2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik
MAKALE #4872 © Yazan Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK | Yayın Nisan 2010 | 6,816 Okuyucu
YASAK ELMA : Evlilik öncesi cinsel danışmanlık ve rehberliğin önemi

YASAK ELMA (Evlilik öncesi cinsel danışmanlık ve rehberliğin önemi)

Âdem ve Havva’nın cennetten kovulmasına sebep bir “yasak elma”…
O gün bu gündür bizi hala sarsmakta…
Neydi bu yasak elmanın sırrı da sürgün etti onları dünyaya…

Hala toplumumuzda ayıp, yasak, günah olarak kabul edilen cinsellikten başka bir şey değil bence. Yani ilk insandan bu yana yasak = cinsellik olarak algılanmıştı.

Bu durum şu an toplumumuzdaki kadınların %80’ninin, erkeklerin de %70’inin cinsel sorunlar yaşamasına neden olmuştur.

Mutlu bir cinsel hayat, sağlıklı bir yaşamın en önemli unsurlarından biriyken, bizler mahrem, tabu, yasak ve günah gibi kaygılarla cinsel sorunlarımızı hep içe dönük yaşıyor ve ya en fazla yakın arkadaşımızla paylaşabiliyoruz. Onlardan aldığımız yanlış ve ya abartılmış bilgiler ise sorunlarımızı daha da kemikleştiriyor sadece.

İşte tam da bu nokta da denize düşen yılana sarılır misali cinsel mitlere, efsanelere sarılıyoruz, başka tutar yer yok… İçimizde bir dürtü bizi cinselliğe doğru sürüklerken, bizler sanki bir korku tünelinde gibi karşılaşacağımız dehşeti bekliyoruz…
‘ya acırsa, kanar ve ya patlarsa bu acıya nasıl dayanılır!!!’ ,

Filmin diğer oyuncusunun ise bambaşka kaygıları var,
‘ya içine girmeden inerse, girer girmez boşalırsa, erkekliğimden şüphe eder mi acaba!!!

Mutsuz ve kaygıyla başlayan bir hikâye… Ne olacak, nasıl olacak ta bu oyunculara aslında bu filmin; dünyada ki bir cennet bahçesinde çekildiğini, başı da sonu da kansız ve Revansız, tamamen romantik ve duygusal bir aşk filmi olduğunu anlatsak:
İşte o içini zamanla boşalttığımız sağdıçlık kurumu aslında bunun için vardı, belki de kuruluş amacı bu kadar iyi niyetliyken saptı gitti, hatta şimdi yeni evlenen gençler bu kişileri tamamen reddediyorlar, haklı olarak…

Evlilik öncesi cinsel danışmanlık ve rehberliğin önemi tamda bu nokta da ortaya çıkmaktadır. Hayatlarının bu en önemli gününün bir ömür boyu onlarda iz bırakacak bir travmaya dönüşmemesi için, uzman bir cinsel terapist tarafından bir takım cinsel bilgilerin verilmesinde ve bu anlamda bir farkındalık yaratmakta fayda olacaktır.

Özellikle evlilik öncesi çiftlerin birlikte alacağı cinsel danışmanlık ve rehberlik onları karşılaşabilecekleri muhtemel sorunlardan koruyacak bununla birlikte daha bilinçli ve sağlıklı bir cinsel deneyim yaşamalarını sağlayacaktır.

Eğer kişi ilk kez karşılaşacağı bu durumla ilgili profesyonel bir bilgilendirme alırsa ve gideceği yolun, yol haritasını edinirse korkmadan, sağlıklı bir biçimde ve zevk alarak bu yolu geçecek ve sürdürecektir…

Cinsel Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin Hedefleri

· Cinsellikle ilgili temel fizyolojik bilgiler-anatomik yapı
· Kadın cinselliğiyle ilgili temel bilgiler
· Erkek cinselliğiyle ilgili temel bilgiler
· Aile olma kavramı
· Cinselliğin evlilik içerisindeki yeri ve önemi
· Kişinin zihin haritasında cinselliğin yeri ve öneminin saptanması
· Cinsel sorunları hakkında kendini ifade etme becerisi kazandırma
· Cinsel sorununu ele alma ve çözebilme becerisi kazandırma
· Cinselliğin utanılmaması gereken ve doğal bir davranış olduğunu kabullenme becerisi kazandırma
· Cinsel beklentilerin belirlenmesi
· Cinsel mitlerin belirlenmesi
· Kızlık zarı efsanesi
· İlk gece seramonisi
Sıkça Sorulan Sorular

Soru: 2 yıllık evli bir erkeğim fakat eşimle hala cinsel ilişkiye giremedik. O an geldiğinde eşim kasılıyor, korkuyor ve beni üzerinden iterek yaklaşmama izin vermiyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Sorunumuzdan kimsenin haberi yok. Herkes ilişkimizi normal sanıyor. Lütfen bize yol gösterin.

Cevap: bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus kadınlarda görülen, genellikle psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır. Vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması ile kendini gösterir. Fakat bu durum söz konusu olduğunda sadece vajina girişi kasları değil tüm vücutta bir kasılma meydana gelir, kişi cinsel birleşmenin acı ve ağrı vereceği endişesiyle eşini fiziksel olarak iter ve reddeder. Böylece cinsel birleşme gerçekleşememiş olur. Eşiniz kasılmayı ve sizi reddetmeyi isteyerek yapmaz ayrıca bu sizi sevmediği ve istemediği anlamına gelmez. Tedavisi son derece basit olan bu hastalıkta önemli olan uzman bir cinsel terapistten yardım almanız ve bu süre boyunca eşinizle birlikte terapilere katılmanız gerekmektedir.

Soru ) 5 ay evli kalmış ve ayrılmış dul bir bayanım. Evliliğim süresince ilişkiye girmekten çok korktum sanki ölecekmişim ve canım çok yanacakmış gibi hissettim. Aslında istekli olmama rağmen hala tam anlamıyla bir ilişki yaşayamadım. Ne yapmamı önerirsiniz?
Cevap) Cinsel istek duymalarına rağmen ‘acıyacak, kanayacak, ağrıyacak’ gibi benzeri korkular nedeniyle bazı kadınlar, sağlıklı ve mutlu bir cinsellik yaşayamazlar ve bu olayın bir tek kendi başlarına geldiklerini sanırlar. Oysa cinselliğin tabu olarak görüldüğü ülkemizde bu çok sık rastlanan bir durumdur. Bu sorun, kadının hem kendi kadınlığında eksiklik olduğunu düşünmesine hem de eşine karşı suçluluk hissetmesine neden olabilir. Bununla birlikte şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki rahat olmalısınız çünkü kısa sürede düzelebilen ve tedavi edilebilen bir sorun yaşıyorsunuz. Bir gerçek var ki o da kadın kendini kasmazsa ve ıslanma yeterince olmuşsa, eşi ani ve sert hareketler yaparak acele etmezse, cinsel ilişki acı ve ağrı yapmadığı gibi kanama da kesinlikle yapmaz, ne ilk gecede ne de sonraki gecelerde…

Soru ) 30 yaşında bir erkeğim ve hem kızlara hem de erkeklere ilgi duyuyorum evlenince de aynı durumun devam edebileceğinden korkuyorum ve bu durum karşısında ne yapacağımı bilemiyorum?

Cevap) Hem kendi cinsine hem de karşı cinse ilgi duyan kişilere biseksüel denir. Biseksüel bir erkeğin her zaman için aynı anda hem bir erkekle hem de bir kadınla cinsel olarak ilgili olması gerekmez. Çünkü birçok biseksüel erkek cinsel olarak yalnızca bir eşle aktif olmayı seçebilir, uzun dönemli ve tek eşli ilişkileri olabilir. Bu sebeple gerçekten sevdiğiniz ve cinsel anlamda da size çekici gelen bir bayanla evlendiğinizde tek eşli ilişkiyi de sürdürebildiğinizi göreceksiniz. Eğer ki biseksüel eğiliminizden rahatsızlık duyuyorsanız bu durumda bir cinsel terapiste başvurmalısınız çünkü cinsel terapiyle benliğe yabancı biseksüellik değiştirilebilir. Önemli olan biseksüel kişinin değişmek isteği ve inancıdır…


Soru ) Hamilelikte cinsel birleşme yaşamak bebeğin sağlığını tehdit eder mi? Bebeğin zarar görmemesi için hangi pozisyonda yapmak doğru olur?
Cevap) Normal bir hamilelikte seks yapmak bebeğin sağlığını olumsuz etkilemez rahat olun. Ancak herhangi bir anda beklenmeyen bir kanama olduğunda, düşük tehlikesi varsa, erken doğum belirtileri varsa veya çoğul gebelik yaşıyorsanız cinsel ilişkide bulunmak konusunda kadın doğum uzmanınıza mutlaka danışmalısınız. Bu durum cinsel birleşme olmadan birbirinize yakınlaşmanıza engel değildir ve olmamalıdır. Cinsel birleşmeyi duygu ve dokunma yoğunluğu içersinde yaşamaya çalışın, olumlu düşünün ve aklınızdan kötü düşünceleri silin unutmayın ki sevişmek, bedensel olarak doğuma iyi bir şekilde hazırlanmanıza yardımcı olacaktır, tek yapmanız gereken karşılıklı sonsuz anlayış ve saygı…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yaşam YANARDAĞ ÇELİK Fotoğraf
Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi75 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK'in Makaleleri
► Evlilik Öncesi Danışmanlık Psk.Dnş.Samet ÖNDER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsellik Deyince! Mart 2015
► Cinsel Mitler Ekim 2011
► Hipno-Nlp Şubat 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:33
Top