2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Öncesi Danışmanlık ve Faydaları
MAKALE #19555 © Yazan Psk.Zeynep ÖZGÜVEN | Yayın Nisan 2018 | 2,449 Okuyucu
Otomobilinizi almadan önce birçok araç kullanmış olsanız dahi yine de test sürüşü yapmak isteyebilirsiniz,

Kullanımınız açısından en iyi akıllı telefonun hangisi olduğunu öğrenmek için tüm teknoloji bloklarını okumak isteyebilirsiniz,

Davet elbisesi almadan önce fikir edinmek için elbisenin resmini bir arkadaşınıza iletmek de isteyebilirsiniz,

Seçeneklerinizi hayatınızın her alanında araştırmak isteyebilirsiniz;

Seçeneklerimiz hakkında fikir edinmek, rahat hissetmemizi sağlar.

Peki, neden hayatımızın en önemli bölümü hakkında durağanlığa teslim oluruz?

Peki, neden ilişkilerimiz konusunda veya evlilik öncesinde biraz yardım almaktan o kadar korkarız?

Sağlıklı ilişkiler, açık ve dürüst iletişim üzerine kuruludur ve evlilik öncesi danışmanlık, bu becerileri öğrenmenize yardımcı olabilir.

Nişanınızı, kınanızı ve düğününüzü planlarken kendinizi evlilik hayatına da hazırlıyor musunuz? Evlilik koridorunda yürümeden önce, evleneceğiniz insanı ne kadar tanıdığınızı hiç düşündünüz mü? Aile psikolojisi dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, evlilik öncesi eğitime sahip çiftlerin evlilik memnuniyet seviyelerinin daha yüksek olduğu ve bu çiftlerin beş yıl içindeki boşanma ihtimalinde %30’luk bir düşüş yaşadıkları belirtiliyor.

Evlilik öncesi danışmanlığın zaman kaybı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Ya da terapiste gitme konusunda isteksiz misiniz? Yoksa hayatlarınızın ve ilişkilerinizin mükemmel olmadığı korkusu ile yüzleşmekten mi korkuyorsunuz? Evlilik öncesi danışmanlık, çiftleri, evliliklerini bir ömür boyu engelleyebilecek potansiyel tuzaklardan kurtarmak için bir fırsattır. Bu süreç, bireylerin başarılı bir evlilik fırsatlarını artıracak şeyler hakkında düşünmelerini ve tartışmalarını sağlar.

Profesyonel bir danışman ile geleceğiniz için nasıl sağlam bir temel oluşturabileceğinize kapsamlı bir göz atabilirsiniz. Ekstra problem çıkar mı korkusu, birçok çiftin evlilik öncesi danışmanlık hizmeti almasını engelleyebiliyor. İlişkinizin mikroskop altında incelenecek olması sizi korkutabilir ve bu durumun daha fazla stres ve sorunlara neden olabileceğinden endişe edebilirsiniz. Evlilik öncesi danışmanlık sürecine başlamak can sıkıcı olsa bile aslında, kısa vadede zararlı gibi görünen danışmanlık, size uzun vadede çok yardımcı olabilir.

Hiçbir şey başarılı bir evliliği garanti etmez, ancak evlilik öncesi danışmanlık evliliğinizin başarılı olmasını sağlamak için nelerin gerekli olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir!

Maddi problemler, öfke patlamaları, kıskançlık… Evlilik öncesi danışmanlık, size ve müstakbel eşinize, ilişkinizde bulunan herhangi bir potansiyel problemi tespit etmeniz için yardımcı olabilir; böylece evliliğinizin ilk yılında bir problem ile karşılaştığınızda şok olmazsınız.

Olumlu evlilik kararları oluşturmak

Kişiler; para, cinsellik ve çocuk gibi önemli konular hakkında konuşurken duygusal davranabilirler. Deneyimli bir danışman, bu tür konular hakkında sizi en doğru şekilde yönlendirmeye yardımcı olabilir.

Çatışma çözme becerilerini öğrenme (veya iyileştirme)

Geçmişte bazı büyük sıkıntılar ya da patlamalar yaşadıysanız, bu sıkıntılı zamanlarda nasıl tepki verdiğinizi bilirsiniz. Her iki taraf da çatışma sırasında sessiz kalabilir, bağırabilir veya alaycı tepkiler sergileyebilir. Sizin ve gelecekteki eşinizin sağlıklı bir karı-koca ilişkisi kurabilmesi için egolarınızı bir kenara koyup yapıcı eleştirilere açık olmanız önemlidir.

Zamanlama hakkında gerçekçi beklentiler edinmek

Örneğin, iki yıl boyunca çocuk sahibi olma konusunu ertelemede anlaşmaya varırsanız, evlendikten sonra endişelenmenize gerek olmayacak ya da hayal kırıklığına uğramayacaksınız. Çünkü eşiniz sizi bu konuda önceden bilgilendirmiş olacak. Bu, bir ev veya araba satın almak gibi büyük beklentiler için de geçerlidir.

Zararlı kırgınlıklardan kaçınmak

İlişki boyunca askıya aldığınız kırgınlıklardan kurtulmalısınız. Her iki taraf da açık fikirli olmalı ve ilişkiyi çıkmaza sürükleyen faktörleri değiştirmeyi istemelidir.Danışmanınız, daha sonra evliliklerde büyük hasara neden olan kırgınlıkları çözmenize ve onlardan kendinizi kurtarmanıza yardım edebilir.

Evlilik hakkındaki korkuları konuşmak

Biriniz veya her ikiniz, geçmişte boşanmış bir aileden ya da kavga ve manipülasyonun normal kabul edildiği bozuk aile düzeninden geliyor olabilirsiniz. Evlilik öncesi danışmanlık aracılığı ile geçmişinizle nasıl barışacağınızı ve döngüyü nasıl kıracağınızı öğrenebilirsiniz.

Gelecekte karşılaşacağınız evlilik stresinin “kaynaklarını” tanımlamak

Danışmanınızın objektif bakış açısıyla, evlilikte hangi davranış ve alışkanlıklara uyum göstermeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Kendinize karşı dürüst olduğunuz sürece kendinizi geliştirebilirsiniz. Bir danışman, karşınızdakini nasıl daha etkin şekilde dinleyeceğiniz ve iletişim kuracağınız konusunda sizi bilgilendirebilir. Daha spesifik olarak, mutlu bir çözüme ulaşmak için ne söyleyeceğinizi (ve ne söylememeniz gerektiğini) anlatabilir.

Unutmayın! Evlilik öncesi danışmanlık zor olabilir. Fakat evliliğiniz için harcayacağınız çabanın ilişkinize katacakları paha biçilemez.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Öncesi Danışmanlık ve Faydaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zeynep ÖZGÜVEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zeynep ÖZGÜVEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zeynep ÖZGÜVEN'in Makaleleri
► Evlilik Öncesi Danışmanlık Psk.Dnş.Samet ÖNDER
► Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Evlilik Öncesi Danışmanlık ve Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Değersizlik Çıkmazı Nisan 2018
► Depresyondayım Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:44
Top