2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ruminasyona Dur Deyin!
YAZI #7536 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Merve SÜDEMEN | Yayın Kasım 2022
Sürekli geçmiş rüzgârların esintisi altında kalanlardan mısınız? Gündelik hayatınızda ‘’keşke’’ ile başlayan cümleleriniz ‘’iyi ki’’ ile başlayan cümlelerinizden daha mı çok? ‘’Neden bunlar hep benim başıma geliyor?, Neden olayları kontrol altına alamıyorum?’’ cümleleri size çok mu tanıdık? Geceleri uyku tutmadığında geçmişte yaşadığınız bir takım olumsuz anılarınızı mı düşünüyorsunuz? Elde ettiğiniz başarılarınızı küçümseyenlerden misiniz? Bu sorulara cevabınız büyük çoğunlukla ‘’evet’’ ise, tüm bu yaşadıklarınızın psikolojide bir adı var: ruminasyon.

Ruminasyonu kısaca ‘’olumsuz düşünce döngüsü’’ veya ‘’derin düşünme’’ olarak tanımlayabiliriz. Ruminatif düşünce biçimine sahip insanlar genellikle hem aşırı düşünme hem de olumsuz düşünmeye yatkındırlar. Geçmişlerini değerlendirirken daha çok olumsuzlara odaklanırlar.

Şimdi sizlere bir soru soracağım, sorudan sonraki kısmı okumadan cevap hakkında düşünmenizi istiyorum.

Hayatınızda hiç unutamadığınız bir anınızı anlatır mısınız?

Hepinizin aklına mutlaka unutamadığı bir anısı gelmiştir. Peki, aklınıza gelen bu anı sizde iyi duygular çağrıştıran, sizi gülümseten, olumlu bir anı mı yoksa size olumsuz duyguları yaşatan, unutmak istediğiniz, sizi üzen olumsuz bir anı mı?

Cevabınız olumsuz yöndeyse işte size ruminatif düşünceden kurtulmanıza yardımcı olacak 10 basit tavsiye:

1. Ruminasyonun farkına varın. Fark etmek çözüme giden yolda ilk adımdır.
2. Ruminasyonunuzun hangi konuda olduğunu ortaya çıkarın. Herkesin ruminasyon konusu farklıdır, son dönemlerde geçmişe dair en çok hangi meseleleri düşündüğünüzü analiz edin. Bunun için günlük yazmak da size yardımcı olacaktır.
3. Ruminasyon molası verin. Sürekli düşünmek yerine belirli bir zaman tayin edip o zaman diliminde en çok üzerinde düşündüğünüz konu hakkında düşünerek zamanla bunun iyice keyifsiz bir hale dönüşmesini sağlayınız.
4. ‘’Ne olurdu?’’ sorusunu kullanmayın. Bu soruyu sormak yerine geçmişe dair algınızı değiştirin.
5. ‘’Neden ben?’’ sorusunu kullanmayın. Herkes mükemmel ve kusursuz bir hayat isteyebilir; ancak hayatta her şeyin olduğunu, hayatın bazen tozpembe bazen kara bulutlarla kaplı olduğunu kabullenmek gerekir.
6. Yalnız kaldığınız zamanı sınırlayın. Ne kadar çok yalnız kalırsanız o kadar çok düşünmeye eğilimli olursunuz, o nedenle mümkün olduğunca daha az yalnızlık daha çok sosyallik sağlayın.
7. Ruminasyonu tetikleyen rutinlerinizden vazgeçin. Derin düşünmenizi artıran davranışlarınızı değiştirmeye gayret edin. Örneğin; arabesk dinliyorsanız daha eğlenceli ve coşkulu bir müzik tercih edin.
8. Problem çözme becerilerini öğrenin. Mizah, iletişim becerileri, yaratıcı düşünme, duygu düzenleme gibi stratejileri öğrenin.
9. Farklı aktiviteler deneyin. YouTube’dan origami videosu izleyerek bunu gerçekleştirin, bulmaca çözün, yoga yapın, daha önce hiç yapmadığınız bir tarifi uygulayın (mutfak seviyeniz ne olursa olsun, ne yaptığınızı düşünmenizi gerektirecek kadar karmaşık olması yeterlidir).
10. Profesyonel destek alın. Sorununuzu tek başınıza çözmek zorunda değilsiniz, tüm bunlara rağmen ruminasyonun üstesinden gelemediyseniz ve kendinizi geçmişin üzüntüleri arasında boğulmuş hissediyorsanız psikolojik danışma ve terapi desteği alınız.
Unutmayın ki; dünü toprağa gömmezseniz yarınlarınız çiçek açmaz (La Edri).

Sağlık ve sevgi ile…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Merve SÜDEMEN
Aksaray (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Merve SÜDEMEN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Ruminasyona Dur Deyin!' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Sen Dili, Ben Dili! Kasım 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:11
Top