2007'den Bugüne 92,327 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar ve Ölüm Kavramı Üzerine
YAZI #7331 © Yazan Psk.Dnş.Pelin AÇIKALIN | Yayın Şubat 2022
Çocuklar, ölümle çok erken yaşlarda ilgilenmeye başlarlar. Karikatürler, sinema, televizyon, video oyunları ve hatta kitaplar ölüm görüntüleri ile doldurulur. Çocuk daha önce bir aile üyesi, arkadaş veya kendine ait bir hayvan ölümünü yaşamış olabilir. Ana-babalarının konuşmalarını dinleyerek, ölüm haberlerini duyar ve ölü hayvanları görerek sorular sorar, bir anlam çıkarmaya çalışırlar. Ancak, pek etkilenmiş görünmezler. Çocuğun ölüme ilgisi, duygusal bir tepki seviyesinden öteye pek geçmez. Çocuğun, ölüm fikrini kabullenmesi, kısa zamanda ve kolay gerçekleşmez. Zihinsel ve duygusal gelişimiyle paralel olarak yavaş yavaş belli bir sırayla gelişir ve ölüm kavramını kendine mal eder (Dunning, 2006). Çocuğun gözünde ölüm, “ceza”, “hastalık”, “olağanüstü hadise”, “uyku”, “yolculuk” gibi anlamlara gelir. Dini açıklamalar, daha önce çocuğun geçmişinde olumlu veya olumsuz olarak yönlendirilmiş psikolojik kavrayışı gözle görünür şekilde değiştirmeksizin, “yolculuk”, “seyahate çıkma” veya “kapıp götürme” gibi diğer sembolik algılama biçimleriyle üst üste gelirler (Hökelekli,1991).
Yetişkinin çocuğa yaklaşımı önemlidir. Yetişkin çocuğa karşı duyarlı, soğukkanlı, dinlemeye açık, yargılamayan, çocuğun ihtiyaçlarını dikkate alan ve duygusunu ifade etmesine izin veren bir yaklaşım sergilemelidir. Kayıp sonrası yaşananlar, çocuğun yaşı, kişiliği, deneyimleri, ölen kişiyle ilişkisi, çevrenin etkisi, ailenin tutumu, ölüm nedeni ve oluş şekline göre değişmektedir. Çocuğa kayıptan önceki yaşantısının aynı şekilde devam edeceği ve güvende olacağı duygusu hissettirildiğinde çocuk kayıp sonrası yas süreciyle sağlıklı biçimde baş edebilecektir. Yetişkinlerin ve çocukların ölümle başa çıkma mekanizmaları arasında fark görülmemektedir. Fakat çocukların ölüm hakkında ne düşündüğünü öğrenmek dil gelişimlerindeki yetersizlikten dolayı kolay olmamaktadır (Yıldız, 2004).
Kaynaklar
1) Dunning, S. (2006). ClinicalSocialWorkJournal
2) Hökelekli, Hayati. 1991. “Ölüm ve Ölüm Ötesi Psikoloji”.UÜİF Dergisi.
3) Yalom, I. (1999) Varoluşçu Psikoterapi.
4) Yıldız, S. A. (2004). Çocuk, Ölüm ve Kayıp, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
👉📚Tez okumalarımdan derleme...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pelin AÇIKALIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Pelin AÇIKALIN
Hatay (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Pelin AÇIKALIN'ın Yazıları
► Çocuk ve Ölüm Kavramı Psk.Gözde ALPER
► Çocuklarda Ölüm Kavramı ve Yas Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Çocuklarda Ölüm Kavramı Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Çocuk ve Ölüm Kavramı Psk.Eda GÖKDUMAN
► Çocuklar ve Ölüm Psk.Şeyma KOÇAK
► Çocuklar İçin Ölüm Nedir ? Psk.Sinem ERUSTA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklar ve Ölüm Kavramı Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Korku Şubat 2022
◊ Değişmek ve Hisler... Şubat 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:58
Top