2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çayın Bilinmeyen Özellikleri ve Gizemleri
MAKALE #4039 © Yazan Dyt.Yeşim İŞGÜZAR | Yayın Aralık 2009 | 8,128 Okuyucu
Günlük beslenmemizin vazgeçilmezlerimizden olan çayın ne gibi pozitif etkilere sahip olduğunu biliyor muyuz acaba ? hergün keyifle belki de faydalarını bilmeden tükettiğimiz, günlük beslenmemizde uzun zamandır yer etmiş bu mucizevi içeceğin faydalarına değinmek istiyorum:

Çay bitkisinden ticari olarak siyah çay, yeşil çay ve oolong çay olmak üzere üç çay üretilmektedir.

İçerik olarak birbirine benzeyen içecekler olan yeşil ve siyah çaylar, antioksidan etkilerini farklı biyolojik aktif maddelerle gösterirler. Yeşil çayda flavonoid grubundan polifenoller fazladır. Polifenol grubundan kateşinler, kateşinlerden de epigallokateşin gallat (EGCG) özellikle fazla miktarda bulunmaktadır. Çay flavonoidler bakımından sebze ve meyveler gibi iyi bir kaynak olduğundan başta koroner kalp hastalıkları olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı da koruyucu görev üstlenmektedir. Yapılan çalışmalar günlük flavonoid gereksinmesinin çaydan karşılandığında da kardiyovasküler hastalık riskinin düştüğünü göstermektedir. Diğer yandan gerek yeşil çay, gerekse siyah çaydaki kateşinlerin ve theaflavinlerin normal hücre büyümesini engellemeden kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği belirtilmektedir.

Aynı zamanda çay sıvı karşılanması düşünüldüğünde sudan sonra dünyada en çok tüketilen içecektir ve vücudumuzda sıvı kaybını önlemektedir. Sıvı gereksinmesinin arttığı durumlarda çaydan faydalanmak yerinde bir davranış olacaktır.

Çay en bilindik özelliklerinden birisi içeriğindeki kafein sebebiyle uyanık kalma süresini ve direnci arttırma özeliğidir. Ancak bunu yaparken vücuda negatif bir etki yerine pozitif etkiyle yaklaşmaktadır. Yapılan çalışmalarda kahveden gelen aynı miktarda kafeinin çaydan sağlanması durumunda kahvede gözlenmeyen ve istenilen uyarıcı etkilerin ortaya çıkmasıdır. Bu sebeple uyanık kalma direncini arttırmak için günlük maksimum 300 mg ile sınırlandırılmış kafeinin çay tüketiminden sağlanması daha yararlı olacaktır.
Çay doğal olarak bulunan bir diğer bileşen, çay dışında ender bulunan L-teanin adlı bir aminoasittir ve çayın kuru ağırlığının yaklaşık % 1-2' sini oluşturmaktadır. Yapılan çalışmalar, çay içiminden sonra 5 saat içerisinde beyinde L-teanin konsantrasyonunun en üst düzeye çıktığını göstermiştir. L- teaninin en önemli fonksiyonu kan -beyin bariyerini L-lösin aracılığıyla geçmesi ve beyne ulaştıktan sonra bizde huzur ve mutluluk hislerini sağlayan serotonin ve dopamin düzaylarini yükseltmesidir. Bu durum bireyin uyanık, rahat ve uyarılara açık olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda L-teaninin hergün düzenli olarak çay tüketildiğinde T hücrelerini uyararak bağışıklık sisteminin güçlendirebildiği
Diğer bir önemli etkisini ele aldığımızda çayın içeriğindeki kafein ve kateşinlerin vücut ağırlığı ve enerji harcamasına etkileri bilinmektedir.Kafein metabolizmada termogenezi uyarmakta ve yağ oksidasyonunu aktive etmektedir. Bunun yanısıra yeşil çayın adiposit çoğalmayı, lipogenezi,yağ emilimini ve besin alımını azaltıığı bilinmektedir.
Çayın bunca faydasın dışında yemeklerle berebar ya da hemen sonra tüketimiyle oluşan demir emilimine olan negatif etkisini aşmak da mümkündür. Çayı, yemeklerden bir saat sonra tüketmek çayın demir emilimine olumsuz etkisi ortadan kaldırmış olacaktır. Üstelik demir kaynaklarıyla beraber askorbik asit(C vitamin) kaynaklarını bol tutmak bu etkiyi daha da düşürecektir. Toplumumuzda önemli ve geleneksel olan çayın mucizevi faydalarını bilmekte ve ona göre beslenme planımızda yer vermekte fayda vardır. Sağlıklı günler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çayın Bilinmeyen Özellikleri ve Gizemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'ın Makaleleri
► Beyaz Çayın Faydaları Dyt.Fatih SERT
► Beyaz Çayın Şaşırtıcı 10 Faydası Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çayın Bilinmeyen Özellikleri ve Gizemleri' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gdo ve Gdo Kasım 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:53
Top