2007'den Bugüne 92,327 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Yardıma İhtiyacınız Olduğunu Gösteren 5 Belirti (10 Ekim Dünya Psikolojik Sağlık Günü)
YAZI #6705 © Yazan Psk.Halil İbrahim ÖZUĞUR | Yayın Eylül 2020
Psikolojik Yardıma İhtiyacınız Olduğunu Gösteren 5 Belirti (10 Ekim Dünya Psikolojik Sağlık Günü)
1992 yılında Dünya Zihin Hastalıkları Federasyonu 10 Ekim tarihini, Dünya Zihin Hastalıkları Günü olarak ilan etti. Dünyadaki 150’den fazla ülke 27 yıldır bu tarihi kutluyor. Aslında bu kutlamanın amacı, insanların zihin hastalıklarına olan bakış açısını değiştirmek. İnsanların yaşadıkları psikolojik rahatsızlıklar hakkında farkındalık yaratmak. Birçoğunuz psikolojik rahatsızlığı olan kişilerle dalga geçildiğini duymuşsunuz veya görmüşsünüzdür. 10 Ekim tarihini akıl sağlığı alanında çalışan uzmanlar olarak önemsememizin nedeni, bu bakış açısını değiştirerek insanların profesyonel yardım alabilmesini sağlamaktır. Nitekim günümüzde insanlar profesyonel yardım alma noktasında önemli ölçüde yol kat etmiş görünüyor. Buna rağmen birçok kişi de psikolojik sağlığın hayatımızda ne kadar önemli bir noktada olduğunu anlayamıyor.
Günümüzde hayattan zevk alamama olarak tanımladığınız tükenmişlik, psikoloji literatürünende önemli bir yere sahip. Bu durum yaşanılan psikolojik problemlerin çözüme ulaştırılmadığından kaynaklanıyor. Psikolojik sıkıntılarla baş etmek istememenin birçok sebebi olabilir. Bu sebeplerden bazıları ”çevremiz ne der?, ben akıl sağlığı diye bir şeye inanmıyorum?, insan kendinin psikoloğudur?” gibi düşünceler olabilir.
Şimdi sıralayacağım konulara lütfen dikkat edin. Bu belirtileri gösteriyorsanız ve kendinizi bu yüzden kötü hissediyorsanız lütfen profesyonel yardım almaktan kaçınmayın.
1- Uyku veya Yeme Düzeninin Değişmesi
Hayatınızda önemli bir değişiklik yapmamış olmanıza rağmen, yeme veya uyku düzeninizde değişimler gözlemlemeniz, psikolojik bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Yaılan araştırmalarda bu belirtilerin,uykusuzluk çekmek, uyku kalitesinde bozulmalar yaşamak, çok yemek veya çok az yemek, şeklinde olduğu belirtiliyor. Uyku ve yeme düzenimizin, sadece fiziksel sağlığımız için değil aynı zamanda zihinsel sağlığımız için de çok önemli olduğunun altını çizmeliyiz. Uykunuzu yeterince alamadığınızda, daha verimsiz, kaygılı, stresli ve dürtüsel olabilirsiniz. Bunun yanında sağlıksız beslenme alışkanlıkları da daha enerjisiz hissetmenizi, kendinize saygınızda azalma ve depresyona yatkınlığa yol açabilir.
2- Değişken Duygu Durumu
Psikolojik sağlığınızın kötü olduğuna işaret eden diğer bir şey ise, sürekli ve hızlıca değişen duygu durumunuzdur. En ufak bir anlaşmazlıkta bile kendinizi çok sinirlenmiş hissediyorsanız, beyniniz size psikolojik sağlığınızı kontrol etmenizi söylüyor olabilir. Bu durum duygusal yıpranmadan kaynaklanabilir. Bu belirti bir an önce yardım almanız gerektiğini göstermektedir. Psikolojik sıkıntılarınızı erteledikçe, beyniniz normal işlevini yerine getiremeyerek, zamanla duygularınızı düzenlemekte zorlanacaktır. Bu yüzden de sürekli olarak kendinizi stres içerisinde, motivasyonu düşük ve bunalmış bir şekilde bulabilirsiniz. Hatta duygularını düzenlemekte zorlanan bazı kişiler, yüksek kaygı ve panik atak bile yaşayabilir.
3- Her Şeyden Kopmuş Hissetmek
Normalde yakın olduğunuz insanlara karşı daha mesafeli hissediyorsanız, psikolojik sağlığınız kötüye gidiyor olabilir. Daha önce yapmaktan keyif aldığınız şeylere olan ilginiz kalmamış olabilir. Ancak birçok konuda böyle hissediyorsanız, bu durumun neden kaynaklandığını ve çözümünü bilmiyorsanız, psikolojik yardım almaktan lütfen çekinmeyin. Sosyal geri çekilme, sosyal izalasyon ve hissizleşme belirtilerine özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü bu durumda kendinizi diğer insanlardan uzaklaştırdığınız için, size yardım edebilecek ve bu konuda yardım isteyecek tek kişi yine siz oluyorsunuz. Eğer bu yardıma başvurmazsanız, kronik yalnızlık, boşlukta hissetme ve umutsuzluk olarak size yansıyabilir. Bu durumlar da uzun vadede sizi etkileyecektir.
4- Çoğu Zaman Keyifsiz Hissetmek
Uzun süredir kendinizi depresif hissedebilirsiniz. Hatta neredeyse hiçbir şeyden zevk alamaz duruma gelmiş olabilirsiniz. Eğer böyle hissediyorsanız psikolojik sağlığınız ile alakalı bir kontrole ihtiyaç duyabilirsiniz. Depresif belirtiler gösteren kişiler bir tehdit karşısında ilgisiz ve bıkmış tavırlar gösterebilir.
5- Konsantrasyonda Azalma
Bir şeye odaklanmakta ve kolay bir görevi bitirmekte zorluk yaşıyor olabilirsiniz. Eğer bir şeye odaklanmanız normalden daha zor hale geldiyse, bilgilerinizi gözden geçirmekte zorlanıyorsanız, problemi analiz etmekte güçlük çekiyorsanız veya düşüncelerinizi sözlü hale getirmekte zorlanıyorsanız, uzun süreli psikolojik bir bunalımda olduğunuzu söyleyebiliriz.
Günümüzdeki iletişim ve çalışma ortamı, özellikle psikolojik sağlığınızın bozulduğunu görmezden gelmenize yol açabilir. Psikolojik sağlığınız ile ilgili farkında olarak yaşamak hayat kalitenizi artırabilir. Hatta hayatınızı bile kurtarabilir.
Lütfen bu anlattıklarıma göre kendinize veya bir başkasına herhangi bir tanı koymayın. Eğer bu belirtileri gösteriyorsanız lütfen diploması olan bir psikoloğa başvurmaktan çekinmeyin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halil İbrahim ÖZUĞUR Fotoğraf
Psk.Halil İbrahim ÖZUĞUR
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Halil İbrahim ÖZUĞUR'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Yardıma İhtiyacınız Olduğunu Gösteren 5 Belirti (10 Ekim Dünya Psikolojik Sağlık Günü)' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:25
Top