2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Buğday Çimi
YAZI #6144 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ocak 2020
Bir buğday türü olan Triticum aestivum bitkisinin çim kısmı buğday çimi olarak adlandırılır. Buğday çiminin vitamin ve mineral içeriği çok zengindir. A,C, E gibi antioksidan vitaminleri içerir. Ayrıca buğday çimindeki klorofilden dolayı da antioksidan içeriği yüksektir. Buğday çimi vitamin içeriğinin yanında demir, magnezyum, kalsiyum ve bol miktarda aminoasit içerir. Bitkisel bir demir kaynağı olduğu için içeriği yüksek de olsa emilim oranı azdır. Vegan beslenen bireyler için demir kaynağı olarak kullanılabilir.

Buğday çimi bir diyet takviyesi olarak satılır ve genellikle kapsül, toz ve sıvı formlarındadır. Genelde smoothie ve milkshake yapımında kullanılmaktador.

Buğday çiminin uygun kullanım dozuyla ilgili yeterli çalışmalar ve bilimsel veriler yoktur. Her besinde olduğu gibi buğday çimi dozu da kişinin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.

Buğday çimi içerisindeki zengin besin öğelerinden ve antioksidan içeriğinden dolayı vücudun toksinlerden arındırılmasını ve yenilenmesini sağlar. Ayrıca yine içeriği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini geliştirebilir ve hastalıkların önlenmesine karşı destekleyici olabilir. Buna ek olarak ülsaratif kolit, ekrem ağrıları, kansere karşı önlem gibi birçok sağlık faydalarından söz edilmektedir. Bu yararlarının dışında ayrıca:

Kötü kolesterol olarak bildiğimiz LDL’yi düşürebilir.
Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu rol oynayabilir.
Kan şekerinin düzenlenmesinde ve dengeye gelmesinde yardımcı olabilir.
Vücut yaralarının ve iltihapların etkilerini azaltabilir.


Yan etkileri nelerdir?

Buğday ürünlerine alerjisi olanların buğday çiminden de uzak durması önerilir. Ayrıca çölyak hastalığı olan kişiler de buğday çiminden uzak durmalıdır çünkü hem çölyak hastalığı hem de gluten intoleransı buğday çimi tüketiminde sıkıntı doğurabilir. Her ne kadar yaprakların kendilerinde gluten bulunmasa da, üretim ve toplama aşamalarında yanlışlıkla eklenen bir kaç buğday tohumu ve artıklar, hassasiyetin artmasına sebep olabilir.

Genellikle güvenli olarak kabul edilen buğday çiminin bazı kişilerde kabızlık ve bulantı gibi problemlere yol açtığı bildirilmiştir.
Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımı ile ilgili yeterli bir veri yoktur. Ayrıca toprakta veya suda yetiştirilerek çiğ olarak tüketildiği için bakteri veya küf bulaşma riski vardır. Bu nedenle hamileler ve emzirenler için önerilmemektedir.
Buğday çimi kan şekerini düzenleyici olarak bilinir ancak diyabet hastalarının şekerini hızla düşürmekte ve hipoglisemiye sebep olabilmektedir. Doktora danışılmadan tüketilmemelidir.

Bahçeşehir Zayıflama Merkezi olarak ‘Buğday Çimi?’ sorusunun yanıtına yönelik hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. İstanbul diyetisyen arayışınızda yanınızda olduğumuzu hatırlatmak ister, herhangi bir sorunuz olması durumunda bizlerle iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Yulaf İn Buğday Out mu Oldu? Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Buğday Çimi' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:30
Top