2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kinesio Tape Elastik Bantlama Tedavisi - Kinesiotaping
MAKALE #6621 © Yazan Fzt.Teoman GÜNDÜZ | Yayın Mart 2011 | 24,952 Okuyucu
Kinesio Tape Elastik Bantlama Tedavisi,Kinesiotaping

Son zamanlarda çevrenizde belki görmüşsünüzdür kolunda, dirseğinde, boyununda, dizinde, ayağında renkli bantlar takmış kişileri.Ya da en kötü ihtimalle televizyonlarda sporcularda.Peki nedir bu renkli bantlar, ne işe yarar gerçekten kimilerin dediğine göre sihirli midirler?Çoğu şeyde olduğu gibi malesef bu uygulamada da dünyanın gerisinde kalmışız.Oysa ki ne eksiğimiz var diğerlerinden?Aynı ağrıyı aynı sorunları bizim vücutlarımız da çekmiyor mu? Neyse uzatmadan hemen bahsedelim.

Kinesiotaping Japonya'da yaklaşık 1980 yıllarında geliştirilmiş fakat Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda tanınmış özel bir bantlama yöntemidir. Kinesiotaping, bel-boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık problemleri yanında omuz,dirsek el bileği,diz kalça,ayak bileği gibi ortopedik ve nörolojik problemler ile cerrahi sonrasında da kullanılabilen bir tedavi seçeneğidir.

Kinesiotaping uygulamalarının amaçları, en başta ağrısız ve daha kolay hareket edebilmeyi sağlamak, kasların ve fasyaların aktivitelerini artırmak ya da azaltmak,bağları desteklemek,yumuşak dokunun iyileşmesini sağlamaktır.Her zaman hedef varolan ağrıdır.

Kinesiotaping bantlama yöntemlerinden biri olmakla beraber, bu yöntemde benzerlerinden farklı olarak esnek ve uzun süre cilt üzerinde kalabilen özel bantlar kullanılmakta ve bu bantlar özel tekniklerle, farklı amaçlar doğrultusunda uygulanmaktadırlar. Bu yöntemde kullanılan bantlar Kinesiotape olarak adlandırılmakta ve ticari marka olarak KINESIO TEX® TAPE özel adı ile satılmaktadır.

Bu bant, oldukça ince ve hassas dokunmuş pamuklu bir malzemeden imal edilmiştir. Yapışkan yüzeyde bulunan özel hava kanalları sayesinde çok hızlı şekilde kuruduğundan, ıslanma ve terleme durumunda dahi cilt üzerinde kalabilmektedir. Bant cilt üzerine yapıştırılmış halde iken duş almak yâda uygulama bölgesini yıkayabilmek mümkündür. Kinesiotape uygulamanın yapıldığı cildin yapısı ve ortam koşullarına bağlı olmak üzere uygulama bölgesinde çıkmaksızın 4 ila 7 gün kalabilmektedir. Bandın en önemli özelliklerinden biri de cildin esneme kapasitesine uyumlu oluşudur, bu özellik sayesinde, bant hareket halinde iken ciltte oluşan gerilme ve gevşemelere uyum sağlayabilmektedir. KINESIO TEX® TAPE yapısında ciltte alerji yaratabilecek lateks veya benzeri herhangi bir etken madde içermediği gibi gerekli hallerde birbiri üzerine katmanlar oluşturacak şekilde de uygulanabilmektedir. Bantlar esasen uzak doğunun renklerle tedavi felsefesinden yola çıkarak daha sonra kişisel tercihlere de cevap verebilmek amacıyla, siyah, pembe, turkuaz ve ten rengi olmak üzere, 4 farklı renkte üretilmiştir. Her renk materyal olarak aynı özellikte olup, uygulama da farklı renklerin tercihi uygulama yapan uzmanın yada hastanın inisiyatifine bırakılmıştır.
Kinesiotape son derece esnek ve etkin kullanım şekli ile baştan ayağa pek çok problemin tedavisinde tek başına yada yardımcı bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilmektedir

Farklı sebeplerden kaynaklanan bel-sırt-boyun ağrıları, Kireçlenme, romatizmal hastalıklar veya bir yaralanma sonucu gelişen kalça, diz, ayak-ayak bileği ağrıları ile omuz, dirsek, el-el bileği ve parmakları ilgilendiren ağrılı problemler. [ayak bileği burkulmaları, ayak tabanı ağrısı, tenisçi dirseği, karpal tünel sendromu, donuk omuz, hamilelik süresince gelişen ağrılı eklem problemleri. vb] Spor yaralanmaları sonrasında yada yaralanma öncesi önleyici uygulamalar Postür ve duruş bozuklukları Nörolojik hastalıklarda görülen kas kuvvet yetersizlikleri ile hareket algısı ile ilgili bozukluklar Cerrahi sonrası yada hamilelik süresince görülen ödem/şişlik durumlarında kullanılır.
Yukarıda verilen örneklerden de anlaşılacağı gibi Kinesiotaping pek çok sağlık probleminde bir tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır. Bu yeni yöntem bugün dünyanın pek çok yerinde kullanılmakta alınan başarılı sonuçlar bilimsel verilerle desteklenmektedir. Kinesiotaping’i kimler uygulayabilir? Kinesiotaping yönteminde bantların, hangi bölgeye, hangi tekniklerle, hangi yönde ve hangi amaçlarla uygulanacağı doğru sonuca ulaşmak açısından oldukça önemlidir. Tekniğin başarı ile uygulanması kaslar, eklemler, bağlar ve dolaşım sisteminin anatomisini bilmekten ve duruma uygun doğru teknikleri uygulamaktan geçmektedir bu nedenle Kinesiotape uygulaması bu konuda düzenlenen uluslararası onaylı kursları almış fizyoterapistler ve doktorlar tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde Kinesiotaping uygulamaları? Ülkemizde Kanada ve Avrupa’dan davet edilen yetkili ve deneyimli eğitmenler vasıtası ile bu konuda kurslar açılmış ve halen açılmaya devam etmektedir. Açılan bu kurslara katılan sınırlı sayıda fizyoterapist ve doktor kursları başarı ile tamamlayarak, ülkemizde Kinesiotaping uygulama yetkisine sahip olmuş ve olmaktadır
 
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kinesio Tape Elastik Bantlama Tedavisi - Kinesiotaping" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Teoman GÜNDÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Teoman GÜNDÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Teoman GÜNDÜZ Fotoğraf
Fzt.Teoman GÜNDÜZ
İzmir
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Teoman GÜNDÜZ'ün Yazıları
► Ağrılarda Kinesio Tape Bantları Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Kinezyolojik Bantlama Fzt.Vedat ÜLKER
► Kinesiotaping Fzt.Seda GÜLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kinesio Tape Elastik Bantlama Tedavisi - Kinesiotaping' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kayropraktik Tedavisi Mayıs 2013
► Craniosacral Tedavi Aralık 2011
◊ Manuel Terapi Ocak 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:37
Top