2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zihin Haritalama Yöntemi
MAKALE #7044 © Yazan Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK | Yayın Haziran 2011 | 12,150 Okuyucu
ZİHİN HARİTALAMA TEKNİĞİ; BEYNİ ETKİLİ KULLANMA

Zihin Haritaları

Dikkat eksikliği olan öğrencilerimin en çok zorlandığı konuların başında not alma gelir. Klasik not almanın dışında öyle bir yöntem olsun ki hem kolay hem de akılda kalıcı olsun.

Kuşkusuz, öyle bir düzen kullanmayı isterdiniz ki orada düşünceler arasındaki ilişkilendirici halkalar, bağlantılar ve ilişkiler görünsün; düşüncelerinize açıklık kazandırmanıza yardımcı olacak değişik değişik renkler, biçimler özgürce kullanılsın; daha önemli düşünceleri vurgulamanızı sağlayacak büyüklük ve boyut öğelerine de yer verilsin. Normal, geleneksel, renksiz, sıkıcı ve dümdüz uzayıp giden satırlardan oluşan notlar istemezdiniz, değil mi?

Sizin de tercih edeceğiniz ve belirli bir düzen içerisine yerleştirilmiş yaratıcı düşünme notlarına, 'zihin haritaları' denir; bunlar gerçekten de yarattığınız düşüncelerin, izlenmesi kolay haritalarıdır. Site haritalarına benzerler: merkez, en önemli düşüncenizi temsil eder; buradan çevreye doğru uzanan ana caddeler, düşünme sürecinizdeki ana düşünceleri temsil etmektedir; buralardan dallanıp budaklanan ikinci derecede caddeler, sokaklar, yan sokaklar ise ikincil, üçüncül vb. düşüncelerinizi temsil eder. İlgi alanları veya özellikle ilginç düşünceler, özel imgeler ve biçimlerle gösterilebilir.
Tıpkı bir yol haritası gibi bir zihin haritası da:
Geniş bir alana veya konuya genel bir bakış sağlayacak,
İzleyeceğiniz yollan planlamanızı, seçimler yapmanızı mümkün kılacak, nereden gelip nereye gitmekte olduğunuzu gösterecek,
Çok sayıda veriyi belli bir yerde toplayacak,
Yeni ve yaratıcı çıkış yolları fark etmenize olanak sağlayarak sorun çözmeyi teşvik edecek,
Okumaktan, bakmaktan, üzerinde düşünceye dalmaktan, anımsamaktan hoşlanacağınız şeylerin yuvası olacaktır.

Zihin Haritaları Nasıl Yapılır

Zihin haritası yapmak kolaydır:

1. Büyükçe bir sayfa kullanın.
2. İnce uçlulardan kalın uçlulara kadar çeşitli kalınlıklarda uçları olan renkli kalemleri kullanılmak üzere hazır bulundurun.
3. Zihin haritasını yapacağınız alanı, konuyu veya sorunu seçin.
4. İhtiyacınız olacak her bilgiyi toplayın.
5. Kağıdın merkezine seçilen konuyu simgeleyebilecek iri ve çerçevesiz bir imge-resim-şekil çizin.
6. Dikkat çeksin ve belleğe yardımcı olsun diye merkezdeki imgeyi çizerken boyut, ifade, büyüklük öğelerini ve en az üç renk kullanın.
7. Merkezdeki öğeden çevreye doğru uzanan kalın çizgiler çizin ve üzerlerine konu hakkında bildiğiniz anahtar sözcükleri ve en önemli düşünceleri yazın.
8. Ana dalların uçlarından, destek verileri göstermek üzere daha ince yan dallar çıkartın; daha önemli veriler merkezdeki imgenin veya düşüncenin daha yakınına konacaktır.
9. Mümkün olan her yerde imgeler kullanın.
10. İnsanları, temaları, konuları, bağlantıları ve tarihleri, zihin haritasını daha güzel, daha anımsanabilir kılmak için kendi beğeninize göre belirleyeceğiniz özel renkleri özgürce kullanın.
Bu düşünme aracının harika yanı şudur: Bunu Yaratıcı Düşünme için olduğu kadar, belleğe yardım etmek, bilgileri gözden geçirmek, genel not alma, planlama ve iletişim için de kullanabilirsiniz.

Örnek Çalışma

Birçok öğrencim sınav dönemi boyunca Zihin Haritası'nın kendisine yardımcı olan harika bir yöntem olduğunu söylüyor. Örneğin, Edvard Hughes 1982'de okulunda vasat bir öğrenciydi, sınavlarda aldığı puanlar hep orta düzeydeydi. Babası onu Zihin Haritası ile tanıştırdı, Edward bundan sonra notların yükselterek yalnızca derecelere girmekle kalmadı, Cambridge Üniversitesi'nin bir bursunu da kazanmayı başardı.
Bu tür bir Yaratıcı Düşünme aracını denemeye ve uygulamaya olabildiğince çabuk karar verin. Aşağıda örnek verdiğim konuya ilişkin Yaratıcı Zihin Haritası yapmaya hemen başlayabilirsiniz.
  • Kendiniz (Kişisel özellikleriniz, yetenekleriniz, hedefleriniz…)
  • Hobileriniz
  • Gelecek Hedefleriniz
  • En iyi arkadaşınız
  • Gerçekleştirmek istediğiniz dört dörtlük bir tatil
  • Gezegenimiz Dünya
  • Spor
  • Müzik
  • Kendi seçtiğiniz bir konu
kaynak:
Şimşek, Ramazan, Dikkat Dağınıklığı Önleme ve Beyni Etkili Kullanma Kılavuzu, (Hermes Kitap), İmleç Yay. 2010, İstanbul, 2.basım
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zihin Haritalama Yöntemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ramazan ŞİMŞEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi205 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'in Yazıları
► Zihin Okuma ve Otizm Psk.Metin KARAKOL
► Otizm Zihin Körlügü Müdür ? Psk.Derya IKDJAIOUNE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zihin Haritalama Yöntemi' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:08
Top