2007'den Bugüne 92,773 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,057 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabette Yasaklar Tarih Oldu
YAZI #1357 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Şubat 2012
Diyabet (Diabetes mellitus), en basit haliyle, vücutta insülin olmaması ya da yeterli olmaması ya da var olan insülinin kullanılamaması olarak tanımlanabilir.


Diyabet genetik olarak taşınan, tıbbi beslenme tedavisi, ilaç ya da insülin tedavisi ve düzenli aktivite ve bakım gerektiren bir hastalıktır. Kişinin bilinç düzeyine, kan şekerin regülasyonuna ve öz bakımına bağlı olarak komplikasyonsuz ya da bir çok komplikasyonla ilerleyebilir.

Bunları belirleyen temel faktör tedavinin aralıksız devam etmesi, eğitimlerinin belirli aralıklarla tekrarlanması ve kişinin besin seçimini kendi başına yapabilmesi gelir.


Diyabet ekibi temel olarak endokrinolog, diyetisyen, diyabet hemşiresi ve psikologdan oluşur. Bu ekibin temel amacı, kişinin sağlık seviyesini ve bilgi düzeyini arttırmak ve özkontrolünü sağlamaktır.

Doktorun belirleyeceği tedavi yöntemi, kişiye özel hazırlanmış tıbbi beslenme tedavisiyle ve düzenli görüşmelerle kişinin kendi beslenme düzenini oluşturabilecek seviyeye gelene kadar devam etmelidir.


Yakın bir zamana kadar uygulanan “teksir diyeti ” olarak tabir edilen hazır listeler, belki başlangıçta yeterli gelse de ilerleyen dönemde kişinin sosyal statüsüne, günlük aktivitelerine ve yaşam tazına göre özelleştirilmeli ve kişiye değişik yemeklerden faydalanabilme olanağı sunulmalıdır.



Halk arasında “ bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir, kepekli ekmek” tabiri yerini ekmek değişimi ve peynir değişimine bırakmalıdır. Kişiye yardım amaçlı arkadaşları, sosyal çevresi yada akrabaları tarafından önerilen çeşitli bitkisel tedaviler doktora danışılmadan uygulanmamalıdır. Benzer şekilde halk arasında diyabet diyeti olarak bilinen “ patates, pirinç ve beyaz şekerden uzak dur yeter” ifadesi bilimsel açıdan herhangi bir gerçeğe dayanmamaktadır. Diyabette temel beslenme prensibi karbonhidrat türlerini bilmektir.

Tüketilen yada tüketilecek karbonhidrat türüne göre aynı öğünde yanına eklenecek proteinden zengin besinlerle, günümüzde kült yasaklar olarak adlandırılan yiyecekler (üzüm, muz, kavun, karpuz gibi meyveler; havuç, mantar gibi sebzeler; pirinç, patates gibi tahıllar) her diyabetli birey tarafından tüketilebilir.

Diyabette özkontrolün arttırılması, tedaviye aksatılmadan devam edilmesi, beslenme bilincinin arttırılması ve düzenli kontrollerin yapılması ile diyabetli bireylerin, diyabetli olmayan bireylerden daha sağlıklı, daha uzun ve daha dolu bir hayat yaşaması kaçınılmazdır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Makaleleri
► Yulaf İn Buğday Out mu Oldu? Dyt.Gizem ŞEBER
► Diyabette Beslenme Dyt.Nuray Damla NOYAN
► Diyabette Beslenme Dyt.Sevde VAROL
► Diyabette Beslenme Tedavisi Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Diyabette Beslenme Tedavisi Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Diyabette Güncel Bilgiler Dyt.Turgay KÖSE
► Diyabette Beslenme Nasıl Olmalıdır? Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,057 uzman makalesi arasında 'Diyabette Yasaklar Tarih Oldu' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:37
Top