2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dünyanın Gündemi Covid-19 Çocuk ve Ebeveyn Psikolojisini Nasıl Etkiler
MAKALE #21280 © Yazan Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK | Yayın Nisan 2020 | 1,829 Okuyucu
Dünyanın gündemi korona virüsü… Hepimiz belirsiz ve zor bir süreci birlikte yaşıyoruz. Her belirsizlik birçoğumuzda kaygı yaratır. Korona virüsü biz yetişkinler için bile bu kadar belirsizken çocuklar için çok daha bilinmez bir süreçtir. Çocuklarla yaptığınız görüşmelerde sağlıklı bir yerde kalabilmek önemli. Anne babalar biz çok endişeliyiz ama bunu çocuğumuza yansıtmıyoruz gibi düşünüyorlar, ama maalesef gerçekler aslında öyle değil. Bir bebek veya çocuk 1 aylıkken de 6 aylıkken de, 1 yaşında da annesinin ve babasının stresini hissedebilir. Ebeveynlerin yoğun kaygı ve streslerini çocuklar hisseder. Bu özellikle 0-3 yaş döneminde çok daha yoğun hissedilir.

Erken çocukluk döneminde 3 ile 6 yaş dönemi arasında çocuklara bu durum anlatılmalı, bu çocuklar televizyonla veya arkadaşlarıyla iletişimlerinde bu konu hakkında bilgi edineceklerdir. Gerçekçi olmayan davranışlarla: bize hiçbir şey olmaz, böyle şeyler gerçek değil gibi yaklaşımlarla çocuğa yaklaşırsanız güveni sarsılacaktır. Çocuğa karşı gerçekçi olunmalı, gerçekçi bilgiler çocuğun anlayabileceği onların korku ve endişelerini arttırmayacak düzeyde olmalıdır. genel çerçevede çocuğa bilgi verdikten sonra bu virüsten nasıl kendimizi koruyacağımız açıklanmalıdır. Yaş dönemlerine göre hijyenin çocuklara öğretilmesi gerekiyor, oyunlar, şarkılar eşliğinde el yıkama eğlenceli hale getirilebilir.

Evin içerisinde sürekli korona virüs konuşulması, haberlerin izlenmesi çocuktaki gerçeklik algısını bozabilir, şu süreçte daha farklı konularında konuşulduğu ev ortamı yaratılmalıdır.

Çocukların psikolojisini sağlıklı tutabilmek için anne ve babalar olarak kaygılarınızı kontrol edebilir, sakin kalabilirseniz onlarda bu süreci psikolojik olarak zarar almadan atlatacaklardır. Çocukların yanında eşinizle konuşmalarınıza ve telefon konuşmalarınızda dikkatli olmalısınız, çocuklarda yoğun kaygı uyandıracak cümlelerden sakının. Evde korona virüs haberlerini kısıtlayın, çocuklar sürekli korku verici şeyler izlemeye maruz kalmasınlar.

Evde devamlı kalmak bizleri etkilediği gibi en çok çocukları etkileyecektir. Çocuklar okula gitmeye, arkadaşlarını görmeye oyun alanlarına gitmeye çok alışıklar. Bir süre evden çıkmamaları gerektiğini basit bir şekilde çocuklara anlatalım, bu durumu anlatırken ürkütücü cümleler kullanmayalım: Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık, biz bir dönem evde kalıcaz evde kalmamız gerekiyor, bu hastalığı almamamız için bir süre evde kalmaya devam etmeliyiz gibi açıklamalarda bulunabilirsiniz.

Ebeveynler için en önemli şeylerden bir tanesi de çocuklarla bol bol birebir vakit geçirip oyunlar oynamak. Onlarla şarkılar, tekerlemeler söyleyin, müzik dinleyin , birlikte kitap saatleriniz olsun eğlenceli zamanlar geçirin.

Lütfen çocuğunuza kaygılanma demeyin, onların duygularını ve düşüncelerini anlatmasına fırsat verin, onu dinleyin, onu anladığınızı ifade edin. Biz tedbirlerimizi aldık, o kadar da korkulacak bir şey değil , bu hastalık geçicek, doktorlar ilaçlarını bulacaklar, sadece bir süre tedbirle yaşamamız gerekiyor gibi açıklamalarda bulunabilirsiniz.
Çocuklarınızı dinleyin, ürkütmeden sordukları sorulara cevaplar vermeye çalışın, sorularını dinleyin, nelerden korktuklarını anlamaya çalışın. İleriki yıllarda korona virüsünden daha da önemli olabilecek ömür boyu taşıyacakları bir takım psikolojik sorunları olmaması için sizlerin yaklaşımları da çok önemli

Okulların tatil olması başlangıç sürecinde çocuklara tatil gibi geldi; geç yatıyorlar, geç kalkıyorlar, evde istedikleri gibi davranıyorlar, okuldaki kurallar yok eğlenceli bir süreçti onlar için. Zamanla çocukların evde kalma süreleri arttıkça kısıtlandıklarını hissedebilirler, dışarı çıkamayacaklarını fark ettikçe kaygıları ve öfkeleri artabilir. Çocuklar dünyada neler olup bittiğinin farkındalar; anneanne dede babaannelerle iletişim kuramıyorlar, bunu onlara anlatın çocukların telefonla iletişim kurmalarını sağlayabilirsiniz.

Çocuklarla evde olduğumuz bu zor günlerde kurallarınızı ve rutinlerinizi mutlaka koruyun . Ekran süreleri kontrol altına alınmalı, içerikleri kontrol edin, çok katı kurallarınız varsa bu dönemde biraz esnetebilirsiniz. Çocuk odaklı olmamız gereken bir süreçteyiz. Hayatları değiştiğinde çocuklar bunlarla baş etmekte zorlanırlar. Kurallarınızda kararlı olun ama katı olmayın şefkatli olun çocuklarınıza karşı.

Kurallarınızı ve sınırlarınızı çocuklara açıklayarak anlatın neyi neden çocuğun yapmasını istediğinizi veya istemediğinizi açıklayın. Çünkü bu senin içinde zararlı beyin gelişimin için zararlı, böyle olduğunu bildiğim için sınırlandırmaya çalışıyorum lütfen bunu anla ve uymaya çalış.

Zor bir dönemden geçiyoruz bu süreçte çocuklarla duygular hakkında konuşmak önemli, çocukların duygularını ifade etmelerinde oyun çok iyi bir aracıdır.

Ergenlik döneminde arkadaşlarıyla interaktif bazı oyunlar oynuyorlar, bu dönemde böyle bir ihtiyaç olabilir, anne babalar bu konuda anlayışlı olmalı. Gençler süreç içerisinde interaktif olarak sosyal ağlarla arkadaşlarıyla iletişime geçmeli, anne babalar bu günlerde özellikle gençlerin online sosyal alanlarda fazla vakit geçirmeleri konusunda anlayışlı olmalılar. Eve kapatılmış bir zamanda sosyal ilişkiyi yakınlaşmadan devam ettirmeye çalıştığımız bir dönem de çocuklara bu konuda biraz daha serbestlik tanınabilir.

Erken çocukluk döneminde, küçük çocuklar için patates baskısından, saklambaç oynamaya, makarna yaprak boyamaya kadar anne babalarında kendi çocukluk döneminde aşina oldukları bir çok etkinlik yapabilirler. Özellikle okul öncesi dönemde çocuklarınızın oyunlarına katılın onlarla iletişim kurarak bol bol oyunlar oynayın. Çocuklarla oyun oynayabilmek için çok önemli bir zaman. Çocuğunuzla birlikte oyun oynarken, oyun sırasında mutlaka çocuğun ilgisini takip ederek, çocuğun oyunu yönetmesine izin verilmelidir. Oyun tamamen çocuğun yaratıcılığına ve yönlendirmesine bırakılmalıdır.

Oyunlar, çocuklarla yapılan tüm etkinlikler çocuklarda kaygıyı azaltarak onlara yardımcı olur. Ailecek evde fotoğraf albümlerine bakabilir, videolar izleyerek onlar hakkında konuşmalar yapabilirsiniz. Anneanne, dede ve babaannelere videolar, fotoğraflar çekerek ve onlara mektuplar yazarak çocuklarında onlarla iletişimde kalmalarını sağlayabilirsiniz. Çocukların psikolojisini sağlıklı tutabilmek için anne ve babalar olarak kaygılarınızı kontrol edebilir, sakin kalabilirseniz onlarda bu süreci psikolojik olarak zarar almadan atlatacaklardır.

Özgürce dışarı çıkabilmenin, sevdiklerimize sıkıca sarılabilmenin değerini öğrendiğimiz bu günlerden yüz yüze sağlıklı günlerde görüşebilmek dileğiyle.

Uzm. Klinik Psikolog Yağmur Çelik
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dünyanın Gündemi Covid-19 Çocuk ve Ebeveyn Psikolojisini Nasıl Etkiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yağmur ÇELİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK'in Yazıları
► Depresyon Hafızayı Nasıl Etkiler? Psk.Betül ÖZDEMİR
► Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler? Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Dünyanın Gündemi Covid-19 Çocuk ve Ebeveyn Psikolojisini Nasıl Etkiler' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Bir Sendrom Mu Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:05
Top