2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Müzik ile Terapi, Güncel Yaklaşımlar ve Talentosound Nörolojik Müzik Dinletisi
YAZI #7533 © Yazan Psk.Mehmet KEŞAN | Yayın Kasım 2022
Giriş
Müzik bazı aletler aracılığı ile kişide olumlu veya veya olumsuz hisler uyandıran sesler bütünüdür. Terapi ise gerekli eğitimlerini tamamlamış ruh sağlığı profesyonelleri eşliğinde duygularınızı, düşüncelerinizi, hayata bakış açınızı, kendiniz ve diğerleri ile ilgili inançlarınızı, tutumlarınızı, günlük yaşamda sizin bile farkına varmadığınız bilinçdışı itici güçlerinizi fark etmenizi sağlayan bir keşif sürecidir. Terapistler , hastalarına veya danışanlarına bu keşif sürecinde maksimum yarar sağlamak adına, birçok araç-gereç ve materyal kullanmaktadır. Hiç şüphesiz bu araçların en başında müzik gelmektedir.

Müziğin Ruh Haline Etkisinin Tarihçesi
İnsanoğlu yaşamın her döneminde müzikten istifade etmiştir. Ölüm ve yaslar da ağıt türü dinletiler, savaş ve çarpışmalar da cesaret verici müzikler, düğün ve toplantılar da eğlence türü müzikler kişileri her zaman durumun psikolojisine sokmuştur. Müziği tedavi maksatlı kullanımının ise 6000 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. Uzak doğu, eski yunanlar , Anadolu'da kurulan bazı medeniyetler ve günümüz coğrafyasında halihazırda hala kullanılmaktadır. Bunun yanında bazı medeniyetler müziği ruhani bir olay olarak görmüş, ruhsal hastalıkların iyileştirilmesinde en önemli araç olarak görmüştür. Eski Yunanlılarda müziğin, her türlü erdemin esası olup ruhun eğitimi ve arınmasında büyük bir etmen olarak kabul edildiği söylenmektedir. Filozof ve matematikçi Pisagor, umutsuzluğa düşen kimseleri veya çabuk öfkelenen hastaları belirli melodilerle tedavi edebilme imkanını araştırmıştır. İslam felsefecisi Ebubekir Razi ise , melankolinin, yani günümüz depresyonunun, hoş sesler ile tedavi edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Orta Avrupa zamanında , akıl hastalarının acı zulümlere maruz kaldığı bir dönemde ise , Selçuklu ve sonrasında Osmanlı imparatorlukları bazı su sesleri ve huzur veren dinletiler ile akıl hastalarını iyileştirmeyi başarmıştır. Bu işlemler darüşşifa ve bimarhanelerde gerçekleştirilmiştir. Günümüzde ise bazı bilimsel yaklaşımlar müziğin insan ruhu üzerinde önemli bir etki yarattığını göstermiştir. Özellikle çocuk psikopatolojisinde kullanılan bazı yöntemler, müziğin insan zihni üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

Güncel Yaklaşıma En Yakın Örnek : TalentoSound
Son zamanların en önemli ve en güncel müzik terapi ekollerinden biri olan TalentoSound , özellikle çocuk ve ergen terapilerinde büyük bir başarı oranına sahip olması ile biliniyor. Altyapısı nöropsikolojiye dayanan bu yöntem , hücreler arasında ki bağlantıyı müzik ile daha sıkı hale getiriyor. Davranış bozukluklarından alt ıslatmaya , depresyondan panik ataklara kadar çözüm sunan bir metot. TalentoSound 6 haftalık bir süreçten bir oluşuyor. Program öncesinde gerekli testler yapılıyor. Modül bitiminde de aynı testler yapılarak etkisi gösteriliyor. 6 haftalık süreçte yoğun bir çalışma uygulanıyor. Her gün günde 1 saat toplamda 42 saatlik dinletilerden oluşuyor. Dinletiler evden dinlenebiliyor. Danışanlar haftada 1 terapiler için kliniğe davet ediliyor. Özel kulaklıklarla kişiye özel frekanslarla filtrelenen müzikleri içeriyor. Kişiye özel olarak hedef soruna yönelik çalışılıyor. Müzikler hipnotik telkin olarak anne sesinden ninni içeriyor. Kemik iletim yoluyla verilen anne sesi çocuklara anne karnından itibaren yaşadıkları duygusal dalgalanmaların düzelmesi için fırsat sağlıyor. 6 haftalık süreçte 6 defa da uzman psikologlar ile seanslar yapılıyor. Profesyonel ve bütüncül bir yaklaşımla uygulandığında son test verileri problemin semptomlarının büyük ölçüde azaldığını gösteriyor.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet KEŞAN Fotoğraf
Psk.Mehmet KEŞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet KEŞAN'ın Makale ve Yazıları
► Çocuk ve Müzik Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
► Müzik, Beyin ve Öğrenme Psk.Mehmet CEYLAN
► Sosyal Kaygıyla İlgili Kuramsal Yaklaşımlar Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Müzik ile Terapi, Güncel Yaklaşımlar ve Talentosound Nörolojik Müzik Dinletisi' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:54
Top