2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göğüs Büyültme Ameliyatında Kullanılan Silikon veya Protezlerin Özellikleri
MAKALE #5329 © Yazan Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR | Yayın Ağustos 2010 | 8,119 Okuyucu
Göğüs büyütme ameliyatlarında bugünkü teknoloji ile ulaşılmış en son noktada tek tercih silikondan yapılmış göğüs protezleridir. Tüm göğüs protezlerinin en azından dış kısmı mutlaka silikondan yapılmaktadır.

Silikon içeren tıbbi malzemeler 1960'lı yıllardan beri kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu, 1960'lardan beri milyonlarca kez kullanılan silikonun bugün insan vücuduna en az zarar veren maddelerden biri olduğu bilinmektedir. Tıpta kullanılan silikon (silicone), kum ve kristalde doğal olarak bulunan silika maddesinden elde edilir. Silikon, laboratuarlarda işlenerek sıvı, jel ya da katı hale getirilir. Katı silikon, vücutta bozulmaz, başka bir maddeye dönüşmez ve vücuda zarar vermeden yıllarca kalabilir. Göğüs protezlerinin dış kılıfı olarak kullanılan madde bu katı silikondur ve vücuda hiç bir zararı yoktur.

Silikon maddesi meme protezi dışında başka bir çok yerde kullanılmaktadır (örneğin elde eklem protezi ya da tendon protezi olarak) ve genellikle vücuda konduğu yerde ömür boyu hiç bir rahatsızlık vermeden kalabilmektedir.

Bugün hala insanlarda korku uyandıran silikon ise yıllar önce kullanılmış olan sıvı (enjekte edilebilir) silikondur. Bu tip sıvı silikon enjeksiyonları 1996’dan beri tüm dünyada yasaklanmıştır. Sıvı silikon, enjekte edildiği bölgede doku içine yayılarak çok ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Günümüzde kullanılan meme protezlerinin hiç birinde sıvı silikon kullanılmamaktadır. O nedenle de çok güvenlidirler.

Meme protezlerinin birçok şekli ve çeşidi vardır ama hepsinde de ortak olan şey dışlarının silikon olmasıdır. Bir kaç milimetre kalınlığında silikon bir torbanın içine ya sıvı silikon, ya serum fizyolojik yani tuzlu su, yada daha yeni çıkan katı silikon doldurulmuştur. Katı silikon protezlerin özelliği protezler patlasa dahi silikonun akmamasıdır. Serum fizyolojik ile doldurulmuş protezler bugün Amerika’da en çok tercih edilen protezlerdir. Ancak bazen ortaya çıkan ve genellikle geçici olan su sesi hastaları en çok rahatsız eden konudur. Ben kliniğimde katı silikon içerikli protezleri tercih ediyorum. Sebebi de meme dokusu kıvamına en yakın hissi vermesidir.

Protezlerin yüzeyleri düz ve pütürlü olabilir. Pütürlü protezlerin amacı korktuğumuz kapsül kontraktürü gelişimini azaltmaktır.

Protezler yuvarlak, anatomik (damla) ve asimetrik şekilli olabilir. Bu şekil farklılıkları hastaların beklentilerinin tam anlamıyla tatmin edilebilmesi için çeşitlendirilmiştir. Yuvarlak protezlerin en yüksek noktası merkezdedir. Anatomik protezlerin ise en yüksek noktaları merkezde değil bir kenara daha yakındır ve düz bir düzleme konulduklarında su damlası şeklini alırlar. Asimetrik protezler ise büyüklük farkı olan hastalarda tercih edilmektedir.

Yuvarlak protezler kas altında, anatomik protezler ise genellikle kas üstünde tercih edilirler. Protezlerin yerleştirildikleri alanda dönmeleri anatomik protezler için bir sorundur. En yüksek noktaları meme başı altında olmalıdır. Dönme durumunda en yüksek nokta memenin dış kısmına veya iç kısmına gelerek veya tam ters dönerek istenmeyen bir sonuç ortaya çıkmasına neden olabilir.

İstenilen meme büyüklüğü son derece kişisel bir konudur. Doktorunuz size ancak istediğinize yakın bir meme büyüklüğü elde etmede yardımcı olabilir.

Benim hastalarıma genel önerim vücut yapısına uygun, dışarıdan bakıldığında “Aaa ne kadar büyük” dedirtmeyecek ama ameliyat olmanıza değecek büyüklüktür.

Protezlerin boyları hacimlerine göre cc olarak ifade edilir. 1 cc 1 milimetreküp olarak tanımlanır.

Kullanılan tüm protezler CE (Avrupa Birliği Standartları) ya da FDA onaylıdır. Mentor, McGhan bugün piyasadaki en iyi protezlerdir.

Unutmayınız ki ameliyatınızdan sonra hangi protezin kullanıldığına dair size özel bir belge verilmelidir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göğüs Büyültme Ameliyatında Kullanılan Silikon veya Protezlerin Özellikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Silikon Göğüs Protezleri Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Göğüs Büyütme Silikon Meme Protezi Prof.Op.Dr. Kutlu SEVİN
► Burun Estetiği Ameliyatında Planlama Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Göğüs Büyültme Ameliyatında Kullanılan Silikon veya Protezlerin Özellikleri' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Göğüs Büyütme Ameliyatı Fiyatları ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:53
Top