2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yalancı Bunama (Psödodemans) Nedir?
YAZI #2750 © Yazan Prof.Dr.Şevki ŞAHİN | Yayın Aralık 2015
Psödodemans (yalancı bunama) depresyonun yol açtığı bir unutkanlık tablosudur. Dikkat ve konsantrasyon eksikliğinin ön planda olduğu, isimlerin, yapılacak işlerin unutulması ile karakterize bir hastalık tablosudur. Yeni bilgilerin öğrenilmesi zorlaşır. Kişi daha önceden kolaylıkla yerine getirebildiği günlük aktivitelerini yerine getirememeye başlalar. Bu durum zamanla, kişinin yaşam kalitesinde, ikili ve sosyal ilişkilerinde bozulmalara neden olabilir. Kişinin iş yaşantısında ciddi zorluklara yol açabilir. Tedavi edilmemiş olgularda, ağır bunama benzeri tablolara da neden olabileceğinden, hekim tarafından hemen tanınıp, ciddi şekilde ele alınması gereken hastalıklardan biridir.


Kimlerde görülür?

Daha çok orta yaş grubunda, 40–50 yaşlarda, ortaya çıkar. Kadınlarda ve erkelerde görülme sıklığı aynıdır.


Tanısı nasıl konulur?

Tanının ilk aşaması diğer bunama nedenlerinin dışlanmasıdır. Biyokimyasal incelemeler (vitamin düzeyleri, tiroid hormonları vb. ), radyolojik incelemeler (beyin MR’ı vb.) ve gerekirse elektrofizyolojik incelemeler (EEG vb.) ile bu ayrım yapılır. Sonrasında uzman psikologlar tarafından yapılan ve tarafımızdan değerlendirilen nörokognitif testler (unutkanlık testi) ile bu hastalığın diğer bunamalardan ayrımı netleştirilir. Ayrıca, kliniğimizde beyin MR’ı incelemesi sonrasında, hipokampüs (beynin kayıt merkezi) hacmi de hesaplanarak psödodemansın Alzheimer Hastalığı ve diğer bunamalardan ayrımı da yapılabilmektedir.


Tedavisi var mıdır?

Tedavi ile geri dönüşümlüdür. Ancak, özellikle de orta-ileri yaşlardaki tedavi edilmemiş depresyona bağlı gelişen unutkanlık ve dikkat eksikliğinin gerçek bir bunama tablosuna da dönüşebilme ihtimali vardır. Bu nedenle ivedilikle yapılacak depresyon tedavisi tablonun tamamen iyileşmesini sağlayabilir.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şevki ŞAHİN Fotoğraf
Prof.Dr.Şevki ŞAHİN
İstanbul
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Şevki ŞAHİN'in Makaleleri
► Bunama Demans Alzheimer ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yalancı Bunama (Psödodemans) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:41
Top