2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koronavirüs ile Psikolojik Açıdan Baş Etme ve İyi Hissedebilme Yöntemleri
MAKALE #21206 © Yazan Uzm.Psk.Bihter MEREY | Yayın Mart 2020 | 2,639 Okuyucu
Coronavirüs sadece fizyolojik açıdan değil öncelikli olarak psikolojik açıdan toplumu etkiledi. Ne kadar rasyonel bakmaya çalışsak da, var olan belirsizlik algısı bir şekilde hepimize etki etmekte. Tam bu noktada ruh sağlığımızı korumak en az beden sağlığımızı korumak kadar önemlidir. Belirsizlik, bilinmeyen, kontrol edememe hali kişilerde çaresizlik ve endişe duyguları yaratır. Böyle anlarda kişiler, olabilecek en kötü senaryolara ve kendilerinin en zorda kalabilecekleri ihtimallere odaklanırlar.

Bu belirsizliği giderebilmek ve kontrol sahibi olabilmek için de kişiler aksiyon alır. Güncel durumda, tüm onaylı/onaysız haber kaynaklarını dinlemek, halk arasında yayılan söylentileri ciddiye almak, gıda ve hijyen ürünlerinde stok yapmak vb. davranışları gözlemlemekteyiz.

Yaşadığımız süreçte hepimiz benzer hislerdeyiz. Hepimizin soru işaretleri var, hepimiz aynı değişimlerle başa çıkabilme mücadelesindeyiz. Çoğumuz bu dönemde kendini engellenmiş, bilinmeyende ve ne yapacağını bilmez hissetmekte. Bu farklı gelişen süreçte kaygılanmak oldukça doğal. İnsanız. Ancak, bu süreçte belirsizlikle beslenen kaygı da bulaşıcı etki göstermekte. Ve bu durum, güncelde virüsten daha olumsuz sonuçlara neden olmakta.

Oysa öncelikle yapmamız gereken, hem kendimize hem de olan bitene karşı. sağduyulu yaklaşabilmektir. Bununla birlikte dikkat etmemiz gereken noktalar arasında;

· Gerekli makul tedbirleri almak, hijyen ve korunma açısından özen gösterilmesi gereken noktalara hassasiyet göstermek.

· En kötü senaryolara odaklanmaktansa, güncel ve gerçek, onaylanmış kaynaklardan sağlıklı bilgiler almak ve şu anda gerçekten olan bitene dikkati çekmeye çalışmak.

· Gerçekdışı, abartılı ve korku atmosferi yaratmaya yönelik toplum içinde yayılan mesajlar, haberler, konuşmalardan ve bunlara odaklanmaktan kendimizi uzak tutmaya çalışmak.

· Evde kalmanın gerektiği durumlarda, uzaktan da olsa sosyal bağları aksatmamak, teknoloji vasıtasıyla da sosyal açıdan bağları korumak.

· Kaygının ve stresin fazla olduğunu hissettiğiniz anlarda, duygusal regülasyonu sağlayabilmek için duyularınıza odaklanmak. Beş duyunuzla dokunarak, dinleyerek, koklayarak, tadarak, izleyerek size iyi gelebilecek uyaranlarla temas etmek.

· Evde geçirmek zorunda kaldığınız zamanda, virüs harici gündemler ve sohbetler içerisinde olarak, dikkatinizi, zamanınızı ve odağınızı iyi hissettirebilecek aktivitelere yönlendirmek.

· Düşünceli davranarak, acil ihtiyaç sahibi kişileri de düşünerek ihtiyaçlarımızı karşılarken makul miktarlarda tüketimde kalmaya özen göstermek. Zorda ve imkanı olmayan kişilerle ve canlılarla yardımlaşarak, paylaşım ve iyilik duygusunun olumlu etkisinden beslenmek.

· Ve tüm bunlarla birlikte, virüsün verebileceği zarardan öte toplumda yaratmış olduğu kaygı, korku ve panik havasının olumsuz etkilerinin kendisinden daha fazla olabileceğini görerek; kişisel hijyenimiz kadar; düşüncelerimizi de olumsuz senaryolardan uzak dingin tutabilmeye çalışmak.

Kaygı da bulaşıcıdır. Bağışıklık sistemimizi korumak için, fizyolojik sağlığımız kadar psikolojik sağlamlığımıza da özen göstermemiz gerekir. Bu noktada daha iyi hissedebilmek için dikkat etmemiz gerekenler arasında;

· Sosyal medya ve haber kaynaklarındaki salgına dair yayınlara sınırlı sürelerde göz atmak. Kendimizi sürekli bu haberler ve yorumlarla bir arada tutmamak.
Gerçekliğinin onaylı/ispatlı olmadığı haberler/paylaşımlara kendimizi fazla maruz bırakmamak.

· “Ya ... olursa” temalı düşüncelerimize tüm dikkatimizi vermemeye çalışmak, hayatımızda şu anda akışında ve yolunda giden durumlara dikkatimizi yönlendirmeye çalışmak.

· Hissettiğiniz endişeye karşı anlayışla yaklaşmak, hepimizin ortak duygularda buluştuğunu fark etmek. Değişimi, farklı gelişen bu süreci yavaşlayarak, içe dönüp kendimize şefkatle, özenle yaklaşarak geçirmeye çalışmak.
Ancak endişenin aşırı kontrol, önlem alma, işlev ve yaşama sevinci kaybına döndüğü durumlarda uzman desteği almak.

· Şimdi ve Burada olanlara zihni yöneltmek, dikkati An’daki yaşantıya vermek, hissedilenleri kabul ve anlayışla karşılamak, bilinmeyen ve kontrol edemediklerimize odaklanmaktansa, bu an’daki kontrol edebildiklerimize dikkati vermek.

· Değişen günlük rutinlerimize alternatif olarak evde geçirilen zamanda da yeni günlük rutinler oluşturmak ve üretken olmaya özen göstermek. Üretkenlik, tamamlamak, aktif olmak psikolojik açıdan da olumlu etki edeceğinden; ertelenen yapılması gerekenlere, hobilere, tamamlanılması gereken işlere yönelmek.

· Birbirimizle bağlarımız olduğu gerçeğini hissederek sağduyulu, özenli, paylaşımcı ve iyilik odaklı yaklaşmaya çalışmak. Sadece kendim için değil, diğerlerinin de iyi hissi ve iyiliği için yapabileceklerimin fazlalığını fark etmek ve diğer kişilerin, canlıların yaşamına paylaşımla dokunmak.

· Sosyal bağları korumaya çalışmak, duygusal teması beslemek; iletişimi görsel-sözel-yazılı olarak arttırmak; ortak olarak salgın ile ilgili konular gündemde olsa da birbirimize iyi gelecek, iyi hissettirecek gündemlere ve paylaşımlara yönelmek.

· Kendimize yeniyi deneyimleme fırsatı yaratmak. Yaratıcılığımızla temas etmek. Zihni, yeni algılar ve duyumlarla beslemek. İzlemediğiniz bir filmi, dinlemediğiniz bir müziği, pişirmediğiniz bir yemeği, okumadığınız kitabı, öğrenmek istediğiniz yeni bilgileri keşfetmeye zaman ayırmak.

· Online eğitim, podcast, konser-müze gezimi vb gibi evinizden yaşamla bağlantı kurabileceğiniz aktivitelerle meşgul olmak.

· Zihin ve beden dengesini sağlayabilmek için ev içinde hareketsiz kalmamak, fiziksel aktiviteyi arttırmak, yoga-meditasyon yapmaya, günlük yaşamı daha hareketli hale getirmeye çalışmak. Sağlıklı beslenmeye ve uykuya özen göstermek.

· Bu dönemi kendini keşfetmeye, zorluğun içinden fayda çıkarmaya, olumsuzluğa odaklanmaktansa olumlu yönler bulmaya fırsat olarak saymak. Sahip olduklarımızı ve şükredebileceklerimizi fark etmek.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Koronavirüs ile Psikolojik Açıdan Baş Etme ve İyi Hissedebilme Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bihter MEREY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bihter MEREY'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bihter MEREY Fotoğraf
Uzm.Psk.Bihter MEREY
Muğla ve İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bihter MEREY'in Makaleleri
► Psikolojik Açıdan Aldatma Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Koronavirüs ile Psikolojik Açıdan Baş Etme ve İyi Hissedebilme Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:52
Top