2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozuklukluğu'nun Akademik Başarı Üzerine Etkisi
YAZI #7523 © Yazan Psk.Mehmet KEŞAN | Yayın Ekim 2022
Özet
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktvite Bozukluğu (DEHB) kendi arasında üç bölüme ayrılmaktadır. Dikkat'in yoğun olarak dağıldığı ve ön plan da olduğu birinci tip, hiperaktivitenin veya hareketliliğin yoğun olduğu ikinci tip, dürtüselliğin yoğun olduğu üçüncü tip. Tüm bu tipler akademik başarı durumunu etkilemekte , ebeveynlerin bu konuda ki şikayetleri her geçen gün artmakta , buna mukabil bilinçsiz deneyimler başarısız tedavi girişimlerini arttırmaktadır. Bu makale bozukluğun akademik başarısı üzerine olumlu ve olumsuz etkilerini anlatmaktadır.

Giriş
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tanı kriterleri şu şekilde sıralanmaktadır ;
DEHB’nin dikkat eksikliği tipi belirtileri;
1- Odaklanmakta zorluk çekmek
2- Dikkatini sürdürememek
3- Göz teması kurmamak
4- Aynı faaliyette uzun süre devam edememek
5- Çabuk sıkılmak
6- Detayları gözden kaçırmak
7- Unutkanlık
8- Karşısındakini dinlemekte güçlük çekmek
9- Özel eşyaları ve emanetleri kaybetmek
10-Basit yönergeleri akılda tutamamak
11-Sık hata yapmak
DEHB’nin hiperaktivite tipi belirtileri;
1-Fazla hareketlilik
2-Yerinde duramamak
3-Otururken bile eller ve ayakları sürekli hareket ettirmek
4-Hızlı konuşmak
5-Kelimeleri hatalı söylemek ve cümleleri birbirine bağlayamamak
6-Dinlemekte zorluk çekmek
7-Karşısındakinin sözünü kesmek
DEHB’nin dürtüsellik tipi belirtileri;
1-İsteklerin hemen karşılanmasını istemek, dayatmak
2-Sabırsız olmak
3-Düşünmeden hareket etmek
4-Aceleci davranmak
5-Sıra bekleyememek
6-Tepkileri kontrol edememek.

Sıralanan tüm belirtiler , özellikle küçük yaş çocuk grubu için , yaşam kalitesini düşürmekte, işlevselliği zorlaştırmaktadır. Bir kişide psikolojik açıdan bir problem olabilemsi için 4 ana unsura dikkat etmek gerekmektedir. Bunlar sırasıyla ; Yeti yitimi, işlev kaybı, sosyal normların ihlali ve kişisel sıkıntı olarak sıralanmaktadır. DEHB belirtilerine sahip , tanı almış kişiler bu problemleri neredeyse tümünü yaşamaktadır. Bu durum akademik olarak, kişilerin odaklanamama , konsantrasyon problemi , mantık ve muhakeme alanlarının işlevselliğini kullanamama , analitik düşünce becerisinden yoksun olma, düşük aritmetik beceriler, düşük sözel ifade becerileri gibi semptomları da yaşamalarına neden olmaktadır. Zeka oranının yüksek olması dahi, bazen bu durumlara engel olamamaktadır.

Sonuç
Akademik başarı oranının yüksek olabilmesi için , DEHB tanısı almış kişilerin , bilişsel , bedensel ve davranışsal olarak beceri kazanmaları gerekmektedir. Anne baba psikoeğitimi de burada fazlasıyla beceri geliştirme açısından önemlidir. DEHB bireyler ile çalışan terapistlerin, psikiyatrist, özel eğitim öğretmeni, sınıf öğretmeni ve bakım veren kişiler ile konsültasyon içerisinde çalışması gerekmektedir. Sosyal destek ilgi ve istek kaybını ortadan kaldırma da önemli bir pekiştireçtir. Tüm bu destekler ve işbirlikeri sağlandığı takdir de kişinin uyumu ve başarı oranlarının artması mümküdür.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet KEŞAN Fotoğraf
Psk.Mehmet KEŞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet KEŞAN'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozuklukluğu'nun Akademik Başarı Üzerine Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top