Uzm.Psk.E.Cem ENGİN
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in Yazıları
► Sürantrenman - Sporda Tükenmişlik ÇOK OKUNUYOR Psk.E.Cem ENGİN
► Sporda Kaygı Faktörü Psk.Barış Kemal KİRİK
► Psikolojik Sağlamlık Psk.Namık ACAR
► Psikolojik Sağlamlık Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Psikolojik Sağlamlık Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
► Sporda Performans Geliştirme ve Emdr Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sporda Zihinsel Sağlamlık' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sürantrenman - Sporda Tükenmişlik ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:02
Top