2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Guinea Piglerin Üremesi
YAZI #6098 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Kasım 2019
Ginepigler çok fazla üreyebilen hayvanlardır. Doğum yapan bir dişi guine pig saatler içinde tekrar kızışabilir ve gebe kalabilir fakat peş peşe oluşan gebelikler hem dişi ginepig için hem de yavrular için sağlıklı değildir.

Ginepigler hakkında bilgili olan veterinerler doğumdan önce ya da doğumdan hemen sonra erkek ginepiglerin dişilerden ayrılmalarını tavsiye ediyorlar. Genellikle bir doğumda 3-4 civarı yavru meydana gelir. Gebenin karnındaki 3-4 yavru ginepigin ağırlığını ikiye katlayabilir.
Diğer yandan dişi ginepig doğumundan sonra 4. haftada doğum yapmaya hazır hale gelebilir ancak bu tarz erken gebelikler dişi guinea pig için sağlıklı değildir. Kendisi yeterince gelişemediği gibi yavruları da yüksek ihtimalle sağlıklı doğmayacaktır. Hatta gebelik iç organlarına fazla miktarda basınç oluşturarak onun ölümüne bile sebep olabilir.

Diğer yandan çok geç oluşan gebeliklerde dişi guinea pigler için sağlıksızdır. Özellikle 6-8 aydan sonra oluşan ilk gebelik kalça kemiklerindeki kıkırdak dokunun azalmasından dolayı esneme yerine ayrılmaya sebep olacağından yine ginepigin ölümüne sebep olabilir.

Dişi guinea piglerin kısırlaştırılması da riskli bir işlemdir. Bu konu hakkında gerçekten tecrübeli bir veteriner hekim gerektirir. Buna rağmen yine de riskleri yüksektir. Erkeklerin kısırlaştırılması ise dişilere göre daha az risk içerir ve tecrübeli veterinerler tarafından sorunsuz şekilde yapılabilir. Böylece dişi ve erkek guinea pig birliklte yaşayabilir.

Bu hayvanların sosyal olduklarını guinea pigler hakkında bilgi veren her yerde okuyabilirsiniz. Evet. Gerçekten de sosyaller.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Guinea Pigler ve Çocuklar Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Guinea Piglerde Coccidiosis Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Guinea Piglerde C Vitamini İhtiyacı Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Guinea Piglerde Beslenme ve Sindirim Sistemi Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Evlerde Evcil Hayvan Beslenmesi ve Guinea Pig Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Guinea Piglerin Üremesi' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:31
Top