2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif-Kompulsif Bozukluk
MAKALE #7051 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Haziran 2011 | 6,580 Okuyucu
OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK

Obsesif-kompulsif bozukluk, istem dışı gelen, bireyi tedirgin eden, benliğe yabancı, bilinçli çaba ile kovulamayan, yineleyen düşünceler ( obsesyon) ve çoğu kez bu saplantılı düşünceleri etkisizleştirmek için yapılan, istem dışı, yinelenen hareketler ya da zihinsel eylemler (kompulsiyon) ile belirli bir ruhsal bozukluktur.

Obsesyonlar istenmeden gelen ve uygunsuz olarak yaşanan ve belirgin anksiyete ya da sıkıntıya neden olan, sürekli düşünceler, dürtüler ya da düşlemlerdir. İstenmeden gelmeleri ve uygunsuz bir nitelikte olmaları “benliğe yabancı (ego distonik)” olduklarını göstermektedir. Kişi, obsesyonel düşüncelerini, dürtülerini ya da düşlemlerini kendi zihninin bir ürünü olarak görür.

Kompulsiyonlar yineleyici davranışlar (el yıkama, sıraya koyma, kontrol etme gibi) ya da zihinsel eylemlerdir (dua etme, sayma, sözcükleri sessiz bir biçimde yineleme gibi). Kompulsiyonların amacı anksiyete ya da sıkıntıdan korunmak ya da bunları azaltmaktır. Haz almak ya da doyum sağlamak değildir. En sık görülen kompulsiyonlar; yıkanma, temizleme, sayma, kontrol etme, güvence isteğinde olma, sıraya koyma, yineleyen eylemlerde bulunmadır. Genellikle, obsesyonlar bir TEHDİT, kompulsiyonlar ise bu tehdide karşı bir TEDBİR niteliğindedir.

Hem obsesyon hem de kompulsiyon benliğe yabancıdır ve kişi bunun saçma ya da mantıksız olduğunun farkındadır. Obsesyon ya da kompulsiyondan herhangi birinin bulunması obsesif-kompulsif bozukluk tanısının koyulması için gereklidir. Ayrıca, kişinin bunu, aşırı, mantıksız ya da saçma bulması, bunun için aşırı zaman harcaması ya da bu durumun kişide sıkıntı yaratması ve işlevselliğini önemli ölçüde bozması gereklidir.
Obsesif-kompulsif bozuklukta dört ana örüntü vardır.
  1. Bulaşma obsesyonu en sık görülen obsesyondur ve buna bağlı yıkama, temizleme kompulsiyonu yer alır. Yağ, mikrop, çöp, sperm, dışkı, idrar, toz, vb. nesnelerden korkulmaktadır. Yıkanma, temizlenme yanında kaçınma, evden dışarı çıkmama eşlik edebilmektedir.
  2. Kuşku duyma obsesyonu ile kontrol etme kompulsiyonu ikinci grupta yer almaktadır. Bu obsesyon çoğu zaman bir tehlikeye işaret eder, ocağın açık unutulması, ya da kapının kilitlenmesinin unutulması, bir trafik kazasında birini yaralayıp yaralamadığı gibi. Bunun kapsamında elektrikli ya da gazlı ev aletlerini, kapı ya da pencere kilitlerini v.b. kontrol bulunmaktadır.
  3. Herhangi bir kompulsiyon olmadan, zihne yerleşen obsesyonlardır. Bu obsesyonlar genellikle cinsel, saldırgan ya da dinsel bir eylemle ilintili (çocuğunu yaralama ya da sokakta, camide bağırarak açık saçık şeyler söyleme, namaz kılarken zihnine Tanrıya küfür etme takıntısının gelmesi, tekrar tekrar ortaya çıkan pornografik görüntüler, gibi) yineleyici düşüncelerdir ve hasta bu düşüncelerinden ötürü suçluluk, utanç duymaktadır.
  4. Sık görülen diğer bir örüntü de, simetri ya da kesin olma obsesyonudur. Nesnelerin ya da olayların belli bir düzen içinde olmasına yöneliktir. Bunun karşılığında ise düzenleme kompulsiyonu görülmektedir.
Obsesif-kompulsif bozukluğun yaşam boyu yaygınlığı %1-3 olarak bildirilmektedir. Ortalama başlangıç yaşı ise 20’dir. Genelde hastaların üçte ikisinde belirtiler 25 yaşından önce başlamaktadır. Başlangıç yaşı ergenlik ya da çocukluk yıllarına dek uzanabilmektedir. Bazı vakalarda 2 yaş gibi çok küçük yaşlarda da başlayabilmektedir. Erişkinlerde kadın ve erkeklerin bu hastalığa yakalanma oranları birbirine yakındır.
Genellikle uzun süreli bir hastalıktır. Gidiş bazı hastalarda dalgalanma, bazı hastalarda da süreklilik göstermektedir. Hastaların % 20-30’unda belirgin bir düzelme, %40-50’sinde orta düzeyde bir düzelme, %20-40’ında ise aynı düzeyde kalma ya da kötüleşme olduğu bildirilmektedir.

Obsesif-kompulsif bozuklukta temel tedavi yaklaşımı ilaç tedavisidir. İlaç tedavisine ek olarak bilişsel-davranışçı tedavilerin birlikte uygulanmasının belirtileri önemli ölçüde azalttığı bildirilmektedir. Bilişsel-davranışçı terapilerde, üstüne gitme, tepki önleme (tepki durdurma), doyum noktasına gelme (satürasyon) (özellikle obsesyonel düşüncelerin kontrol altına alınması aşamasında) teknikleri yararlı olmaktadır. Bu tedavilerin, hastaların %60-75’inde başarılı sonuçlar verdiği bildirilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obsesif-Kompulsif Bozukluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Şeyma ALTINEL
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Semiha KARA
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Arzu BEYRİBEY
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Nuray ŞAHİN
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Obsesif-Kompulsif Bozukluk' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:21
Top