2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İntermittent Fasting: Aralıklı oruç
MAKALE #21613 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Temmuz 2020 | 1,702 Okuyucu
Son dönemde dikkat çeken beslenme yaklaşımlarından biri olan İntermittent fasting; ‘aralıklı oruç’ anlamına gelmektedir. Bu beslenme yaklaşımında tüketilen besinleri değiştirmek gerekmez, önemli olan yemek yenilen saatlerin değiştirilmesidir. Zaman dilimlerinin belirlenmesi konusunda farklı intermittent fasting yaklaşımları bulunmaktadır.



Farklı Uygulama Yöntemleri


Zaman dilimlerinin belirlenmesi konusunda farklı intermittent fasting yaklaşımları bulunmaktadır. Uygulama yöntemleri günlük intermittent fasting, haftalık intermittent fasting ve alternatif intermittent fasting günü başta olmak üzere çok çeşitlidir.

Günlük İntermittent Fasting

En çok tercih edilen yöntem Günlük İF (intermittent fasting)’dir. 16:8 ve 20:4 olmak üzere farklı uygulama yöntemleri bulunmaktadır. 16:8 metodu 16 saat aç kalıp geri kalan 8 saatte iki veya üç öğün yemek yeme şeklinde uygulanır ve sabah kahvaltıyı atlamak gibi de düşünülebilir, 20:4 metodu ise 20 saat açlık, 4 saat tokluk olarak uygulanır. İlk uygulamaya başlandığında düşük kalorili besinler tüketilmese bile bir süre sonra tüketilen besinlerin porsiyon miktarları ve kalori miktarları azalmaktadır.

5:2 Diyeti

Diğer popüler uygulamalardan biri de 5:2 İF yöntemidir. Haftanın beş günü normal beslenme kalan 2 gününde ise vücudun harcadığı kadar enerji alması sağlanır ve kadınların 500 kalori, erkeklerin 600 kalori tüketmesi önerilir.

Tek Öğün Beslenme (Alternatif Beslenme)

Alternatif İF günü aynı zamanda eat-stop-eat olarak da bilinen bu yöntemde ise haftanın belirli günlerinde uzun süreli açlıklar şeklinde uygulanmaktadır. Haftada bir veya 2 kere 24 saat aç kalma şeklinde uygulanır. Örneğin; pazartesi akşam yemeği yedikten sonra salı akşam yemeğine kadar aç kalıp sonrasında Çarşamba günü serbest gün gibi geçirildikten sonra Perşembe akşam yemeğine kadar tekrar aç kalmak gibi devam etmektedir.
Intermittent Fasting Vücuda Nasıl Etki Eder?
İlk olarak vücuttaki yağ yakım metabolizmasında İF beslenmenin etkisinden bahsetmemiz gerekmektedir. IF, insan vücudunun yağ yakmasını kolaylaştırabilmektedir. Peki bunu nasıl yapıyor? Bunu anlamamız için öncelikle vücudun açlık ve tokluk sürecinden kısaca bahsetmek gerekir. Tokluk süreci yemek yemeye başladığınız ilk andan, sindirim ve emilimin tamamlanacağı 3 ila 5 saat aralığında devam eder. Vücudunuz tokluk sürecindeyken, insülin hormonu salgılandığından, yağ yakımının gerçekleşmesi mümkün değildir. İnsülin anabolik bir hormondur ve fazla enerjinin yağ olarak depolanmasından sorumludur. Sindirim ve emilimden sonra vücut 8-12 saatlik açlık yani oruç benzeri sürece girer. Bu sürede vücudun yağ yakması daha kolay olur çünkü insülin seviyeleri düşüktür.
Intermittent Fasting Sağlık Üzerine Etkileri
Yağ kaybı bu beslenme yaklaşımının en avantajlı noktalarından biri olsa da denemek için tek sebep değildir.
İF’in çeşitli kanserlerin ilerlemesini geciktirici etkisinden, şeker hastalığını tersine çevirici ve koruyucu etkisinden, insülin direncini tedavi edici etkisinden, kan basıncı, LDL kolesterol (kötü kolesterol) ve trigliserit seviyelerinde azalma sağladığından, bağışıklık sisteminde güçlenme ve obez bireylerde vücut ağırlığında azalma gibi etkilerinden söz edilmektedir.
Tüm bu sonuçlar bize İF’in sağlık açısından yararlı olduğunu düşündürmektedir ancak bütün çalışmaların hayvanlar üzerinde yapılmış olması ve insanlar üzerindeki araştırmaların çok az olması tüm bu sonuçların doğruluğunu düşündürmektedir. İF çocuklarda, yeme bozukluğu (anoreksi vs.) olan bireylerde, metabolik hastalığı olan bireylerde, hamilelerde kesinlikle uygulanmamalıdır.
İntermittent Fasting Diyetini Uygulamalı mıyız?
Mevcut sonuçlar intermittent fasting diyetini sağlık için yararlı olacağını düşündürmektedir fakat deneylerin çoğunun hayvanlar üzerinde test edilmesi insanlar üzerinde ki deneylerin az olması bizler için bir soru işaretidir.
Diyetin uzun süre açlık gerektirmesi uzun vadede sürekliliği getiremeyeceğinden başarısız bir sonuçla karşılaşılabilir.
Çocuklarda, yeme bozukluğu olan kişilerde, metabolik hastalıklarda, hamilelerde uygulanmamalıdır.
Açlık, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, uzun süreli açlık sonucu oluşabilecek stres ve moral bozukluğu gibi yan etkiler oluşabilir.
Tüm bu sonuçlar göz önüne alındığında, bu programın mutlaka bir diyetisyen kontrolünde uygulanmasını tavsiye ediyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İntermittent Fasting: Aralıklı oruç" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem YAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem YAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Yazıları
► Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) ÇOK OKUNUYOR Dyt.Melike ÖZDEN
► Oruç ve Diyet Dyt.Seda KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İntermittent Fasting: Aralıklı oruç' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
◊ Online Diyet Nedir? Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:50
Top