2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burdon Dikkat Testi
MAKALE #21982 © Yazan Psk.Rümeysa Selma KORKUT | Yayın Aralık 2020 | 6,229 Okuyucu
BURDON DİKKAT TESTİ

Dikkat; öğrenme ve davranışı kontrol edip izleyen zihinsel düzenleyicilerin merkezidir. Çocuklarda okul başarısında düşüklük, derse konsantre olamama, dikkatini bir süre toplayabilse bile dikkatini koruma noktasında sıkıntı ve güçlük yaşama dikkat eksikliğinin nedeni olacaktır. Ebeveynler dikkat eksikliği yaşayan çocukları genellikle hayallere dalma, anlatılanları dinlememe, kendi dünyasına kapanma şeklinde anlatır. Dikkat eksikliği bozukluğunun nedenleri araştırılırken, beyin anatomisi ve fonksiyonlarında bozukluklar saptanmıştır. Özellikle dikkati toplamayı sağlayan beyin bölgelerinde, diğer bireylere göre düşük fonksiyon ya da küçülme izlenmiştir. Bunun haricinde genetik geçiş de bu hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır. Çalışma ve iyi öğrenme için dikkatin toplanması ve bu toplanmanın uzun süre dağılmaması çok önemlidir. Dikkatle okunmayan bir metin ne kadar yinelenirse yinelensin hiç akılda kalmaz. Her şeyden önce öğrenilecek konu üzerinde ilgi ve dikkatin toplanması gerekir. Unutulmamalı ki ; öğrencinin başarısında beş temel etmen çok önem taşımaktadır. Bunlar; İstekleme (motivasyon), yapabilme gücü, donanım, değerlendirme, düzeltme.

Burdon Dikkat Testi ise; çocuğun dikkat gücünü ölçmek amacıyla 10-20 yaş arasındaki kişilere uygulanan bir testtir. Dikkat eksikliği yaşayabileceği ile ilgili şüphe duyulan bireyleri belirlemek amacıyla gruba ya da bireysel olarak uygulanabilmektedir. Çocuğa bir sayfa üzerine karışık sırada dizilmiş harfler verilir. Yönergede verilen belli harflerin altının kalemle çizilmesi istenir. Danışanın yaptığı hata oranı kağıttaki çizilen çizgilerin geneline bakılarak değerlendirilir ve yorumlama yapılır. Çocuklar teste başlamadan önce ne yapacaklarını iyice öğrenmelidirler. Burdon dikkat testi uygulanırken çocukların öncelikle istekleme yani motivasyonlarının sağlanması, testin verimliliği açısından önem taşımaktadır. Bunu sağlamak amacıyla gerekirse tahtaya yazılmış iki satır harf üzerinde birlikte bir de deneme yapılabilir ve daha sonra asıl denemeye geçilir. Denemeden sonra çizgiler sayılarak denemenin değerlendirilmesi yapılır. Testin uygulanması sırasında ortaöğretimdeki çocuklara 3, lise çağındaki çocuklara 2 dakika süre verilir.

Burdon testinin sonuçlarına bakarak çocuğun dikkat eksikliği olup olmadığı, dikkatinin testin hangi bölümünde yoğunlaştığı belirlenir. Burdon dikkat testinin sonuçlarıyla ilgili şöyle değerlendirmeler yapılabilmektedir:

• Bir çocuğun deneme kağıdında ilk satırlarda hata çok az iken sayfanın ortasından sonra hata aşağıya indikçe artmaktadır. Bunun için;’’Bu çocuğun dikkati çabuk bozuluyor. Uzun süre dikkatini bir yerde, bir çalışma da tutamıyor.’’ denilebilir.

• Bir başka çocuğun deneme kağıdında ise , ilk iki satırda hata çok iken, sonraki satırlarda gittikçe azalmış ve aşağılara doğru çok iyileşmiştir. Bu çocuk için de ‘’Çalışmanın başında uyum güçlüğü gösteriyor, fakat bir süre sonra uyumlu ve verimli olabiliyor.’’ denilebilir.


• Bir deneğin kağıdındaki çizgiler genellikle çok az ise bunun için de ‘’Dikkati zayıftır, bir yerde dikkatini toplayamamaktadır.’’ denilebilir.

• Sıklıkla karşılan hatalardan biri b ve d harfleri yerine veya onlarla birlikte p harflerinin de altlarının çizilmesidir. Bu hatayı yapan bir bireyde şekil-pozisyon algılamada bir sorun olduğu dolayısıyla görsel algısının zayıf olduğu düşünülebilir.Bu tip bireylerle görsel algı geliştirici çalışmalara yer verilmelidir.

• Birey test ile etkileşirken hangi harflerin altını çizeceğini unutuyorsa bellek problemi olabilir. Bu yönde ek bir değerlendirme yapılmalıdır.

• Satır takipleri test uygulanırken bireye bir satırdaki harfleri bitirmeden alt sıra geçmemesi mutlak surette belirtilmelidir .Buna rağmen birey satır atlıyorsa bu da bir dikkat kaybı belirtisi olarak sayılabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burdon Dikkat Testi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Rümeysa Selma KORKUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Rümeysa Selma KORKUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rümeysa Selma KORKUT Fotoğraf
Psk.Rümeysa Selma KORKUT
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Rümeysa Selma KORKUT'un Yazıları
► Cas Testi Psk.Celal SAYIN
► Wısc-4 Zeka Testi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Burdon Dikkat Testi' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Berard Metodu Temmuz 2019
◊ D2 Dikkat Testi Eylül 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:19
Top