2007'den Bugüne 92,327 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Dönemi ve Ebeveynler
YAZI #7332 © Yazan Psk.Dnş.Pelin AÇIKALIN | Yayın Şubat 2022
Ebeveynlerin ergenin yaşamı ile ilgili verdiği bilgiler, onların kendi yaşam streslerinden ya da farklı problemlerinden kaynaklı olarak ergeni farklı açılardan yeterince gözlemleyememeleri ile sınırlanmaktadır (Kazdin ve Weisz, 1998). Ebeveynlerin, ergenlik dönemindeki çocuklarının davranışları ve bunların nedenleri ile ilgili verdiği bilgiler, onların değerleri, standartları, alışkanlıkları ve kültürel olarak ait oldukları gruba ilişkin sosyal idealleri ile yönlenmektedir.
Genel olarak ebeveynlerin bana söylediği "biz böyle bir aile değiliz, onunla sakince ve anlayarak konuşmaya çalışıyoruz ancak o her seferinde bağırıyor onu anlamadığımızı söylüyor" diyorlar. Ancak kaçırdıkları bir şey var o da çocuklarına kendi perspektiflerinden baktıkları, çocuğun ne demeye çalıştığı değil kendi zihinlerindekiyle hareket ettikleri.
Curtis (1992),ergenlik dönemindeki gençlerin bağımsız olmak için daha fazla çabaladıklarını ve özerklik kazanmak, kimlik oluşturmak yolunda risk alma olasılıklarının da arttığını ifade etmiştir. Çocuklardan farklı olarak ergenler, kendi davranışlarında ve sosyal ilişkilerinde ailelerine daha az bağımlıdırlar. Aileleri ile ilişkileri, daha fazla özgürlük arayışına dönüşmektedir. Aile içinde kendi fikirlerinin de önemsenmesini isterler; bir birey olduklarını anlatmak adına çeşitli davranışlar sergilerler. Çoğu zaman hatalar da yaparlar. Hepimiz öyle büyümedik mi? Ailemize bir birey olduğumuzu, kendi fikirlerimizi ispatlamak uğruna çılgınca davranışlarda bulduğumuzu bir hatırlayalım.
Ebeveynlere bu süreçte her zaman söylediğim: "durun, nefes alın ve şimdi de kalın. Çocuğunuz bu davranışıyla size ne anlatmak istiyor diye bir bakın. Bu anlatmak istediği şey sizin nerenize dokunuyor?"
#ergenlik #ergen #ebeveyn #psikoloji #psikolojikdanışmanpelinaçıkalın #psikodrama #psikolojikdanışma #gelişim #oyun #oyunterapi #aile
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pelin AÇIKALIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Pelin AÇIKALIN
Hatay (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Pelin AÇIKALIN'ın Yazıları
► Ergenlik Dönemi Psk.Gökhan BİNGÖL
► Ergenlik Dönemi Psk.Nazlı DİNÇ
► Ergenlik Dönemi Psk.Çiğdem KARAKUŞ
► Ergenlik Dönemi Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Dönemi ve Ebeveynler' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Korku Şubat 2022
◊ Değişmek ve Hisler... Şubat 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:42
Top