2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Covid-19 ve Psikolojik Sağlığın Korunması
MAKALE #21301 © Yazan Uzm.Psk.Zehra BEKİSOGLU | Yayın Nisan 2020 | 1,390 Okuyucu
Covid-19 salgınına ilişkin önlemlerin alındığı bu süreçte fiziksel sağlığımızı korumak hepimizin önceliği. Bunu yaparken psikolojik sağlığımızı da korumak; duygu durumumuzu gözlemlemek, ihtiyaç duyduğumuzda destek istemek, sosyal ağımızda yer alan kişilerle dayanışmayı sürdürmek (aile, arkadaşlar, destek grupları vb. ) bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmemize yardımcı olacak.


Stres yaratan durumlar karşısında hepimizin duygusal tepkileri farklılaşır. Kendimiz ve yakınlarımızın sağlığı ile ilgili endişelenmek, daha fazla haberleşme ihtiyacı duymak doğal bir tepkidir. Bu duygusal tepkileri günlük hayatımızı aksatan, psikolojik iyi oluşumuzu etkileyen durumlardan ayırmak önemlidir. Örneğin endişe duyup doğru kaynaklardan bilgi alarak tedbirli olmak kişiyi yatıştırır. Belirsizliğin yarattığı korku ve kaygı ise sürekli gelişmeleri takip etmek gibi kontrol etmekte zorlandığımız davranışlara neden olabilir.

Karantina sırasında sık görülen ruhsal yakınmalar


*Kafa karışıklığı, konsantrasyon bozukluğu
*Korku
*Öfke
*Suçluluk hissi
*Matem hisleri
*Uyuşukluk
*Tükenmiş hissetme
*Kaygıya bağlı uykusuzluk

Yukarıda sıralanan ruhsal yakınmaların bir ya da bir kaçından yakınıyorsanız ve baş etmek imkansız hale geldiyse bulunduğunuz yerdeki ruh sağlığı destek hatlarına başvurabilirsiniz.

Bir diğer önemli konu ise ruhsal olarak etkilenme riski yüksek olan grupları tanımak; eğer bu gruplar içindeysek buna uygun olarak kendimiz ve yakınlarımız için koruyucu önlemler almak en az zararla süreci atlatmayı sağlayacak.

Karantina Döneminde Ruhsal Hastalıklar Bakımından Riskli Gruplar
*Halen ve geçmişte ruhsal hastalığı bulunanlar
*Sağlık çalışanları*Alkol ve madde bağımlılığı olan kişiler
*Gebeler, postpartum dönemdeki kadınlar
*Bilişsel bozukluğu olanlar
*Azınlık grupları
*Yaşlı kişiler

Bugünleri sağlıklı kalarak atlatabilmek için yapabileceklerinizden önemli gördüğüm bir kaç konuyu özetleyeyim:

Bedeninize iyi bakın. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışın, düzenli egzersiz yapın, yeterince uyuyun. Bu ruh sağlığınızı da korur.

*Evde geçireceğiniz günlerinizi planlayın. Karantina sonrasında yapacaklarınızla ilgili de esnek bir planınız olsun. Bu içinde olduğumuz belirsizliği azaltacaktır. Olabildiğince günlük alışkanlıklarınızı sürdürün; zihin rutinlerle sakinleşir.

*Rutinler özellikle çocuklar için de önemlidir. Onlara mümkün olduğunca alışık oldukları düzeni sağlamak, meşguliyetlerini artıracak oyunlar/sorumluluklar ile yaşına uygun biçimde sürece dahil etmek, çocuğun “her şey yolunda, güvendeyim” duygusunu güçlü tutar.

*Neler düşündüğünüz, nasıl hissettiğiniz ve neler yaptığınıza ilişkin kendinizi gözlemleyin; bu duygu, düşünce ve davranışlarınız arasındaki ilişkiyi ve birbirlerine olan etkisini fark etmenizi sağlar. Böylece duygularınızı yeniden düzenlemenize yardımcı olur.

*Rahatlamak için zaman ayırın ve yoğun (rahatsızlık verici) duyguların geçeceğini kendinize hatırlatın. Kendi kendinize söyledikleriniz duygusal durumunuz etkiler.

*Gevşeme ve nefes egzersizleri yapın.

*Normal yaşamınıza dönmek için hoşlandığınız etkinlikleri yapmaya çalışın.

*Sağlıklı ilişkileri sürdürün.

*Olup bitenlere ilişkin duygularınızı, nasıl hissettiğinizi bir arkadaşınız ya da aile üyenizle konuşun; konuşulmayan/anlaşılır olmayan, zihni meşgul etmeyi sürdürür.

*Umut duygusunu koruyun ve olumlu düşünmeyi sürdürün.

Daha Fazla Bilgi için Yararlanabileceğiniz Kaynaklar
https://www.psikiyatri.org.tr/uploadFiles/2132020115258-gevsemebrosur.pdf
https://www.psikiyatri.org.tr/menu/161/cov%C4%B1d-19-ve-ruh-sagligi
https://www.psikiyatri.org.tr/TPDData/Uploads/files/KarantinaCOVID.pdf
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Covid-19 ve Psikolojik Sağlığın Korunması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zehra BEKİSOGLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zehra BEKİSOGLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Zehra BEKİSOGLU
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra BEKİSOGLU'nun Yazıları
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Covid-19 ve Şiddet Dr.Psk.Merve MALAS
► Tükenmişlik Sendromu ve Covid – 19 Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► Covid-19 Aşısını Çocuklara Açıklarken Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Şehrimize Gelen 'yabancı" (Covid 19) Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Covid-19 ve Psikolojik Sağlığın Korunması' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Online Danışmanlık Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:11
Top