2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişim Kurma Yöntemi
MAKALE #4071 © Yazan Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ | Yayın Aralık 2009 | 10,102 Okuyucu
Bütün uzmanlar yüzlerce kitap okumuşlardır. Üniversite eğitimi boyunca bir sürü kuram ve yöntem öğrenmişlerdir. Okullarını bitirdikten sonra her biri yurdumuzun farklı köşelerinde farklı şekillerde görev yapmaya başlamışlardır. Kimileri danışanlarına uygulayacakları yöntemi anlaratak yardımcı olmaya çalışmıştır. Kimileri üç beş saatte öğrendikleri uygulamalı gevşeme yöntemleriyle danışanlarına yardımcı olmaya çalışıyor. Bu yöntemleri daha uzatarak yazmaya devam edebilirim. Ama her bir yöntemin ortak bir yanı var. Biz Psikolog/Psikolojik Danışmanlara yardım almaya gelenlere kurduğumuz iletişim kadar yardımcı olabiliriz. Peki nasıl iletişim kurulur. Bu alanda da çalışan çaok fazla uzman olduğunun farkındayım. Kimileri Bilgi-Girdi-Çıktı mantığıyla yardımcı olmaya çalışıyor. Etkili iletişim kurma becerileri diye adlandırdığı seminerlerle yardımcı olmaya çalışıyor. Bunlar böyle uzayarak gidebilir. Ben insanlar tanık bulmak(bu kavram sevgili hocam Doğan Cüceloğluna aittir) amacıyla iletişim kurduklarını düşünmekteyim. Yaşamımızda olan bitenleri birileriyle paylaşmak kaçınılmaz bir zorunluluğumuz ve biz bu şekilde yaşama tutunmaya çalışıyoruz.
Bursa Özel Final Okullarının Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi koordinatörlüğünü yaparken başıma gelen bir anımı paylaşmak istiyorum:
_ Tam öğle vakti ve yemeğe gitmek için işlerimi çabucak toparlayıp yemekhaneye gitmek isityorum. Merdivenlerden aşağıya inerken alt katta üç dört öğretmen arkadaşımın bir şeyler konuştukalrını görüm.Yaklaştığımda içlerinden birinin ağlayarak bir şeyler anlattığını gördüm. O yöne doğru ilerlerken içimden bir çok düşünce geçti. Ya özel bir konuysa. Gitmesem mi acaba. Kadınsal bir konu konuyorlarsa ben yanlarına gittiğimde konuyu değiştirecekler ve ben sap gibi kalacağım... Her şeye rağmen yanlarına gitmeye karar verdim. Bir kaç metre kala "atandım, yaşasın,bu son şansımdı" cümlelerini duyduğumda arkadaşın atandığını öğrendim. Çok sevindim tabiki. Kendisinin sevincine ortak oldum. "
Sevinsek de üzülsek de paylaşmak için tanık ararız. Anlatmaya ihtiyacımız vardır. Bazı uzmanlar iletişimin farklı ortamlarda farklı şekillerde kurulması ile ilgili tavsiyeler veriyor. Ben şuna inanıyorum insanlar kendi içlerinden geldiği gibi konuşurlarsakendilerini mutlu hissederler. Mutlu ve içten söylenen herşey karşımızdakileri etkiler. İletişimde hedef karşımızdakini ikna etmek, kendimizi ifade etmek, bir olayı ifade etmek gibi hedefler üzerine kurulabilir. Ama amaç hep aynıdır. Tanık bulmak... Yaşamımıza tanık sokmak....
İletişim kurarken üç şeye dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum.Bunlar:
1)Sağ Sütun: Bir olayla ilgili söylediğimiz şeylerdir. Düşücelerimizi ifade ederiz.
2)Sol Sütun: Konuşurken düşündüğümüz ama ifade etmediğimiz şeylerdir.
3)Merdivenin Tepesinden Fırlatmak: Sol sütunumuzda biriken cümleleri filitreden geçirmeden içimizden geldiği gibi söylemektir.
Not: Bu kavramları Evrim Çalkavur'un Öğrenen Organizasyon Uygulama Takımları seminer kitabından Kullandım.

Etkili iletişim kurmak istiyorsak düşüncelerimizi sol sütunumuzda biriktirmeden verilerle ifade ederek paylaşmalıyız. Bu hem bizi rahatlatır hem karşımızdakini. Aynı zamanda karşımızdakini de verilerle konuşmaya davet etmiş oluruz.

Bir örnek vererek yazımı bitirmek istiyorum. Saat 10 da yeni tanıştığınız biriyle buluşacaksınız ve kişi görüşmeye 30 dakika geç kaldı. Siz de oldukça gerginlik yaşıyorunuz. Neden geç geldin? diye yargılayıcı bir soru sorabiliriz. Ya da görüşmeye anlaştığımız saatten 30 dakika sonra geldin. Bunun nedenini öğrenebilir miyim? diye sorarsın. Sizce hangi tavır daha sicak. Geç kalmak kavramı bir yorumdur ve kişiden kişiye değişir. Bazı toplumlarda 30 dakika geç kalmak normal sayılırken, bazılarında saygısızlık olarak algılanır.
Bu yüzden sağlam verilerle sağlam iletişim kurabiliriz.Sol sütunumuzu doldurmadan verileri kullanarak kendimize yeni tanıklar bulabiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişim Kurma Yöntemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ertuğrul AKBAŞ Fotoğraf
Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın Yazıları
► Ergenle Etkili İletişim Kurma Psk.Nuray ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İletişim Kurma Yöntemi' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karar Verme Becerisi 2 Nisan 2011
► Konsantrasyon Sanatı Kasım 2010
► Sınav Taktikleri Kasım 2010
► Motivasyon ve Özgüven Şubat 2010
► Takım Çalışması Aralık 2009
◊ Farkında Mısınız? Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:01
Top